Ebru Ünal
Ebru Ünal
Ebru Ünal

Cinsel sağlık hakkındaki sorular yanıt buluyor!

Kadın cinselliğinde sorun ne, bu sorunları aşmak için neler yapılmalı?

Haberin Devamı

Gün geçtikçe artan şekilde hastalarımdan, eşlerinin erken boşalması, kendilerinin tatmin olamamaları, ilişkiye girmek istemedikleri gibi birçok soru ile karşılaşıyorum. Bu sorunları dinlerken fark ettim ki kadınlar cinsellikte neyin doğru olduğunu, sadece konuyu paylaşabildikleri eşleri veya arkadaşlarının bilgisi sınırında kıyaslayabiliyorlar.

Peki, kadın cinselliğinde sorun ne, bu sorunları aşmak için neler yapılmalı?


KADINDA CİNSEL SORUNA NELER SEBEP OLUR?

Cinsel sağlık hakkındaki sorular yanıt buluyor

Yaşın ilerlemesi ile kadının cinsel isteğinde veya cinsel ilişki sayında azalma olabilir. Bu azalma aslında normaldir ve herhangi bir hastalığın göstergesi değildir. Ama bir eş diğerinden daha fazla cinsel aktivitede bulunmak istiyorsa işte o zaman sorun olabilir. Ayrıca kadınlarda belli zamanlardaki hormon değişiklikleri de cinsel istekte azalma yapar. Örneğin; menopoza girerken veya menopoz sırasında östrojen denen kadınlık hormonunun azalması nedeniyle vajinada kuruluk ve ağrı olabilir, bu da cinsel istekte azalmaya sebep olur.

Haberin Devamı

Stres, duygusal çalkantılar, ilişkide yaşanan problemler, depresyon gibi hastalıklar veya daha önce yaşanan olumsuz cinsel tecrübe gibi durumlar da cinsel isteksizlik ya da soruna neden olur.


KADINLARDA GÖRÜLEN CİNSEL İŞLEV BOZUKLUKLARI NELERDİR?

Cinsel sağlık hakkındaki sorular yanıt buluyor

Kadınların cinsellikte yaşadıkları sorunlar ilgi veya cevaba göre dörde ayrılır. Bunlar;
• Cinsel ilişkiye girmek istememe
• Zevk alma ve yükselmede sorun
• Orgazm olamama
• Cinsel ilişkide ağrı. 

Bu gruplamalardaki sorunlar tek tek görülebildiği gibi beraber de olabilir.


CİNSEL İSTEKSİZLİK NEDİR?

Cinsel sağlık hakkındaki sorular yanıt buluyor

Cinsel isteksizlik, kadınların en sık şikayet ettiği cinsel sorundur. Bazı kadınlar için ilişkiden önce isteksizlik olması kabul edilebilir bir durumdur. İlişkiye girene kadar herhangi bir arzu hissetmediklerini ama ilişki başladıktan sonra zevk almaya başladıklarını söylerler. Cinsel isteksizlik eğer kadının ilişkiye girmesini ve hatta mastürbasyon bile yapmasını, herhangi bir cinsel düşünce veya fantazi kurmasını engelliyorsa ve kadın bu durumdan rahatsızsa hastalık olarak kabul edilir.

Haberin Devamı

YÜKSELME SORUNLARI NELERDİR?

Cinsel sağlık hakkındaki sorular yanıt buluyor

Yükselme, ilişki başladıktan sonra vücutta oluşan fiziksel ve duygusal değişikliklere denir. Yükselme sorunları yani zevk alamama birçok sebebe bağlı olabilir. Mesela kullanılan ilaç, alkol, sigara, madde kullanımı veya bazı hastalıklar zevk almayı engelleyebilir. Sinirlilik, stres, eş ile olan sorunlar, önceden yaşanan cinsel tecrübeler yüzünden de sorun yaşanabilir.


ORGAZM SORUNU NEDİR?

