GeriSağlık Cinsel işlev bozuklukları, tipleri ve nedenleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Cinsel işlev bozuklukları, tipleri ve nedenleri

Cinsel işlev bozuklukları, tipleri ve nedenleri

Uyarılmada zorluk mu çekiyorsunuz?

Bir kadın ya da erkek uyarılmada zorluk çekiyor veya partneriyle cinsel ilişkide yeterli performans gösteremiyorsa, ortada ele alınması gereken gerçek bir sorun var demektir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Şerife Şeniz Süpürtülü; cinsel işlev bozuklukları, tipleri ve nedenleri hakkında önemli bilgiler verdi.

Cinsel işlev bozukluğu vakalarının çoğunun tedavisi mümkündür. İlk adım, bir sorun olduğunu anlamak ve bir uzmandan yardım istemektir.

İŞLEV BOZUKLUĞU TİPLERİ

Cinsel isteğin baskılanması: Cinsel eylem sırasında istek duymama ya da fiziksel olarak uyarılamama anlamına gelir. Çeşitli fiziksel ya da psikolojik sorunlardan kaynaklanır.

İlişki sırasında ağrı: Buna neden olabilen fiziksel ya da psikolojik sorunlar arasında, hormonal değişmeler, vajendeki lubrikasyonun yetersiz olması, vajinit (vajenin iltihabı), cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve doğum kontrolü amacıyla spermisid kullanımı bulunmaktadır. Bu duruma disparöni adı verilir.

KADINLARDA İŞLEV BOZUKLUKLARI

Orgazm olamama: Orgazma ulaşamama anlamına gelir ve nedenleri arasında cinsel baskılanma, deneyimsizlik, bilgisizlik ya da endişe ve erken çağlarda cinsel travmaya maruz kalma gibi psikolojik etmenler bulunabilir.

Vajinismus: Vajen girişini çevreleyen kaslarda görülen ağrılı, istemsiz bir spazmdır. Cinsel ilişkiyi engeller. Genellikle penetrasyonun ağrılı olacağından korkan kadınlarda görülür ve daha önce geçirilmiş travmatik deneyimlerden kaynaklanabilir.

ERKEKLERDE İŞLEV BOZUKLUKLARI

Ereksiyon bozukluğu: Tatmin edici cinsel ilişkiyi gerçekleştirebilme ve sürdürmeye yeterli ereksiyon sağlanamamasıdır. Empotans (iktidarsızlık) olarak da anılır. Çoğu 65 yaşın üzerinde olmak üzere, ABD´de 20 milyon erkekte bu durumun bulunduğu, ancak %10´undan azının tedavi gördüğü tahmin edilmektedir.

Ejakülasyon bozuklukları: Ejakülasyonun penetrasyondan önce ya da hemen sonra görülmesi (erken ejakülasyon), ejakülasyon olmaması (ejakülasyonun inhibisyonu) ya da ejakülatın geriye doğru mesaneye atılması şeklindedir.

CİNSEL İŞLEV BOZUKLUĞUNUN NEDENLERİ

Fiziksel nedenler: Cinsel sorunlara neden olabilen altta yatan durumlar arasında diyabet, kalp hastalığı, nörolojik bozukluklar, pelvis ameliyatları ve travması, ilaç yan etkileri, böbrek ya da karaciğer yetersizliği gibi kronik hastalıklar, hormonal dengesizlikler, alkolizm ve madde kötüye kullanımı ya da yoğun sigara kullanımı bulunmaktadır.

Psikolojik nedenler: İşle ilgili stres ya da kaygılar, cinsel performansla ilgili kaygı, evlilikte geçimsizlik, cinsel yönelimle ilgili çelişkiler, depresyon, daha önce geçirilmiş travmatik cinsel deneyimler.

TEDAVİ

Cinsel işlev bozukluğunun birçok tipi, altta yatan fiziksel ya da psikolojik sorunların tedavisiyle düzeltilebilmektedir. Hekiminizle özgül tedavi seçeneklerini tartışabilirsiniz.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Şerife Şeniz Süpürtülü

[fotogaleri=1353]

False