Elif Gözde Utku Türk
Elif Gözde Utku Türk
Elif Gözde Utku Türk

Çamaşır deterjanınızı evde kendiniz hazırlayın

Çamaşır temizliği herkes için hassas bir konudur. Özellikle bebekli aileler, bebeklerinin çamaşırlarının tamamen temizlenmiş olduğundan emin olmak isterler. Çamaşırlarınızı yıkarken kullanacağınız deterjanları evde kendiniz de hazırlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Çamaşır temizliğinde kullanabileceğiniz maddeler; çamaşır sodası, sabun, boraks, karbonat, sirke, esansiyel yağ, tuz ve sudur. Bu hammaddeler ile dilerseniz elde, dilerseniz makinede kullanabileceğiniz toz, likit, jel, tablet çamaşır yıkama deterjanları hazırlayabilirsiniz. 

Çamaşır deterjanınızı evde kendiniz hazırlayın

SIVI VE JEL ÇAMAŞIR DETERJANI YAPIMI

• Sıvı çamaşır deterjanınızı hazırlamak için 2 litre sıcak suyun içerisine rendelediğiniz bir kalıp sabunu koyun ve sabun eriyinceye kadar yavaşça karıştırın, sabunu köpürtmemeye özen gösterin. Eğer kalıp sabun kullanmak istemezseniz Arap sabunu da kullanabilirsiniz.
• Ardından 3 yemek kaşığı karbonat, 3 yemek kaşığı boraksı ve 1 su bardağı kadar sirkeyi suya ilave ederek karıştırmaya devam edin.
• Çamaşırların renklerini korumaya yardımcı olması için karışıma 2 çorba kaşığı tuz koyun ve iyice çözünmesini sağlayın. Tuz olarak kaya tuzu veya sofra tuzu kullanabilirsiniz. Kaya tuzlarının taneciklerinin öğütülmüş olmasına özen gösterin.
• İsteğinize göre esansiyel yağlardan 10-15 damla ekleyerek dilediğiniz kokuyu elde edebilirsiniz.
• Jel çamaşır makinesi deterjanı hazırlamak isterseniz su miktarını azaltmanız gerekir. Bu formülü elde çamaşırlarınızı yıkarken de kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

Çamaşır deterjanınızı evde kendiniz hazırlayın

TOZ VE TABLET ÇAMAŞIR DETERJANI YAPIMI

• Toz çamaşır deterjanınızı hazırlarken 2 yemek kaşığı boraks, 2 yemek kaşığı çamaşır sodası, 1 yemek kaşığı karbonat, ½ kalıp beyaz sabun rendesi ve bir yemek kaşığı küçük taneli tuzu birlikte karıştırın.
• İsteğinize göre içerisine 10-15 beş damla esansiyel yağ ilave edin.
• Tablet çamaşır deterjanı yapmak için ise, bu karışımı ıslatıncaya kadar sirke koyun ve iyice karıştırın. Ardından buz kalıplarına doldurun ve kuruması için bir gün bekleyin.

Çamaşır deterjanınızı evde kendiniz hazırlayın

Haberin Devamı

EV YAPIMI DETERJANLARI MAKİNANIZDA NASIL KULLANMALISINIZ?

Çamaşır makinanızın deterjan kısmına az kirli çamaşırlar için yukarıda hazırlanışı bulunan sıvı, jel ve toz karışımlardan 1 ölçek, orta derecede kirli çamaşırlar için 1,5 buçuk ölçek ve yoğun kirli çamaşırlar için 2 ölçek ilave ederek kullanın. Aldığınız sonuca göre kullanım miktarını artırabilirsiniz. Tablet çamaşır makinası deterjanlarınızın da miktarını aldığınız sonuca göre artırabilirsiniz veya hazırlık aşamasında daha büyük buz kalıpları kullanarak daha fazla gramajda tablet deterjan elde edebilirsiniz.

Çamaşır deterjanınızı evde kendiniz hazırlayın

ÇAMAŞIRLARINIZ YUMUŞACIK OLMASI İÇİN SİRKEDEN FAYDALANIN

Çamaşır makinanızın yumuşatıcı kısmına ½ çay bardağı sirke koyun. Sirke, çamaşırlar için harika bir yumuşatıcıdır. Tül gibi parlamasını istediğiniz ürünleriniz için 1 çay bardağı sirke de kullanabilirsiniz. Sirke hem çamaşırlarınızı yumuşatacak hem de çamaşırlarınıza parlaklık verecektir. Çamaşırlarınızı yıkadıktan sonra havalandırarak kurutunca sirke kokusundan eser kalmaz.

Haberin Devamı

Çamaşır deterjanınızı evde kendiniz hazırlayın

GÜZEL KOKAN ÇAMAŞIRLAR İÇİN ESANSİYEL YAĞ İYİ BİR ÇÖZÜM

Esansiyel yağ olarak çamaşır temizliğinde lavanta yağı, nane yağı, çay ağacı yağı, papatya yağı gibi bitki kokularını veya limon yağı, portakal yağı, mandalina yağı gibi meyve kokularını tercih edebilirsiniz. Dilerseniz değişik esansiyel yağları karıştırıp ortaya yeni kokular çıkartabilirsiniz. Esansiyel yağlar aynı zamanda formülde kullandığınız keskin sirke kokusunu da önleyecektir.

Not: Formüllerde kullandığınız sirke beyaz sirke veya elma sirkesi olmalıdır.

ÇAMAŞIRLARINIZI YUMUŞATMANIN YOLU MUTFAKTAN GEÇİYOR!