Cinsel sorunlara yol açan 5 duygu

Bu duygular ve altında yatan sebepler neler?

Haberin Devamı

Bastırılan duygular cinselliğin düşmanıdır. Cinsel sorunu olan kişilerde kendini belli eden bastırma savunma mekanizması 5 tip sıkıntıya yol açar. Kişilerin yaşadıkları bu sıkıntıları ve nedenlerini Uzman Psikolojik Danışman Dr. Cem Keçe anlattı.

Bastırılan ve kişinin bilinçli olarak farkında olmadığı duygusal engeller bir araya gelince, kadın da erkek de kendi öz kişiliklerini bir türlü bulamazlar, sağlıklı ve mutlu bir cinsellik yaşayamazlar. Çünkü çoğu zaman çocukluk yaşantılarından ya da başarısız ilk cinsel deneyimlerden kaynaklanan korku, aşağılık duygusu, sıkılganlık ve suçluluk duygusu gibi psikolojik engeller ve iç yasaklar insanlarda cinsel arzuyu azaltmakta, heyecan ve orgazma yol açan cinsel refleksleri sınırlamaktadır. Kısacası, insanın normal cinsel tepkilerini engellemektedir.

Haberin Devamı

1- Endişe, korku ve kaygı: Bu duygular türlü biçimlerde kendini gösterir. Karşı cinsten korkmak, cezalandırılmaktan korkmak, gebelikten korkmak, canının acımasından korkmak, başkasına bağımlı kalacak olmaktan korkmak, cinsel hastalık kapacak olmaktan, korkacak olmaktan korkmak... Ve bütün bu korkular aile, eğitim ve toplumsal değer yargılarıyla kişinin benliğine yerleşebilir. Endişe, korku ve kaygı kişide adrenalin adı verilen stres hormonunun salgılanmasına yol açar, adrenalin aşk kaslarında kasılma yapar ve cinsel doyumu azaltır, cinsel tepkilerde bozulmalara neden olur, bu da cinsel sorunlara yol açar.

AFRODİZYAK ETKİLİ SARIMSAK VE KARİDES BU MÜTHİŞ LEZZETTE BULUŞUYOR. TARİF İÇİN TIKLAYIN!

2- Saldırganlık ve öfke: Saldırganlık ve öfke seks ile boşaltılamaz. Erkekler türlü suçlara yönelebilir, yarışmalı ve tehlikeli sporlara (gönüllü paraşütçü olmak, vb.) heves edebilir. Kadınlar ise erkek düşmanı olabilir veya kendilerini erkeklerin kollarına bırakmak istemeyebilirler. Ayrıca kadınlarda cinsel soğukluğun en açık seçik nedenlerinden biri erkek düşmanlığıdır.

3- Suçluluk ve günahkarlık duyguları: Suçluluk ve günahkarlık duyguları, nedenleri en kolay bulunabilecek olan duygulardır yani cinsel terapist, hastanın çocukluk özgeçmişinde bunun izlerini bulmakta güçlük çekmez. Bazı çocuklar, hiçbir bedensel temasın hoş görülmediği bir ailede ve toplum içinde yetişir. Ebeveynler kendi iç yasak ve koşullanmalarından ötürü, çocuklarını yeteri kadar sevip okşamaktan kaçınırlar, onlarla cinselliği konuşmazlar, bu da çocukta fiziksel temasa karşı bir ürkeklik yaratabilir. Hatta çoğu zaman, çocuğun cinsel organıyla oynamasına da izin vermezler ve onu mastürbasyon yaparken yakaladıklarında hakaret ederler, cezalandırırlar ve çocukta cinsellikle günah düşüncesinin birleşmesine yol açarlar. Kendisini suçlu hisseden bir çocuk yetişkinliğinde haz veren bir cinselliği hak etmediğini düşünebilir veya cinsel sorun yaşayarak kendi kendini bilinçdışı olarak cezalandırabilir. Ayrıca bir yandan suçluluk, kirlilik ve cinsellik, öbür yandan iffetlilik, temizlik ve cinsiyetsizlik, cinsel yönden baskı altındaki kişinin zihninde birbirine karşıt ilkeler olarak ortaya çıkabilir.

Haberin Devamı

4- Aşağılık ve değersizlik duyguları: Cinsel işlevleri zayıflatan veya cinsel isteği azaltan duygusal engellerden biri de aşağılık ve değersizlik duygularıdır. Bu duygulara sahip kişiler, çeşitli nedenlerden ötürü, başka insanlara oranla kendilerini eksik veya yetersiz hissederler. "Ben beceriksizim, ben yetersizim, ben değersizim" düşüncesi zamanla kişiyi gerçekten beceriksizleştirebilir, cinsel gücünü azaltabilir, cinsellikten kaçan bir hale getirebilir. Her insanın başkasıyla mukayese edilemeyecek veya kıyaslanamayacak kendine özgü birtakım özellikleri, cinsel doyumları ve başarı düzeyleri vardır. Başkalarından farklı cinsel davranışları ve tepkileri olan ve bunu bir eksiklik olan gören bir kişi, zamanla elindekini de kaybedebilir, onlar kadar yapamadığını düşündüğünde hiç yapamaz bir hale gelebilir.

Haberin Devamı

5- Utangaçlık duygusu: Başarılı ve doyurucu bir cinsel yaşamın önüne dikilen en büyük engellerden biri aşırı utangaçlıktır. Cinsel konularda rahat olmayan, cinselliği rahat konuşamayan ve aşırı sıkılgan olan kişiler cinsel heyecanlarını kontrol altında tutmaya çalıştıkları için gerçek doyuma ulaşamazlar. Utangaçlık duygusunun güven duygusuyla sıkı bir ilişkisi vardır. Kendine ve performansına güven duymayan kişiler utanç duygusuyla cinsellikten kaçabilirler. Partnerler kişilerin utangaçlık davranışını etkileyebilir, bunu baskı yaparak, suçlayarak, alay ederek, utandırarak ve motive etmeyerek yaparlar.

Yazarın Tüm Yazıları