GeriSağlık Cinsel birleşmeden kaç saat sonra döllenme gerçekleşir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Cinsel birleşmeden kaç saat sonra döllenme gerçekleşir?

Cinsel birleşmeden kaç saat sonra döllenme gerçekleşir?

Cinsel birleşmeden kaç saat sonra döllenme gerçekleşir? İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur. Spermler yumurtaya ulaşmaya çalışırken ne gibi engellerle karşılaşır. En hızlı sperm kaç dakikada yumurtayı bulur? Gebeliğin anlaşılması ne kadar sürer? Tüm sorularımızı Jinekolog Op. Dr. A. Murat Emanetoğlu cevapladı.

DÖLLENME NE ZAMAN GERÇEKLEŞİR?

Cinsel birleşmeden sonraki ilk birkaç saat içinde döllenme gerçekleşebilir. Döllenmeyi hızlandırmak için  bazı yerlerde kalçanızın altına yastık koyarak 20-30 dakika yatmanız ve yerçekiminden faydalanarak spermlerin yumurtaya ulaşmasını kolaylaştırmanız gibi öneriler okuyabilirsiniz.

Cinsel birleşmeden kaç saat sonra döllenme gerçekleşir

SPERMLER İÇİN HANGİ ENGELLER VARDIR?

Vajinadaki ait seviyesi

Milyonlarca spermin kendi yumurtasını arıyor olması kolay bir yolculuk değildir. Spermler için ilk engel vajinadaki asit seviyesi olur. Burası, spermler için öldürücü olabilir.

Vajinal akıntı

Ardından vajinal akıntı gelir. Bu akıntı spermler için geçilemeyen sıkı bir ağ gibi olabilir. Ancak mucizevi bir şekilde bu ağ gevşer ve güçlü yüzücüler buradan geçebilirler. Fakat hepsi bu kadar da değildir. Spermin daha kat edeceği çok yolu vardır. Rahim ağzından rahme girip yumurtalık kanalına kadar yaklaşık 15-20 cm’lik bir mesafeyi geçmesi gereklidir. 10 dakikada bir santimetre ilerlediği düşünülürse gerçekten de bunu bir seyahat olarak düşünebiliriz. En hızlı sperm, en erken 45 dakikada yumurtayı bulur. Yavaş bir sperm için bu süre 12 saate kadar çıkabilir.

Cinsel birleşmeden kaç saat sonra döllenme gerçekleşir

Eğer bir sperm yumurtalık kanalına geldiği halde yumurtayı bulamazsa burada 72 saate kadar bekleyebilir. Burada yumurtayı dölleyebilecek sperm sayısı yalnızca birkaç düzine kadardır. Çünkü diğerleri ya yolda tuzaklara takılmışlardır, ya kaybolmuşlardır, yani yanlış yumurtalık kanalına gitmişlerdir ya da yolda ölmüşlerdir. Ancak yumurtaya ulaşabilen şanslı spermler için yarış henüz bitmemiştir. Yumurtanın dış kabuğunu delerek diğerlerinden önce içeri girmeleri gerekecektir. Bir tanesi içeri girmeyi başardıktan sonra yumurtanın kabuğu hemen değişir ve diğer spermlerin girişine izin vermez. İlk sperm içeriye girdikten sonra yumurtanın üzeri, tıpkı koruyucu bir kalkanla kaplanır. Asıl mucize bundan sonra başlayacaktır.

Cinsel birleşmeden kaç saat sonra döllenme gerçekleşir

Yumurtadaki genetik madde ile spermdeki genetik maddeler ilk 24 saat içinde birleşerek döllenecek ve yeni bir hücre oluşarak hızla çoğalmaya başlayacaktır. Embriyo olarak bilinen bu yeni hücre kümesi, yumurtalık kanalından aşağıya doğru yolculuğuna başlayacak ve rahim duvarında bir yere tutunacaktır. Bu yolculuğun son kısmı üç veya biraz daha fazla gün sürecektir. Fakat sizin gebe kaldığınızı anlamanız için birkaç hafta daha geçmesi gerekecektir. Eğer adet kanamanız gecikir ve gebeliğin diğer belirtilerini de hissederseniz evde yapılan gebelik testlerini uygulayabilirsiniz. Artık bir gün gecikmeye bile hassas olan gebelik testleri vardır ve bu yolda çok ufak bir adım bile atılmış olsa anlayabilirsiniz.

False