Rayka Kumru
Rayka Kumru
Rayka Kumru

Cinsel uyumun değişebileceğinin farkında olun

Hayatımızda her şeyin değişebileceğinin farkındayız ama nedense cinselliğin hep aynı şekilde, aynı istekte, aynı histe yaşanacağını varsayıyoruz. Bu algı ve varsayım da partnerlerin arasında oluşabilecek cinsel sorunların çözümlenmesini güçleştirir.

Haberin Devamı

ÇİFTLER ARASI CİNSEL UYUM YOKSA VE SEKS BİR EZİYETE DÖNÜŞÜYORSA… BU DURUMDA UYUMSUZLUK YAŞAYAN ÇİFTLER UYUMU YAKALAMAK İÇİN NELER YAPABİLİRLER?

Uyum denilen şey her çift için farklıdır ve ilişkinin değişmesi, evrimleşmesi, büyümesi ile zamanla değişime uğrayabilir. Bu değişimlerin farkında olmak ve buna göre tekrar aynı uyumu olmasa da bir uyum yakalamak açık iletişimle mümkün. Partnerlerin iletişime dair yaşayabileceği sorunlar ve çıkmazlarda da her zaman uzmanlardan destek alınabilir.

CİNSELLİK İFADESİNİN DEĞİŞEBİLECEĞİNİ KABULLENİN

EVLENMEDEN ÖNCE DELİ OLDUĞUMUZ O ADAMA/KADINA NE OLDU? NEDEN EVLENDİKTEN SONRA ÇİFTLER BİRBİRLERİNİ ESKİSİ GİBİ ARZULAMIYOR VE SEKS HAYATI SEKTEYE UĞRUYOR?

Arzu, şehvet, istek, romantizm, paylaşım, ilgi, gizem… Bunların hepsi aynı anda aynı kişide sürekli şekilde var olamaz. Zamanla evrilebilir ve zaman zaman bazıları daha ağır basabilir. Cinsellik sadece cinsel ilişki değildir. El ele tutuşmak, bakışmak, sevişmek, özlemek, karşılıklı yemek yemek, baş başa vakit geçirmek, sohbet etmek ve paylaşmak, bunların hepsi cinselliğin birer parçası. Cinsellik insandan bağımsız işlemiyor, insanın içinde zaten her zaman var. Onun ifade edilişi de bireyin hayatında ve ilişki boyunca değişkenlik gösterebiliyor.

Cinsel uyumun değişebileceğinin farkında olun

SEKSİN, SEVİŞMENİN İDEALİ OLMADIĞINI BİLİN

MUTLU BİR CİNSEL YAŞAM MUTLU BİR EVLİLİĞİN OLMAZSA OLMAZI MI? CİNSELLİĞİN SEKTEYE UĞRADIĞI EVLİLİKLER İÇİN TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR DİYEBİLİR MİYİZ?

Seks zaman zaman var olabilir, zaman zaman saklanabilir. İlişkilerde cinsel birlikteliğin, seksin, sevişmenin bir ideali yoktur. Önemli olan eşlerin, partnerlerin beklentileri ve istekleridir. Bu beklenti ve isteklere tarafları memnun eden bir uzlaşma bulunduğunda o çiftin cinsel yaşantısı ‘iyi’ olarak nitelendirilir. Ama birinin iyisi ötekinin fazlası ya da azı olabilir. Seksin olmaması kimi zaman başka sorunların belirtisi ya da sorunların kökeni de olabilir. Bazen de kayıp, ailendeki değişimler, hastalıklar, kişinin yapısı vs. gereği azabilir, artabilir, yerini başka paylaşım formlarına bırakabilir.

Cinsel uyumun değişebileceğinin farkında olun

CİNSEL SORUNLARINIZI SADECE CİNSELLİĞE YORMAYIN 

CİNSEL PROBLEMLER EVLİLİĞİN GİDİŞATINI NASIL ETKİLİYOR? SORUNLARIMIZI ÇOĞU ZAMAN SADECE CİNSELLİĞE Mİ YORUYORUZ ACABA? 

Cinsel sorunlar evlilikteki ve birlikteliklerdeki sorunların kökeni de olabilir, alakasız gözüken sorunların habercisi de. Burada çiftin dinamiği, iletişim biçimi, birbirleri ve birbirlerinden ayrıca deneyimledikleri de bu problemin bir parçası olabilir. Önemli olan hızlıca bir sonuca varmamak ya da varsayımlarda bulunmamak. Cinsel sorunlar çok komplike ve çok yönlü sorunların bir sonucu olabileceği gibi, bazen basit çözümleri olan iletişim, doğru bilgiye sahip olmak gibi şeylerden de kaynaklanabilir. Ele alınmadığı zaman çok can sıkıcı ve beraberinde başka problemleri de getirebileceğinden, alanında uzmanlaşmış terapistlerden destek alınması önemlidir.

MUTLU EVLİLİKLERİN SIRRI MUTLU BİR CİNSEL YAŞAMDAN MI GEÇİYOR?

Mutlu birliktelikler sağlıklı iletişim ve paylaşımdan geçiyor. Bu paylaşım cinsellik de olabilir, birlikte basketbol maçı izlemek de. Mutlu bir ilişkinin tek bir sırrı olamaz. Evlilik tanımı da, mutluluk tanımı da her çift için farklılık gösterebilir.

KAYNAK: MUTLU AİLELERİN 101 SIRRI KİTABI/ Sedef Batı

  Cinsel uyumun değişebileceğinin farkında olun