Cinsel isteksizlik nedir, cinsel isteksizliğinin sebepleri nelerdir?

Özellikle uzun süreli ilişkilerde bir süre sonra cinsel isteksizlik söz konusu olabiliyor. Cinsel isteksizliğe neden olan birçok faktör var. Cinsel Terapist ve Uzm. Dr. Şenay Eserdağ, cinsel isteksizlik nedenleri ve tedavi yöntemlerini sizler için çözüm önerilerinde bulundu.

Haberin Devamı

CİNSEL İSTEKSİZLİK NEDİR?

Cinsel ilişkinin başlangıç noktasını, cinsel istek oluşturmaktadır. Cinsel isteği tetikleyen pek çok etmen söz konusudur. Bunlar; duyusal, işitsel gibi 5 duyu organımıza hitap eden algılardır. Cinsel isteksizlik, tüm bu algılara rağmen cinsel isteğin oluşmamasına denir.

EN YAYGIN ŞİKÂYETLER ARASINDA YER ALIYOR

Ülkemizde, kadınların yüzde 20’sinde cinsel isteksizlik sorunuyla karşılaşılmaktadır. Yaş faktörü de cinsel isteksizliği fazlasıyla etkiler. 18-24 yaş grubu kadınların yüzde 32'si; 30-34 yaş grubu kadınların yüzde 30’u, 35-39 yaş grubunda yer alan kadınların ise yüzde 38’inde cinsel isteksizlik görülmektedir.

CİNSEL İSTEKSİZLİĞİN NEDENLERİ NELERDİR?

Cinsel isteksizliğin oluşmasına neden olan psikolojik faktörler arasında kendine güvensizlik, vücudunu beğenmeme, bazı psikolojik travmalar, partner ile yaşanan sorunlar, stres, cinselliğe dair yeterli bilgiye sahip olmama, depresyon gibi nedenler bulunmaktadır. Aynı zamanda uzun süre cinsel birliktelik yaşamamak, toplumsal baskılar gibi sebeplerde kişinin cinsel isteğini düşürebilmektedir. Psikolojik sebeplerin yanı sıra; böbrek, karaciğer ve kalp yetmezliği, şeker hastalığı, doğum kontrol hapları, antidepresan ve kortizon ilaçları, yaşlanma ve menopoz, parkinson gibi nörolojik hastalıklar da cinsel isteksizliğe neden olmaktadır. Bunun dışında, vulvar vestibulitis, endometriosis, genital organlarda yer alan iltihaplar, vajinal kuruluk da ilişki sırasında ağrıya bağlı cinsel isteksizliğe neden olabilir.

Cinsel isteksizliğe neden olan 3 önemli sebep ise:

VAJİNAL KURULUK

Bazen cinsel uyarılmanın azlığı vajinal kuruluğa neden olur, bazen de vajinal kuruluğa bağlı isteksizlik sorunu gelişir Vajinal kuruluğun oluşmasında birçok faktör etki etmektedir. Bunlar: psikolojik, dönemsel ve yapısal faktörlerdir. Cinsel ilişki yaşanırken vajinal kuruluğun olması ağrıya, acıya neden olur ve cinsel birlikteliğin gerçekleşmesini engeller. Ayrıca, mantar enfeksiyonlarına davetiye çıkartır. Vajinal kuruluk; emzirme ve menopoz dönemleri, prolaktin hormonunun yükselmesi (hiperprolaktinemi), vajinal enfeksiyonlar, korku ve kaygı, isteksizlik, depresyondan kaynaklı ilaç kullanımı nedeniyle olmaktadır. Vajinal kuruluğun nedeni belirlendikten sonra ona uygun bir şekilde tedavi yöntemi uygulanmaktadır.

VULVAR VESTİBULİT SENDROMU

Kesin olarak nedeni belirlenemeyen vulvar vestibulit sendromu da cinsel birlikteliklerde sıkıntılara neden olmaktadır. Vajinanın girişinde bulunan ‘’vestibulum’’ olarak adlandırılan bölgeye dokunulduğunda aşırı düzeyde ağrı ve acı hissedilmesi, hastalığın belirtisini oluşturmaktadır. Uygulanacak cerrahi yöntemler ve egzersizlerle sorun çözülebilmektedir.

CİNSEL İLİŞKİDE AĞRI (DİSPARONİ)

Cinsel birliktelik esnasında hissedilen acı, ağrı, yanma gibi durumlara ‘’disparoni’’ adı verilmektedir. Disparoni, ikiye ayrılır: ağrının vajina girişinde hissedilmesiyle oluşan ‘’yüzeysel disparoni’’ ve ağrının kasık bölgesinde hissedilmesiyle meydana gelen ‘’derin disparoni’’. Çoğu kadın utandığı, korktuğu, geçici olduğunu düşündüğü için doktora gitmemektedir. Ancak bu sorun cinsel ilişkilerde isteksizliğe, orgazm olamamaya ve erkek eşlerde de birçok soruna neden olmaktadır.

YÜZEYSEL VE DERİN DİSPARONİ NEDENLERİ NELERDİR?

Yüzeysel disparoni nedenlerine bakacak olursak; vajina girişinin dar olması, vajinal enfeksiyonlar, dış genital hastalıklar, bartholin absesi ve kistleri, vajina içindeki perdeler, kızlık zarından kaynaklanan sorunlar bu ağrıyı tetikleyen sebepler arasında yer almaktadır. Derin disparoni nedenleri ise; yumurtalık kistleri, endometriosis hastalığı, pelvik apseler, sezaryen ameliyatı sonrası yapışıklık gibi jinekolojik problemler sonucunda ortaya çıkar. Ancak hastalık, psikolojik nedenlerden dolayı da meydana gelebilmektedir. Bu sorunlar bazı cerrahi işlemler veya cinsel terapiler ile çözüme ulaştırılmaktadır.

PEKİ, CİNSEL İSTEKSİZLİK TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

Cinsel isteksizlik problemi yaşayan bireylerin ilk olarak jinekolojik muayene olması gerekmektedir. Eğer ki hastalığın nedeni psikolojik kaynaklıysa; kişi cinsel tedavi altına alınır ve "bilişsel davranışsal terapi" uygulanır. Bu şekilde bireye, cinselliğe dair bilgiler aktarılır. Altta yatan cinsel travmalar tedavi edilmelidir. Evlilik içerisinde yaşanan sorunlar içinse, çiftlere evlilik terapisti önerilmektedir. Erken boşalma, sertleşme gibi sorunlar yaşayan erkek eşler için de, bu tedavi süreci boyunca destek sağlanır. Hastalığın tedavisi genelde 8 ila 15 seansta çözümlenmektedir. Sorun ağrıya bağlı cinsel isteksizlik ise öncelikle ağrı sorunu ortadan kaldırılmalıdır.

Yazarın Tüm Yazıları