GeriSağlık Cinsel terapi ne zaman gereklidir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Cinsel terapi ne zaman gereklidir?

Cinsel terapi ne zaman gereklidir?

Cinsel terapi çiftlerin enerjilerini daha verimli kullanmalarına olanak tanır.

Cinselliğin derin bir iletişim yolu olduğunu belirten Psikolog Sema Eker, cinsel terapinin ne zaman yapılması gerektiğini açıkladı.

Cinsel terapiye gelen bireyler, sorun yaşadıkları cinsel işlevle ilgili çare aramaya ihtiyaç duyarlar oysa ki görünen tablonun arkasında doyurulamamış duygusal ihtiyaçlar, erişilemeyen hedefler, dile dökülememiş hayal kırıklıkları yatabilmektedir. Bu aşamada terapist, sadece görünene değil arkadaki yapıya ulaşıp bireylerin kendi duygusal dünyalarına objektif gözlerle bakabilmelerini sağlamaya çalışır. Psikolog Sema Eker çiftlerin ne zaman cinsel terapiye ihtiyaç duyabilecekleri ile ilgili merak edilenleri anlattı.

Cinsel terapinin amacı bireye bütüncül bir tanım vermek, kişinin kendisini bir bütün olarak algılamasını ve bir kelebek gibi yeniden gerçekleştirmesini sağlamaktır. Çünkü her birey, kendisini güçlü bir kişilik yapacak ve özgüvenini sağlamlaştıracak beceriler ve kaynaklarla doğar. Birey kendisinden, davranışlarından ve oluşturacağı kimliğinden sorumludur. Hayatı kendisi için yaşamaya değer ve anlamlı bir hale getirmek bireyin asıl amacıdır. Geçmiş ya da gelecek değil, içinde yaşanılan an önemlidir.

Cinsellik derin bir iletişim yoludur

Cinsellik çok doğal bir olgudur. İnsanoğlu bedensel ve psikolojik doyuma cinsel olarak ulaşmaya müsait bir canlıdır ancak tarih boyunca bu doyum durumuna ulaşmak konusunda çeşitli kültürel, dini, ekonomik vs. engellerle karşılaşmıştır. Cinselliğin doğal düzenlemesi, esas itibari ile kişisel öğrenme süreçleriyle şekillenmektedir. Maalesef ki bireyi mutluluğa götürecek sağlıklı cinsel bilgilere herkes ulaşma şansı bulamamaktadır. Bu durum sadece toplumların sahip olduğu ilkel, olgunlaşmamış, cezalandırıcı tabuların hâkim olması sebebiyle değil, modern insanın çağın getirdiği hızlı hayatın içerisinde kendi duygusal ihtiyaçlarının farkına varamaması sebebiyle de ortaya çıkmaktadır.

Cinsellik, bireyin sadece haz almak için yaptığı bir eylem değil, duygusal yakınlaşma için geliştirdiği çok derin bir iletişim yoludur. Hassas, kırılgan, savunmasız yanlarımızın hayatımızı paylaştığımız kişiye sunulmasıdır. Aynı şekilde sevdiğimiz kişinin de bu kırılgan alanı savunmasız şekilde karşımıza gelir. Bu açıdan çiftlerin cinsel paylaşımlarında, birbirlerine karşı olan tutumlarında özenli olmaları önem arz eder.

Cinsellik sevgimizi göstermenin en doğal yoludur, bu yolda çiftlerin iletişim düzeyinde dikkat etmesi gereken konular şunlar olabilir:

  • Cinsellik, sevgi, şefkat, beğenilme, arzulanma ve cinsel haz alıp verme gibi bileşenlerden oluştuğundan çift birbirine ilgi ve sevgisini açık şekilde ifade etmelidir.
  • Çiftler birbirini yargılamamalı, sadece kendi duygularını “ben dili” ile ifade etmelidir.
  • Çiftler birbirini teşvik etmeli, olumlu gelişmeleri belirtmelidir.
  • Çiftler birbiriyle daha çok ilgilenmeli, boş vakitlerini birlikte geçirmeli, flört dönemindeymiş gibi davranmalıdır. Yani birbirlerinin hoşuna gidecek, sevindirecek şeyleri daha sık yapmalıdır.

Bunlar çiftlerin birbirlerini daha iyi anlamaları için günlük hayatta kullanabilecekleri yöntemlerdir ancak cinsel çatışmaların, cinsel işlev bozukluklarının, kemikleşmiş ilişkisel çıkmazların neden olduğu ilişki hastalığı, iyi niyetli bireysel çabalarla olumlu yönde ilerleyemeyebilir. Bu gibi durumlarda evlilik ve cinsel terapistten destek almak, çiftlerin enerjilerini daha verimli kullanmalarına ve yıllarının çözümsüz ve mutsuz geçmesine dur demelerine olanak tanıyacaktır.

Psikolog Sema Eker
Cinsel terapi ne zaman gereklidir

False