GeriSağlık Cinsel tiksinti bozukluğu nedir? Belirtileri, nedenleri ve tedavisi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Cinsel tiksinti bozukluğu nedir? Belirtileri, nedenleri ve tedavisi

Cinsel tiksinti bozukluğu nedir? Belirtileri, nedenleri ve tedavisi

Cinsel tiksinti bozukluğu, sürekli veya tekrarlayıcı bir şekilde kendi cinselliği veya başka bir kişiyle cinsel ilişki kurma konusunda aşırı tiksinti duyma, cinsellikten tamamen ya da kısmen kaçınma durumudur. Peki, bu durum neden kaynaklanır, kimlerde görülür? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı & Cinsel Terapist Op. Dr. Dilek Öcal, cinsel tiksinti bozukluğu ile ilgili önemli bilgiler aktardı.

Cinsel tiksinti bozukluğunun görülme sıklığı kadınlarda daha fazladır. Tiksinti, cinsel ilişkinin herhangi bir bölümüyle ilgili olabileceği gibi tüm cinsel uyaranlara karşı tiksinti duymak şeklinde de olabilir. Cinsel tiksinti bozukluğu yaşayan kişiler, cinsellikle ilgili davranışlarda olduğu kadar düşünce kısmında, cinsel fantezilerinde bile bu sorunu yaşayabilirler. Cinsel ilişkiye girmek kadar cinsel organlara bakmak, dokunmak, cinsel salgılarla bulaşmak, cinsel organların kendine has kokuları, hatta öpüşmek bile iğrenç ve tiksindirici olabilir.

CİNSEL TİKSİNTİ BOZUKLUĞU KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Cinsel tiksinti bozukluğu yaşayan kişiler cinsellikten kaçınma davranışları gösterir. Bu kişilerde cinsel istek hat safhada azalmıştır. Cinsel tiksinti bozukluğu olan kişiler cinsellikle ilgili eylem söz konusu olduğunda yoğun korku, bulantı, gerginlik, çarpıntı, bayılma hissi gibi fiziksel durumlar yaşarlar.

Cinsel tiksinti bozukluğuna obsesif kompulsif bozukluk (titizlik veya takıntı hastalığı), anksiyete bozuklukları, fobiler, post travmatik stres bozukluğu (travma sonrası stres bozukluğu) gibi ruhsal sorunlar da sıklıkla eşlik eder.

Cinsel tiksinti bozukluğu nedir Belirtileri, nedenleri ve tedavisi

CİNSEL TİKSİNTİ BOZUKLUĞU NEDEN OLUR?

Yanlış ve eksik değer yargıları ve bilgilendirme, cinsellikle ilgili yasaklar, baskılar, aşırı muhafazakâr ve katı din ve ahlak kuralları ile büyütülmek, cinsel istismar, taciz, tecavüz durumları cinsel tiksinti bozukluğuna sebep olabilmektedir.

Bütün cinsel aktivitelere karşı olumsuz bir tutum takınma ve uzak durma çok erken yaşlardan itibaren başlamış olabilir. Erken yaşta gelişen cinsel tiksinti bozukluğu, kadınlarda vajinismus, erkeklerde ereksiyon bozukluğu ve erken boşalma gibi diğer cinsel sorunların yaşanmasına da zemin hazırlayabilir. Panik bozukluğu, yeme bozuklukları, fobiler ve takıntı durumları gibi ruhsal sorunlar bu grupta daha sıktır. Erken çocukluk ve ergenlik dönemlerinde mastürbasyon deneyimleri olmadığı gibi evlilik öncesi de cinsel birliktelikleri de genellikle yoktur. Sorun sıklıkla, partnere özgü değil, genel olarak cinsellik kavramıyla ilgilidir.

Sonradan gelişen tipte ise kişinin daha öncesinde tatmin edici bir cinsel yaşantısı vardır. Daha çok ilişkide bulunulan kişiyle ilgili olabilir. Cinsel veya psikolojik travma yaşamış olma ihtimali de fazladır. Cinsel ilişki ruhsal ve fiziksel olarak ağrılı hale gelmiştir ve durumun şiddeti gittikçe artar.

CİNSEL TİKSİNTİ BOZUKLUĞU NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Cinsel tiksinti bozukluğu bu konuda deneyimli bir cinsel terapist ile birlikte bütünüyle tedavi edilebilir bir durumdur. Cinsel tiksinti bozukluğuna eşlik eden başka bir ruhsal sorun, geçmişte yaşanan ciddi bir travma öyküsü yoksa, motivasyonu yüksek, uyumlu ve destekleyici bir partner desteği ile kolaylıkla çözülebilmektedir. Tedavi, sağlıklı ve mutlu bir cinsellik yaşanmasının önündeki engelleri kaldırmaya yönelik olarak, bilişsel ve davranışçı yöntemlerle, cinselliğin yeniden yapılandırılması, doğru bilgilendirme ve uyarı teknikleri, hipnoz ve sistematik duyarsızlaştırma şeklinde yapılmaktadır.

False