GeriSağlık Çinko eksikliği belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çinko eksikliği belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir?

Çinko eksikliği belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir?

Çinko eksikliği neden olur? Çinko eksikliği nelere yol açar? Günlük yaşantımızda çok önemli bir yeri olan çinkonun eksikliğinde yaşanan problemleri uzmanlara sorduk.

Çinkonun sağlığımız için son derece önemli bir mineral olduğunu söyleyen İç Hastalıkları Uzm. Dr. Özgür Şamilgil, çinko eksikliği konusunda bizleri bilgilendirdi.

Vücudumuzdaki birçok hormonun sağlıklı bir şekilde görev yapması çinkonun yeterli düzeyde bulunmasına bağlıdır. Hem erkeklerde hem de kadınlarda kısırlık engelleyici cinsel fonksiyonları düzenleyici faydası bulunuyor.

Spor yapanlarda performansı arttırıcı enerji düzeyini yükseltici ve vücut yağ kas oranını dengeleyici etkileri olduğu biliniyor. Çinko protein üretimini sağlıyor ve oksijen taşıyan kırmızı kan hücreleri ve bağışıklık sisteminin beyaz kan hücrelerinin fonksiyonlarını da düzenliyor.

KİMLER ÇİNKO EKSİLİĞİ NEDENİYLE RİSKİ ALTINDA?

Çinko eksikliği çoğu zaman yeterince çinko içeren gıda tüketmemekten kaynaklanmıyor! Birçok ilaç çinko eksilmesine neden olabiliyor. Doğum kontrol hapı, adet düzenleyici kullanan veya menapoz sonrası hormon desteği alan kadınlarda çinko eksikliği daha sık rastlanıyor. Fazla alkol kullananlar, mide asidini azaltıcı ilaç kullananlar, yaşlılar da çinko eksikliği açısından riskli durumdalar.

ÇİNKO EKSİKLİĞİNDE NELER OLUYOR?

Çok eksik olduğu durumlarda ishal, aşırı güç eksikliği, kısırlık, cinsel isteksizlik, bağışıklık sisteminde zayıflama nedeniyle çok sık enfeksiyon hastalıklarına yakalanma, hafıza bozukluğu, dikkat dağınıklığı, cilt yaralarında iyileşmede gecikme, sinir sistemi bozukluğu ve kulaklarda çınlama belirtileri olabiliyor.

Ayrıca çocuklarda gelişme ve büyüme geriliği, erişkinlerde erken saç beyazlaması, dökülmesi, tırnak kırılması, gözde körlüğe gidebilen sarı nokta hastalığı, dişeti hastalığı, iştah azalması ve cinsel istekte gerilemeye neden olabiliyor.

Çinko eksikliği belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir

HANGİ BESİNLERDEN ÇİNKO ALABİLİRSİNİZ?

Çinko yiyeceklerin doğal yapısında bulunan ve mutlaka alınması gereken önemli bir mineraldir. Yediğimiz yiyeceklerin içeriğinde çinko olması, sağlığımızı tamamlar geliştirir ve korur” diyen Diyetisyen Nil Şahin Gürhan, çinko eksikliğinde tüketilmesi gereken besinleri sıraladı.
Haftada 2 gün kırmızı et yemelisiniz.

  • Haftada 2- 3 gün balık tüketmelisiniz.
  • Eğer alerjiniz yoksa her sabah 1 adet yumurta yemek, mükemmel bir besin desteği olarak düşünülebilir. Yumurta çinko alımı için önemli bir kaynaktır. Yumurta ayrıca kaliteli bir protein ve demir kaynağı olması, folik asit içermesi, doymamış yağ oranının yüksek olması sayesinde kilo vermek ve sağlıklı beslenme konusunda çok önemli yapı taşıdır.
  • Tam buğday, tam tahıl, tam çavdar ekmeği yeterli beslenme ve çinko alımını tamamlar. Sağlıklı bir insan her gün en az 5 dilim tam tahıl ekmeği yemelidir. Beyaz ekmek, light ekmek ve kepekli ekmekte çinko miktarı yetersiz ölçüdedir. Öğünlerde ekmek yerine bulgur pilavı, makarna, tüketilebilir.
  • Abartı, her zaman her yerde her durumda faydadan çok zarar getirir. Aşırı lif almak, kontrolsüz bir şekilde çok miktarda karışık bitki çayları kullanmak, aşırı ve kontrolsüz kalsiyum preparat olarak( hap olarak) almak çinkonun vücuda alımını engeller ve çinko yetersizliği oluşturur. 

HÜRRİYET AİLE ÖZEL

False