Cinsel sağlık hakkındaki sorular yanıt buluyor

Cinsel ilişki sırasında hiç orgazm olamama aslında bir sorun olmayabilir. Sevgi, aşk ve samimiyeti eş ile paylaşmak birçok kadın için yeterli olabilir. Bazı kadınlar ise orgazm olamamayı sorun olarak görür ve çözüm ararlar.

Orgazm sorunu olan kadınlar ya hiç orgazm olamamıştır veya bir zaman olsalar dahi yükselme yaşadıkları halde orgazm olamazlar. Ayrıca yaş ile birlikte orgazm yoğunluğu da azalır.

Haberin Devamı

Vücutlarının iyi olmadığı düşüncesi veya kontrol kaybetme korkusu da orgazm olamamaya sebep olabilir. Orgazm sorunu yaşayan kadınlarda yükselme sorunu da görülür.


AĞRILI İLİŞKİ SORUNU NEDİR?

Cinsel sağlık hakkındaki sorular yanıt buluyor

Cinsel ilişkide ağrı yeni başlamış veya hep var olan bir şikayet olabilir. Cinsel olarak aktif birçok kadın hayatlarının bir döneminde ilişki sırasında ağrı yaşamaktadır. Eğer ağrı sık oluyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.


CİNSEL İSTEĞİ ARTTIRMAK MÜMKÜN MÜ?

Cinsel sağlık hakkındaki sorular yanıt buluyor

Eşiniz ile olan sorunları çözmek, stresi azaltmak veya aranızda yaşadığınız yanlış anlaşılmaları düzeltmek iyi bir adım olur. Ayrıca cinsel ilişkiye değil birlikte yaşadığınız anın önemine ve samimiyetine yoğunlaşın. Cinsellikle ilgili bilgi ve becerinizi arttırmak da yardımcı olacaktır. Cinsellik için zaman ayarlayın ve birlikte olmanın zevkine varın, birbirinize dokunarak veya birbirinizin hoşuna gidecek şeyleri yaparak zevk almaya çalışın.

Haberin Devamı

İLİŞKİDEN ZEVK ALMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Cinsel sağlık hakkındaki sorular yanıt buluyor

  • Öncelikle dinlenmeye özen gösterin. Yorgunken zevk alamazsınız. Kadınların cinsellikten en çok zevk aldığı saatler 11.00-16.00 arasıdır.
  • Çocuklar sizin cinsel hayatınızı etkilememeli. Her an odanıza girecekler korkusu da zevk almanızı azaltır.
  • İlişkiden önceki dokunma ve küçük oyunlara zaman ayırın. Eğer vajinal kuruluk şikayetiniz varsa kayganlaştırıcı kullanın, menopozdan sonra bazı kadınlarda kuruluk ve ağrı olur.
  • Haftada üç kere düzenli ilişkiye girildiğinde menopoza bağlı kuruluk oluşmaz. Gerekirse saf zeytinyağını da kayganlaştırıcı olarak kullanabilirsiniz. Tek dezavantajı kokusudur.
  • Sigarayı bırakmanız ve kegel egzersizi yapmanız da cinsel ilişkiden zevk almanızı arttıracaktır.

ORGAZM OLMAYI NE KOLAYLAŞTIRIR?

Cinsel sağlık hakkındaki sorular yanıt buluyor

  • Cinsel uyarıyı arttırın. Seks oyuncakları kullanabilirsiniz.
  • Klitorisin uyarılması ile orgazm sorunu çözülebilir. Bunun için eşiniz veya siz uyarı yapabilirsiniz.
  • Cinsel ilişkide ağrınızı azaltmak için değişik pozisyonlarda ilişkiye girmeyi deneyin. Ağrılı olan pozisyonda ilişkiye girmeyin.
  • Tam birleşme olmadan önce ön sevişmeyi deneyin.
  • Kayganlaştırıcı kullanmak ağrıyı azaltabilir.
  • İdrarınızı seksten önce yapın. İlişkiden önce sıcak banyo yapmak da ağrıyı azaltabilir.