Elif Gözde Utku Türk
Elif Gözde Utku Türk
Elif Gözde Utku Türk

Cam temizliğinde sirke mucizesi

Ev yapımı yüzey temizleyici tariflerini haberimizden öğrenin!

Haberin Devamı

Cam, kapı, yer, banyo, fayans gibi yüzeylerin temizliğini ev yapımı ürünlerle yapabileceğimizi belirten Yüksek Kimyager – Kozmetolog Elif Gözde Utku Türk, ev yapımı yüzey temizleyici tariflerini bizlerle paylaştı.

Ev yapımı yüzey temizleyici yapmak için kullanacağımız maddeler sirke, su, karbonat, boraks, çamaşır sodası, limon tuzu, tuz, gliserin, gül suyu, turunçgiller, alkol, hidrojen peroksitdir.

CAM VE AYNA TEMİZLİĞİ

Cam temizliğinde sirke mucizesi

Sirke özellikle parlatıcı özelliği ile cam, ayna gibi yüzeylerin temizliğinde rahatlıkla kullanılabilir. 

  • Bir sprey şişesine 3 su bardağı sirke, 3 su bardağı su koyup çalkalayın. Bu karışımı cam, ayna gibi yüzeylere sıkarak temiz ve yumuşak bir bezle silin.
  • Camlarınızı silmek için yine bir sprey şişesine 3 su bardağı ılık su, 2 su bardağı sirke ve 1 yemek kaşığı kadar bulaşık deterjanınızdan koyup çalkalayın. Bu karışımla da camlarınızın temizliğini sağlayabilirsiniz.
  • Banyo aynası ve duşakabininizin buhar tutmasını engellemek için 4 su bardağı suya 1 çay kaşığı gliserin ekleyerek karıştırın. Bu karışım ile ayna ve duşakabininizi silin. Buharlaşmanın önüne geçmenize yardımcı olacaktır.

YER TEMİZLİĞİ

Cam temizliğinde sirke mucizesi

YER TEMİZLİĞİ için bir kova suya 1 yemek kaşığı karbonat, 1 çay bardağı sirke, 1 çay bardağı gül suyu, 10-15 beş damla gül esansı katarak yerlerinizi silebilirsiniz. Ancak sirke içeren karışımları mermer üzerinde kullanmayınız. Sirke, limon gibi asit içeriği yüksek maddeler mermere zarar verirler.

TUVALET, BANYO VE LAVABO TEMİZLİĞİ

Cam temizliğinde sirke mucizesi

TUVALET, BANYO VE LAVABO TEMİZLİĞİnde antifungal, antibakteriyel özelliği sebebi ile boraks kullanımı uygun olur. 1 litre ılık suya 1 su bardağı boraks ve 1 su bardağı karbonatı ilave ederek çözününceye kadar karıştırın. Elde ettiğimiz karışım ile tuvalet ve banyo yüzeyini temizleyebiliriz. Yine arzu edilirse güzel koku vermesi için karışıma esansiyel yağ ilave edilebilir.

FAYANS ARALARI TEMİZLİĞİ

Cam temizliğinde sirke mucizesi

FAYANS ARALARI TEMİZLİĞİ için karbonat ve sirke veya limon suyundan faydalanılabilirsiniz. Kirli olan yüzeylere karbonat serpin, üzerine biraz sirke veya limon suyu dökün. Kimyasal bir reaksiyon gerçekleştiğini ve köpürme oluştuğunu göreceksiniz. Bu köpürmeyi ıslak bir bez ile sildiğimizde fayans aralarındaki kirler de temizlenmiş olur. 

PRATİK VE ÖNEMLİ BİLGİLER

Cam temizliğinde sirke mucizesi

  • Tıkalı lavabonuzu açmak için lavabonun gider kısmına 1 çorba kaşığı karbonat, 1 çorba kaşığı iri taneli kaya tuzu ve 1 çay bardağı sirke dökün.
  • Kireçli yüzeylerin temizliğinde karbonat kullanımı özellikle çok etkilidir. 
  • Dezenfeksiyon sağlamak için bir sprey şişesine 3 bardak %70 lik alkol, 3 bardak su ilave ederek karıştırdığımızda banyo, tuvalet gibi dezenfeksiyon işlemi uygulamak isteyeceğiniz bölgelerde kullanabileceğiniz bir karışım elde edebilirsiniz.

İNATÇI KİRLER İÇİN…

Cam temizliğinde sirke mucizesi

İnatçı kirleri ve lekeleri temizlemek için de bir sprey şişesine 2 su bardağı hidrojen peroksit ve 1 su bardağı likit bulaşık yıkama deterjanı ekleyip karıştırın. Elde ettiğiniz karışım leke çözme gücü yüksek olan bir karışımdır.

Not: Tüm temizlik ürünlerimizi kendiniz hazırlarken ve hazırlamış olduğunuz ürünleri kullanırken muhakkak gerekli önlemleri almalısınız. Temizlik malzemelerini çocukların ulaşaileceği yerlerden uzakta, kuru ve temiz yerlerde güneş ışığından koruyarak muhafaza ediniz.

ÇAMAŞIRLARINIZI YUMUŞATMANIN YOLU MUTFAKTAN GEÇİYOR!