E. Funda Tuzgöl
E. Funda Tuzgöl
E. Funda Tuzgöl

Cinselliği olumsuz etkileyen besin: Mısır gevreği

Sağlıklı bir cinsel yaşam için hangi besinlerden uzak durmalısınız?

Haberin Devamı

Sağlıklı bir cinsel yaşam için hangi besinlerden uzak durmak gerekli? Diyetisyen Funda Tuzgöl, beslenmenin cinselliği nasıl etkilediğini anlattı, seks hayatını sekteye uğratan besinlerden söz etti.

Aşırı yemek yemek seks hormonlarını azaltır

Aç kalındığında ve egzersiz yapıldığında sempatik sinir sistemi uyarılır. Bu uyarı insan vücudunun daha dinç olmasını sağlar. Bu durum açlığa karşı durabilmeyi sağlar, stresten korur. Parasempatik sinir sistemi ise yemek yeme ile uyarılır. İnsan vücudunu gevşetir ve uykuya hazırlar, sindirim kapasitemizi artırarak doku onarımı sağlanır.

Aşırı yeme sempatik sinir sistemini yavaşlatır, parasempatik sinir sistemini aktifleştirir. Yani aşırı yeme sonrası gözlemlenen güçsüzlük, uyuklama, yorgun hissetme bu nedenlerle de açıklanır. Uzun açlıklar ya da aşırı yemek yemek seks hormonlarını azaltır, kas kitlesi erir, enerji düşer.

Fazla şeker tüketimi cinsel isteksizlik sebebi

Çok aşırı şeker tüketimi önce kan şekerinde artışa, ardından da hızla şekerin düşmesine neden olur. Kan şekerinde gözlenen bu dengesizliklerin ardından vücutta güç kaybı ve uyku hali oluşur. Bu da cinsel istek ve performansta başarısızlığa neden olabilir.

Kilolu olmaya neden olan besinlerin cinselliğe etkileri

Aşırı kalori içeren besinler, yağlı yemekler, çok şekerliler, kızartmalar, aşırı karbonhidratlar fiziksel aktivite yetersizliği de varsa vücut için tehlikelidir. Yani alınan kalori, yakılan kaloriden hep fazla ise kişi gün gün kilo alır ve obezite ile karşı karşıya kalır. Yapılan çalışmalar beden kitle indeksi (BKİ=KG / BOY m2) 29,9’un üstünde olduğu için obez olarak tanımlanan bireylerde cinsel fonksiyonlarda yetersizlik gözlemlenebildiğini söylemektedir.

Ağır metal içeren balıklar sperm kalitesini düşürür

Kirli denizlerde yaşayan ve ağır metalleri içeren balıklar, böcek, karides ya da midye gibi deniz canlılarının tüketilmesi ile kurşun, kardiyum, civa gibi maddelerin vücuda alınması durumu sperm kalitesini doğrudan düşürür.

Etlerin pişirilme şekilleri de önemlidir. Uzun süre ateşe maruz bırakılan etler de tehlikelidir. Çok kızarmış, yanmaya yüz tutmuş etlerden uzak durunuz. Bünyesinde boya maddesi içeren besinler de önerilmez.

Yeteri kadar çinko almak önemli

Çinko minerali vücuttaki çokça fazla enzimin alt yapısında katalizör etkiye sahiptir. Bu sistemlerden bazıları da cinsellik hormonlarının salgılanmasını sağlayan sistemlerdir. Eğer yeteri kadar yumurta, balık, süt ürünleri, ceviz gibi çinko kaynakları tüketilmezse yeteri kadar çinko alınamaz. Bu da cinsel işlev bozukluklarına yol açar.

Cinselliği olumsuz etkileyen besin: Mısır gevreği

Kahvaltıda sadece mısır gevreği tüketmek hem proteinin en önemli öğünde yetersiz alınmasına neden olur hem de mısırdan gelen şekerin özelliği nedeni ile kan şekeri dengesizliği yaşanır. Bu nedenle cinselliği olumsuz etkileyen besinler arasındadır.

Alkol ve cinsellik

Alkol tüketiminin kadınlarda afrodizyak etki yarattığı ancak erkeklerde cinsel gücü olumsuz etkilediği bilinmektedir.