Cinsel ilişki sonrası kramp neden yaşanır?

Hem erkekler hem de kadınlar cinsel ilişki sonra vücutlarının çeşitli bölgelerinde ortaya çıkan kramplardan yakınıyor olabilir. Cinsel ilişki öncesi, sırasında veya sonrasında ortaya çıkan bu tür ağrılar için kullanılan tıbbi terim "disparoni"dir.

Haberin Devamı

CİNSEL İLİŞKİ SONRASI KRAMP NEDEN YAŞANIR?

Bu tür ağrılı kas spazmlarının bir çok nedeni olabilir. Cinsel ilişki sırasında pelvis ve karın kaslarında meydana gelen gerilmeler, aynı sportif egzersiz sırasında olduğu gibi, ağrılı kramplara neden olabilir. Kasların ham olması, vücudun susuz kalması (dehidratasyon) veya ilişki sırasında kasların aşırı zorlanmaları bu tür krampların en sık sebeplerindendir. Kaslarda meydana gelen bu kramplar genellikle kısa süre içinde ortadan kaybolur. 

İLİŞKİ SIRASINDA YAŞANAN ORGAZM DA KRAMPLARA NEDEN OLABİLİR

Cinsel ilişki sırasında yaşanan orgazm da pelvik tabandaki kasların istemsiz kasılmasına neden olarak ağrılı kramplara neden olabilir. Bununla birlikte sindirim sistemi ile ilgili sorunlar (kabızlık ve gaz), cinsel ilişki sonrası mide bölgesinde yaşanan ağrılı kasılmaların yaygın nedenleri arasındadır. Benzer şekilde, mesane veya idrar yolları ile ilgili sorunlar da cinsel ilişki sırasında ağrıya neden olabilir.

CİNSEL İLİŞKİ SONRASI YAŞANAN KRAMPLARIN NEDENLERİ NELERDİR?

Bütün bu nedenlerin dışında bazı hastalıklar da, cinsel ilişki sırasında ortaya çıkan ağrı ile kendini belli eder. Klamidya (frengi) ve gonore (bel soğukluğu) gibi bazı cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar cinsel ilişki sonrasında karında oluşan kramplara yol açabilir. Kadınların yumurtalıklarında bulunan kistler (over kistleri), rahim duvarında ortaya çıkan iyi huylu kitleler (uterus miyomları), çikolata kistleri (endometriozis) ve rahim şekil bozuklukları (retrovert uterus) da cinsellik sırasında ağrıya neden olabilir. Erkeklerde ise prostat iltihapları (prostatit) özellikle boşalma sırasında kasık bölgesinde ortaya çıkan ağrı ve yanma ile bulgu verebilir. Unutulmamalıdır ki, bazı kişilerin önceki birlikteliklerinde yaşadıkları duygusal veya cinsel travmalar da ilişki sırasında veya sonrasında fiziksel rahatsızlık veya ağrı olarak kendini gösterebilir.

YAŞANAN KRAMPLAR NASIL TEDAVİ EDİLİR? NE ZAMAN DOKTORA GİTMEK GEREKİR?

Cinsel ilişki sırasında veya sonrasında oluşan bu tür ağrılı krampları tedavi etmek için öncelikle altta yatan nedeni tespit etmek gerekir. Eğer herhangi bir hastalık yoksa, cinsel ilişki sonrası ortaya çıkan hafif krampların geçici olduğu ve herhangi bir tedavi gerektirmediği hatırda tutulmalıdır. Kramplar özellikle belirli bir pozisyon veya hareketten kaynaklanıyorsa, o pozisyonu değiştirmek veya harekete son vermek işe yarayabilir. Eğer ağrı cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan kaynaklanıyorsa, bu durumun tedavisi için antibiyotik kullanımı gerekebilir. Eğer cinsel ilişki sırasındaki ağrı rahim içindeki myomlardan veya kistlerden kaynaklanıyorsa, bu hastalıkların tedavisine yönelik cerrahi prosedürlere ihtiyaç duyulabilir. Cinsel ilişki sırasında ağrıya yol açan over kistleri için hormonal tedavi gerekir.

Çoğu durumda, cinsel ilişki sonraki gelişen kramplar tedaviye ihtiyaç duymadan geçerler. Ancak, bu kramplara ateş, anormal vajinal kanama, anormal vajinal ya da penil akıntı gibi bulgular eşlik ediyorsa, vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekir.

Yazarın Tüm Yazıları