GeriSağlık Cilt kaşıntılarınızdan mesaj var!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Cilt kaşıntılarınızdan mesaj var!

Rahatsız edici kaşıntılar, bitmek bilmeyen kızarıklıklar, pul pul bir cilt, kabartılar ve hatta iltihaplı yaralar… Cilt problemleri söz konusu olduğunda karşılaştığımız problemler o kadar çoktur ki, bazen nasıl bir yol izleyeceğimizi bilemeyiz. Dermatoloji Uzmanı Dr. Hatice Deniz Yardımcı, deri kaşıntıları ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlatıyor.

Tıp dilindeki adıyla pruritus, hemen hemen herkesin başına gelse de ortaya çıkma nedenleri farklılık gösterir. Genellikle tatlı ve hafif bir kaşınma ile başlasa da kaşıntının nedenine bağlı olarak şiddeti artar ve kızarıklıkları beraberinde getirir. Deri kaşıntılarının birçok sebebi olduğu gibi birçok türü de mevcuttur. Örneğin; egzama gibi deri hastalıkları, sıklıkla gıda ve benzeri alerjik reaksiyonlar, genellikle vajina ve anüste mantar enfeksiyonu, şeker hastalığı ya da hormonal değişimler kaşıntının başlıca arasında yer almaktadır. Bunun dışında birçok böbrek hastalıkları veya kansızlık gibi sağlık sorunları da deri kaşıntılarının sebebi olabilir.

DERİ KAŞINTILARININ BELİRTİLERİ

Kızarıklık,
• Kuru ve çatlayan bir cilt görünümü,
• Ciltte nokta ve kabarcıklar,
• Pul pul deri dokusu,

STRESİN KAŞINTIYA YOL AÇABİLDİĞİNİ BİLİYOR MUYDUNUZ?

Stres, seri problemlerinde en sık karşılaşın sorunların başında gelen kaşıntıların ana sebepleri arasında yer alıyor. Üstelik bu kaşıntılar stresle birleştiğinde geçici ve kalıcı cilt lekelerine sebep olabiliyor. En sık karşılaşın türü ise egzamadır. Burada dikkat edilmesi gereken ana unsur, tedavinin aksatılmaması, dermatoloğun verdiği krem ve antihistaminik hapların düzenli olarak alınmasıdır.

DERİ KAŞINTILARINDA ALERJENLERE DİKKAT!

Alerjik reaksiyonların sebep olduğu kaşıntılar, cildin temas ettiği bazı maddelere verdiği tepkinin sonucudur. Bu bazen nitel takı ve plastik eldivenler olabileceği gibi, bazense sabun, parfüm, bitkiler veya kozmetik ürünler olabilir. Alerjenlere karşı harekete geçen bağışıklık sistemi nedeniyle kaşıntıya yanma hissi de dahil olabilir. Tedavi için önce kaşıntıya sebep olan alerjenler tespit edilmelidir.

KURU BİR CİLDİN EN BÜYÜK PROBLEMİ; KAŞINTI

Kuru ciltlerin en iyi bildiği durum kuruluk sebebiyle ortaya çıkan kaşıntı hissidir. Cilt o kadar kurudur ki, kaşınırken deri pul pul bir görüntüye sahip olabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken kaşıntıya döküntü gibi anormalliklerin eşlik etmemesidir. Çünkü döküntü, iltihaplı yara gibi durumlar söz konusuysa sadece cilt kuruluğunun sebep olduğunu söylemek çok zordur.

Kuru ciltlerin karşılaştığı kaşıntı problemi dış problemlerden daha çok etkilenir. Havada nem oranının düşük olması, uzun süre klimaya maruz kalmak, merkezi ısıtma, klorlu su ya da çok fazla banyo yapmak gibi nedenlerden dolayı cilt kurumuş ve kaşıntı yapıyor olabilir. Bu durumda sık sık iyi bir nemlendirici kullanmayı ihmal etmemek önemlidir.

CİLT HASTALIKLARI, KAŞINTININ SEBEBİ OLABİLİR

Egzama başta olmak üzere kepek, mantar, uyuz, sedef hastalığı, bit, kurdeşen, suçiçeği gibi pek çok cilt problemi ciltte kaşıntıya yol açabilir. Eğer cilt hastalıkları sebebiyle oluşan kaşıntılarınız varsa, kaşınan yerlerin kırmızı, döküntülü ve kabartı olduğunu görebilirsiniz. Bu normal bir durum değildir. Bu sebeple bir dermatolog ile görüşüp kaşıntıya yol açan cilt hastalıkları tedavi ettirilmelidir. 

KAŞINTILAR, İÇ HASTALIKLARININ HABERCİSİ OLABİLİR

Her ne kadar kaşıntılar normal ve masum bir durum gibi görünse de bazı durumlarda iç hastalıklarına işaret ediyor olabilir. Karaciğer hastalığı, çölyak hastalığı, böbrek yetmezliği, demir eksikliği anemisi, tiroit sorunlarıyla lösemi ve lenfoma gibi kanser türleri bu hastalıkların başında geliyor. Bu tip durumlarda kaşıntı belli bir bölgeyi değil tüm vücudu etkileyebilir. Hastalığın teşhisi için gerekli testlerin yapılması gerekir.

DERİ KAŞINTILARINDAN KURTULMAK MÜMKÜN!

Konunun uzmanı bir dermatoloğa gittiğinizde fiziki muayene sonrası tedavi için bir yol haritası çıkaracaktır. Eğer doktorunuz cilt kaşıntısını akciğer hastalığı veya kansızlık gibi farklı nedenlere bağlarsa bazı testler yaptırabilir. Muayene ve testler sonrasında hastalığın sebebi ve tedavi şekli belirlenir. Tedavide kullanılan yöntemler; ilaçlar (oral antihistaminler ve deri iltihaplanmasından kaynaklanan kaşıntı için kortikosteroid kremler), ışık tedavileri, altta yatan hastalığın ortadan kaldırılmasıdır.

False