GeriSağlık Çikolata kisti gebeliğe engel mi?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çikolata kisti gebeliğe engel mi?

Çikolata kisti gebeliğe engel mi?

Kistler eğer çok büyürse ciddi problemlere yol açabilir.

Endometriozis ve çikolata kistleri İçin 8 uyarıcı belirti

  1. Ağrılı adet görme
  2. Adet kanamasının çok yoğun olması
  3. Bel ağrısı
  4. Ağrılı cinsel ilişki
  5. Kısırlık
  6. Ağrılı işeme
  7. Ağrılı barsak hareketleri
  8. Kabızlık veya İshal

ÇİKOLATA KİSTLERİ KISIRLIK SEBEBİ

Çikolata kisti gebeliğe engel mi

Endometriozisin kesin nedeni hala bilinmemektedir. Bu konuda en yaygın kabul gören teori, adet kanamaları sırasında rahim içindeki dokuların kadının tüplerinden geçerek karın boşluğuna yerleşmesi ve burada gelişimini sürdürmesidir. Bağışıklık sisteminin de buna izin verecek şekilde normalden farklılık gösterdiği düşünülür. Kadının yumurtalıklarında endometriosis oluşması durumunda kistler (çikolata kistleri) oluşabilir ve bunlar eğer çok büyürlerse ciddi problemlere yol açabilirler. Çikolata kistleri her zaman kesin olmamakla birlikte ultrasonografi ile görülebilir. Kesin tanı ise yalnızca laparoskopi işlemi ya da açık ameliyatla konulabilir. Laparoskopi, hastalığa tanı konulmasında yararlı bir işlem olup, ayrıca hastalığın ciddiyetine ilişkin fikir de verir. Bu işlem ayrıca, doktorun sizin için en iyi tedavi planını hazırlamasında da yardımcı olur. Tanı konulurken eş zamanlı olarak endometriosis odaklarının cerrahi tedavisi de uygulanabilir.


HAMİLE KALMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYORSANIZ…

Hamile kalmakta güçlük çeken kadınlarda endometriozis hastalığı görülme olasılığı artar. Bu kadınların bir kısmında, özellikle de ileri evre endometriosis hastalığı olanlarda, endometriozisin neden olduğu tahribat Fallop tüplerinde (rahim kanalları) tıkanıklığa yol açar.

Çikolata kisti gebeliğe engel mi


ÇİKOLATA KİSTİNİN KESİN TEDAVİSİ YOKTUR

Endometriozisin kesin tedavisi olmadığını belirten Dr. Laçin, hastalığı tümüyle ortadan kaldırılmak mümkün olmadığı için ana sorunlara yönelik iki farklı tedavi uygulanabileceğini belirtti.

  1. Ağrıya yönelik tedavi (İlaç veya cerrahi tedavi)
  2. Kısırlığa yol açan durumun cerrahi tedavisi (Çikolata kistlerinin çıkartılması, yapışıkların açılması ve tüplerin kontrolü) tedavisi. Kısırlık tedavisi planlanırken, hastanın yaşı, evlilik süresi, eşlik eden erkek faktörünün olması hangi tedavi yönteminin seçileceğinde önemli rol oynar.

Son yıllarda oldukça etkili olan ancak kişiyi geçici olarak menopoza sokarak yumurtalıkları ve dolayısıyla da endometriozis hastalığını baskılayan analog adı verilen aylık ya da 3 aylık depo iğneler mevcuttur. Ağrının giderilmesinde oldukça etkili olduğu bilinen bu ilaçların 6 aydan daha fazla kullanımı sakıncalı olduğundan bu süreden daha fazla kullanılması gerekiyorsa mutlaka ek bazı önlemlerin alınması özellikle kemikleri korumak amacıyla gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki tıbbi tedavilerin hiçbiri kişinin gebe kalma şansını arttırıcı etkiye sahip değildir. Hatta depo iğnelerin kullanıldığı dönemde kişi menopoza girdiğinden zaten gebe kalması hatta adet görmesi olası değildir.

Hastalığın ciddiyeti, kadının kısırlık öyküsü, gebe kalma isteği, yaşı, uygulanacak cerrahi tedavinin biçimini belirler.

Çikolata kisti gebeliğe engel mi


ENDOMETRİOZİS AMELİYATINDAN SONRA GEBE KALMAK MÜMKÜN MÜ?

Çocuk sahibi olmak amacıyla bize başvuran ve daha önce endometriosis-çikolata kisti operasyonu defalarca geçirmiş bayanlarda gebelik şansı tüp bebek tedavisiyle bile çok yüksek olmamaktadır. Bu bayanlarda önceki operasyon ya da operasyonlarda uygulanan tekniğin yumurtalık rezervine zarar verdiğini sıkça görmekteyiz. Dolayısıyla bu konu gebelik açısından çok önem arz etmektedir. Eğer çapı 4-5 cm’den daha küçük çikolata kistleri varsa belki de bunlara hiç dokunmadan aşılama ya da tüp bebek tedavisine kişinin alınması en akılcı yaklaşım olacaktır. Bu konuda diğer yumurtalığın, hastanın yaşının ve diğer bazı faktörlerin cerrah tarafından iyi değerlendirilmesi gerekir.

Çikolata kisti gebeliğe engel mi

False