Çikolata kisti olan hastalara öneriler

‘Endometriozis’ yani halk arsında bilinen adı ile ‘çikolata kisti’ üreme çağındaki kadınlar açısından önemli bir sağlık sorunudur. Maalesef nedeni ve tedavisi bulunabilmiş bir hastalık değildir. Her yaş grubunda görülebildiği için tüm hastalara farklı tavsiyeler verilir. Hastalık tam olarak tedavi edilmese de çikolata kisti ile yaşamak öğrenilebilir.

Haberin Devamı

Endometriozisi olan genç kızlarımızda genellikle ilk bulgu adet sancısı olmaktadır. Bunun için genç kızlarımıza belli aralıklarla omega-3 (özellikle EPA-DHA oranı yüksek) kullanımı önermekteyiz. Benzer şekilde doğru tipte magnezyum kullanımı adet sancılarının kabus haline gelmesini engellemektedir. Bu iki takviye özellikle ağrılı semptomlarda etkilidir.

Hastaların diyetleri hekimleri tarafından düzenlenmeli; gluten, şeker ve süt ürünleri ile hazır gıdalar beslenme düzeninden çıkarılmalıdır. Hasta izlemine göre bazı besinlerin tüketimi aralıklı olarak değiştirilebilir. Mutlak su tüketimi günde 2-3 lt altına inmemelidir. Sebze, meyve ağırlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir.

Hastamızda sigara kullanımı varsa mutlaka bıraktırılmalı ve etkilerine yönelik tedavi edilmelidir.

Haberin Devamı

Hastalığın psikolojik boyutu da çok önemli olduğu için mutlaka hastalara nefes egzersizleri öğretilmeli ve günlük rutinlerine almaları istenmelidir.

Benzer şekilde özellikle pelvik bölge kaslarını rahatlatmak için egzersiz ve yoga hareketleri önerilir, hastalar hem profesyonel olarak hem de evde kendilerinin yapmaları yönünde desteklenmelidir.

Cinsel ilişki sırasında yaşayabilecekleri sorunlara yönelik bazı bilgiler verilmeli ve bu konuda yardımcı olabilecek yöntemler anlatılabilmektedir.

Hastalarımızda endometriozise bağlı eksik olabilecek vitaminler mutlaka takviye edilmeli, bu vitamin ve mineral eksikliklerine bağlı oluşabilecek sorunlar engellenmelidir.

Unutulmamalıdır ki bu hastalığın şu an için net tedavisi olmayabilir ancak biz erken dönemden itibaren kadın doğum hekimimize gitmeli, bazı önerilere uymalıyız. Bu hastalıkla daha yaşanabilir hale gelmek için hekimden öneriler almalıyız.

Yazarın Tüm Yazıları