Çocuklarınızın ne yapacaklarına değil nasıl yapacaklarına odaklanın

Hemen hemen her toplumun ana odak noktası olan ekonomik kaygılar hayatımızın birçok noktasında amacımızı tek bir parametreye odaklamamızı sağlıyor. Maddiyata… Maddiyat tabii ki önemli bir parametre. Fakat hep derler ya "Hayatta paradan daha önemli şeyler var’’ diye, ki daha önemli şeyler olmalı da zaten. Mesela İklim Değişikliği gibi…

Haberin Devamı

Çocuklarınızın ne yapacaklarına değil nasıl yapacaklarına odaklanın

2030 YILINA KADAR 80 MİLYON KİŞİ İŞİNİ KAYBEDECEK

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), iklim değişikliğini odak noktasına alarak bu yıl içerisinde bir rapor yayımladı.

Yayımlanan rapora göre, iklim değişikliğinin etkisi dünya ekonomisini olumsuz yönde etkileyerek 2030 yılına kadar 80 milyon kişinin işini kaybedeceği yönünde. Bu duruma karşı toplumsal bir bütünlük ile dur denilecek aksiyonlar alınmadığı takdirde her geçen yıl da küresel işsizlik sorunsalının ve dünyada yaşam kalitesi standartlarının gün geçtikçe daha da kötü bir hal alacağı kaçınılmaz bir son gibi görünüyor.

AİLELERE BÜYÜK SORUMLULUK DÜŞÜYOR

İşte tam bu noktada bir önceki yazımda da söylediğim gibi toplumun en küçük yapı taşlarını oluşturan biz ailelere büyük sorumluluklar düşüyor. Aileler olarak bakış açılarımızı, çocuklarımızın geleceklerinde iyi bir mesleki statüyle hayatlarına dair isteklerini eksiksiz olarak yerine getirebilecekleri kazançlar elde etmelerine yoğunlaştırıyoruz. Yetişkin hayatının maddi kaygılara dair getirmiş olduğu haklı nedenlerimizi ön planda tutarak, çocuklarımıza eğitim ve öğretim süreçlerinde ‘’iyi yerlere gelmek için çok çalışmalısın’’, ‘’gelecekte sıkıntı çekmemek için derslerine iyi çalış’’, ‘’şu mesleği yaparsan daha çok kazanırsın’’ gibi söylemlerde bulunarak onlara maddiyata dayalı bir gelecek kaygısı empoze ediyoruz. Meslek seçimlerinde yetenekli oldukları ya da olabilecekleri alanları o mesleğin yaşadığımız dünyaya karşı sahip olduğu sorumluluğu ile birlikte tanıtmak yerine maddi kazanç boyutuyla tanıtıyoruz. Kısacası çocuklarımızın geleceklerinde yüksek gelir düzeyi elde etmeleri için ‘’Daha iyi bir hayat’’ kavramını metaforlaştırıyoruz.


Günümüze kadar geçen zaman içerisinde devletlerin ve şirketlerin yüksek ekonomik güce ulaşabilme hırsları geleceği öngörememelerine neden olarak çok ciddi bir büyüklükte sorumsuz tüketim toplumunu yarattı ve günümüzün en önemli küresel sorunlarından biri olan İklim Değişikliği sorunsalının ortaya çıkmasında büyük bir rol oynadı. Peki, sorumlu bir üretim ve tüketim bilinci geçmişte daha fazla dikkate alınmış olsaydı bugün çocuklarımızın geleceklerinde yaşayacakları dünyaya dair belirsizlikler olur muydu?

Çocuklarınızın ne yapacaklarına değil nasıl yapacaklarına odaklanın

DAHA İYİ KAZANÇ DEĞİL DAHA İYİ BİR HAYAT

İşte tam olarak bu nedenden dolayı biz ailelerin çocuklarımızın geleceklerinde daha yüksek gelir elde etmeleri için ne yapacaklarına değil, ‘’daha iyi bir hayat’’ için mesleklerini dünyaya ve topluma karşı sorumluluk bilinciyle nasıl yapacaklarına odaklanmamız gerekiyor. Söylemlerimizi, geleceklerinde sadece daha fazla maddi gelir sağlamaları için daha çok ders çalışmaları yönünde değil, her ne meslek grubunu seçerlerse seçsinler yaşadıkları dünyaya ve topluma karşı sorumlu birer birey olmaları yönünde söylemlerde bulunmamız gerekiyor.

Çünkü bugünün ve geleceğin, sorumlu bir üretim ve tüketim bilincini daha henüz aile içi eğitiminden almış, iklim değişikliği gibi küresel sorunlara karşı çözümün bir parçası olabilmeyi benimseyen ve işini severek yapacak profesyonellere ihtiyacı var.  

Yazarın Tüm Yazıları