Prof. Dr. Recai Pabuçcu
Prof. Dr. Recai Pabuçcu
Prof. Dr. Recai PabuçcuYazarın Tüm Yazıları

Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için son teknoloji bir umut: ROSI

Özellikle son dönemde, çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için ümit verici bir adım atıldı Rosi teknolojisiyle. İlk olarak Japonya’da temelleri atılan ve son bir yıldır ülkemizde de uygulanmaya başlayan ROSI’nin detaylarından elbette bahsedeceğiz. Ancak öncelikle, bu son teknolojinin kimler için, nasıl faydalı olacağından konuşmamız gerekiyor. İşte burada erkek kısırlığının sebeplerinden biri olan azospermi ön plana çıkıyor.

Haberin Devamı

AZOSPERMİ NEDİR?

Azospermi en basit anlatımıyla; erkeğin sperminde hiç canlı hücre bulunmaması durumudur. Biliyoruz ki günümüzde çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin 3’te 1’i erkek nedenli kısırlık yüzünden bu isteklerine kavuşamıyorlar. Azospermi de erkek kısırlığını en çok etkileyen sebeplerin başında geliyor. Elbette burada çok önemli bir nokta var; doğru tanı koymak. Hiçbir sorun olmayan bir sperm hücresinin hareket halinde ve normal şekle sahip olması gerekir. Azospermide bu durum farklı olduğundan, öncelikle doğru tanı konması için gerekli testlerin ve tetkiklerin yapılması şarttır. Bunların sonucunda azospermi teşhisi konulursa, işte asıl konu, yapılması gerekenler burada başlıyor.

AZOSPERMİ NEDEN OLUR?

Doğru teşhisin önemi büyük çünkü azosperminin sebebi; kanalların tıkalı olması veya hiç canlı sperm hücresi bulunmaması olabilir. Azospermi kanal tıkanıklığı sebepliyse, çözüm burada daha kolay; spermler testislerden kolayca alınabiliyor ve tüp bebek tedavisiyle istenilen sonuçlara ulaşmak zor değil. Ancak gerekli kontrollerin ardından hiç canlı sperm hücresi bulunmazsa, işte burada artık ROSI teknolojisinden bahsedebiliriz.

ROSI YÖNTEMİ NEDİR?

Açılımı, “Round Spermatid Injection” olan teknikle detaylı bir arama yapılıyor ve öncül yuvarlak sperm hücreleri bulunuyor ve toplanıyor. Normal koşullarda yumurtayı döllemesi mümkün olmayan spermlere, özel dölleme işlemleri uygulanıyor. Böylece yeni embriyolar elde edebiliyoruz ve elde ettiğimiz embriyoların transferini gerçekleştirebiliyoruz.

PEKİ O ZAMAN BÖYLE BİR YÖNTEM MÜMKÜNSE, BUGÜNE KADAR NEDEN ROSI İŞLEMİ YAPILMIYORDU?

Yöntemin geçmişi 15 seneyi bulsa da, iyi embriyolar elde edilmesi ve bunların transferi için teknoloji yeterli değildi. Ancak bugün, gelişen teknoloji ve tekniklerle birlikte ROSI yöntemi sonuç vermeye başladı.

ROSI tekniği ile elde edilen gebeliklerde şansımız bugün %10-15 civarında. Ancak önceye kıyasla, azospermi yüzünden asla çocuk sahibi olamayan kişiler için, ROSI tekniği güçlü bir umut kaynağı. Biz de her geçen gün artan başarılı sonuçlarla buna şahit olmaktayız.

Sonuçta, yavaş yavaş artık azospermi sebepli kısırlıktan ötürü çocuk sahibi olamayan çiftler, elbette anne adayının yaşı, yumurta rezervlerinin durumu da göz önüne alınarak, çocuk hayalini ROSI tekniğiyle elde etme şansı bulmaya başlıyor. Başarı oranları da her geçen gün git gide artacak gibi gözüküyor. En azından bugün artık azospermi olan bir hastanın çocuk sahibi olması imkansız gözüyle bakılmadığı kesin…

Yazarın Tüm Yazıları