Yasemin Soytürk Özseren
Yasemin Soytürk Özseren
Yasemin Soytürk ÖzserenYazarın Tüm Yazıları

Çıkık tedavisi nasıl yapılır?

Çıkık, eklemin normal bulunması gereken pozisyonun dışına doğru ayrılması ile oluşan durumlara verilen isimdir. Eklem yüzeylerinin birbirinden ayrılması tam manasıyla gerçekleşmezse çıkık durumunun adı ‘küçük bozulma’ olur.

Haberin Devamı

Çıkık belirtisi olarak yaşanan travmalar sonrası oluşan şişme, ağrı ve ekimoz (herhangi bir travma nedeniyle ortaya çıkan, cilt altındaki kılcal damarların hasar almasıyla kanın cilt altına sızması) gösterilebilir. Travma sonrası ağrı, çıkık durumuna müdahale edene kadar etkilenen kişiyi rahatsız eder.

Çıkık tespiti yapılabilmesi için radyografik görüntüleme kullanılır. Bu görüntüleme yapılmazsa çıkık durumunun doğru tespitini tam anlamıyla yapmak mümkün olmayabilir.

Çıkık değerlendirmesinde en önemli ve dikkat edilmesi gereken konular arasında damar ve sinirlerde olmalıdır. Damarlar ve sinirler özenle incelenip yapılacak işlemlerde işlevlerine dikkat edilmelidir. Sinirlerde meydana gelebilecek herhangi bir yaralanma durumu gözden kaçırılmamalıdır.

Haberin Devamı

Çıkık durumlarında oluşabilecek diğer risklerden bahsedecek olursak; açık çıkık durumlarında enfeksiyon, hasar verici eklem hastalığı (osteoartrit) ve damarların besleyici özelliğiyle alakalı zararlar meydana gelebilir.

Çıkık tedavisi doğru yöntemle doğru teşhis konulduktan sonra yapılır. Sinir-damar kontrolleri yapıldıktan sonra manuel yöntemler aracılığı ile eklemi anatomik yapıya uygun konumuna getirerek tedavi gerçekleştirilir. Bu işlem sırasında çeşitli ağrı kesiciler ile hastanın hissedeceği acıyı indirgeyebiliriz.

Çıkıklar nerelerde meydana gelir sorusunun cevabı ise eklem olan her yerde olacaktır. Yani omuzlar, dirsekler, el bilekleri, ayak bilekleri, kalçada ve dizlerde çıkık meydana gelebilir.

Yazarın Tüm Yazıları