Begüm Giray
Begüm Giray
Begüm Giray

Cinsel şiddet de boşanma sebepleri arasında

Cinsellikle ilgili aykırı davranışlar sergilemek evlilik birliğini derinden sarsıyor.

Haberin Devamı

“Cinsel şiddetle evlilik birliğinin sarsılması çeşitli şekillerde karşımıza çıkabilir” diyen Avukat Begüm Giray Narin, cinsel şiddet içeren davranışları sıraladı ve bu durumların mahkeme tarafından nasıl değerlendirildiğini anlattı.

Cinsel ilişki sorunlarının bulunması: İlişki kuramamak, istenmeyen şekilde veya istek dışı ilişki kurmak, cinsel ilişkiden kaçınmak boşanmaya sebep olabilecek durumlar arasındadır. Eşler arasında ilişki kurulamadığının tespitinde evlilik süresi değerlendirilir, gerekli olması halinde duruma dair rapor talep edilir, tanık anlatımlarından yararlanılarak ilişki kuramama sebebi belirlenir. Şayet sorunun kaynağı “vajinismus” gibi tedavi edilebilir nitelikte bir hastalık ise kadının tedaviden kaçınıp kaçınmadığına bakılır. Tedaviden kaçınan kadının açtığı boşanma davası genel olarak reddedilir.

İstenmeyen şekilde cinsel ilişki kurmak: Doğal olmayan şekilde ilişkide bulunan, zorlayan eşe karşı dava açılabilir. Türk Ceza Kanunu’nun 102. maddesi uyarınca eşinin vücut dokunulmazlığını ihlal eden kişiye verilecek ceza, eylemin vücuda herhangi bir organ veya sair bir cisim sokmak suretiyle yapılması halinde artırılır. Eşin isteği dışında, aşırı derecede cinsel ilişkide bulunmak da zulüm ve işkence olarak nitelendirilir. 

Eşini satacağını söylemek: Eşini satacağını açıklamak ya da cinsel suçlamada bulunmak şeklindeki davranışlardır. Cinsel tacizde bulunmak veya tacize seyirci kalmak gibi cinsel sapkınlıklar ile güven sarsıcı ya da sadakate aykırı davranışlarda bulunmak da cinsel şiddet hallerine örnek gösterilebilir.