Çocuk sahibi olamamanın nedeni pili tükenmiş spermler olabilir

Çocuğun dünyaya gelmesi için ilk koşul, spermin taşıdığı genetik malzemenin yumurtadaki genetik malzeme ile birleşmesidir. Spermin bu görevi başarıyla tamamlamasının ise 3 şartı vardır: Yumurtaya ulaşması, yumurtanın zarlarını delmesi ve yumurtanın bölünerek çoğalmasının başlatılması.

Haberin Devamı

Bunların olabilmesi için de spermin güçlü bir hareket kapasitesinin bulunması, başında bulunan ve akrozom dediğimiz kesesini zamanında açabilmesi ve yumurtanın bölünmesini sağlayacak sentriol dediğimiz organelini sağlıklı biçimde yerine ulaştırabilmesi gerekir. Bunların eksikliğinde ne doğal yolla ne de tüp bebek çocuk olması beklenemez.

PİLİ TÜKENEN SPERM ÇOCUK YAPAMAZ

Yukarıda saydığımız fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için spermin enerjiye ihtiyacı vardır. Nasıl bir arabanın hareket etmesi için benzine ya da bilgisayarın çalışması için elektriğe ihtiyacı varsa, spermin de iyi işleyen bir güç kaynağı olmalı. İşte, spermin güç kaynağı “mitokondri” dediğimiz ve aynen bir pil gibi çalışan organelidir. Pili bitmiş bir bilgisayarın çalışamaması gibi, pili tükenen bir sperm de çocuk yapamaz.

Haberin Devamı

Yakın tarihte yapılan araştırmalar, spermin içinde bulunan ve yumurtada bölünmeyi başlatacak olan sentriol adlı organelin de mitokondri tarafından beslendiğini ortaya koydu. Mitokondri bir yandan spermi hareket ettirecek ve yumurtanın zarlarını delmesini sağlayacak enerjiyi temin ederken, diğer yandan da ürettiği proteinlerle sentriolü besler. Sentriol sağlıklı çalışmıyorsa embriyolar fazla yaşayamaz ve daha 5. güne gelmeden ölürler. Bu da göstermekte ki, tüp bebek başarısızlıklarında önemli bir neden mitokondri hastalığına bağlı sentriol bozukluğudur.

Ne var ki artık spermin mitokondrisine ait bozuklukları tespit edilebiliyor. Bunun için spermin genetik incelemesi yapılır. Enerji üretimindeki azalma betain, sistin, çinko, niasin, folik asit içeren ilaçlarla takviye edilebilir. Mitokondrinin enerjisi yerine geldikçe yumurtaya daha hızlı ulaşır ve etrafını çevreleyen zarları geçerek sentriolü içine bırakır. Aldığı proteinlerle sağlığına kavuşmuş olan sentriol de yumurtadaki peşi sıra bölünmelerle gebeliği başlatır.

Netice olarak, doğal yolla gebelik olmuyorsa ya da tüp bebekten bir sonuç alınamıyorsa bundan “pili tükenmiş” spermler sorumlu olabilir. Böyle durumlarda mitokondriye ait bozuklukların araştırılması, arkasından da uygun şekilde tedavi edilmesiyle çocuk olabilir.

Yazarın Tüm Yazıları