Seçil Kenar
Seçil Kenar
Seçil Kenar

Çay ve kahvenin yararları/zararları

Günde en fazla ne kadar çay ve kahve tüketmeliyiz?

Haberin Devamı

Çay ve kahve günlük hayatta en çok tükettiğimiz içecekler arasında yer alıyor. Hatta bazen gün içinde sudan bile fazla içiyoruz onları. Peki, çok tükettiğimiz bu iki içeceğin faydalarını ve zararlarını biliyor muyuz?

Siyah Çay: Son yıllarda çay konusunda birçok araştırma yapıldı, çayın sağlık üzerine etkileri araştırıldı. Bu araştırmalarda günde 1-6 fincan çay tüketimi sonunda 1 hafta sonra plazma antioksidan kapasitesinin arttığı gözlenmiş. Yapılan araştırmalar sonucunda da çaydaki yüksek seviyedeki flavanoidler hücre ve dokulardaki oksidatif hasarı engellediği görülmüş. Hücre ve dokularda gün içinde milyonlarca kimyasal işlem gerçekleşmektedir ve bu kimyasal işlemler sonucunda serbest radikaller dediğimiz maddeler açığa çıkar. Bu serbest radikaller; hücre DNA’sına, proteinler ve lipitlerine zarar vererek kalp hastalıkları, kanser, nörodejeneretif (sinir sistemi) hastalıklarına sebep olmaktadır.

Haberin Devamı

İşte bu zararlı maddeleri vücuttan atan, hücrelere zarar veremeyecek hale getiren sisteme de antioksidanlar denir. Çayın içerisinde bulunan polifenoller de kuvvetli birer antioksidanlardır. Fakat faydası olduğu kadar çayın, endişe, kalp atışlarının hızlanması, demir emiliminin azalması gibi etkileri olduğu için günde 3-4 fincandan fazla içilmemesi önerilir.

Kahve: Kahvenin sınırlı içildiğinde faydaları var fakat fazla miktarda alındığında gün içinde yüksek kafeinin metabolizmaya zararları da mevcut. Kahve, antioksidanlar içeriyor. Bu da kansere yol açan hücrelerin çoğalmasını engelliyor. Kalp hastalıklarına karşı koruyucudur. Kahve, konsantrasyona yardımcı olur. Fakat kahvenin fazla tüketiminin olumsuz etkileri de vardır. Aşırı kahve tüketimi kalbin ritmini olumsuz yönde etkiler. Kahvenin içerdiği kafein fazla tüketildiğinde, kalpte ritim bozuklukları meydana gelebilir. Düzensiz kalp atışlarına, kalp çarpıntısına ya da taşikardi gibi rahatsızlıklara neden olabilir.

Yapılan çalışmalarda, yüksek miktarda kahve tüketiminin tansiyonu hızla yükselttiği görüldü. Kahve, ülser gibi mide rahatsızlıklarına neden olmasa da bu hastalıkların varlığında kötüleşmesini tetikliyor. Kahve, midenin asit salgılamasını uyarıyor. Bu yüzden kahve tüketimini günde 2-3 fincanla sınırlamalıyız.

Haberin Devamı

Diyetisyen Seçil Kenar