Burun estetiğinin evrimi

İnsanların güzellik ve çekicilik algıları yüzyıllardır var ancak yüzün en çok dikkat çeken ve güzelliğin sembolü olan burun estetiği ameliyatları 20. yüzyıl başlarından itibaren gerçekleştirilmeye başlandı. Peki burun estetiğini bu kadar özel kılan ne?

Haberin Devamı

Günümüzde burun estetiği güzellik trendlerini oluşturuyor ve artık estetik alanında en fazla pazarlama stratejisine sahip ameliyatlarin başında geliyor. Özçekim ve başta Instagram olmak üzere, sosyal medyanın popülaritesi ise bu ameliyata olan ilginin ve cazibenin artmasının en büyük nedeni. İnsanlar artık gündelik yaşamlarında nasıl göründükleriyle değil, fotoğraflarının nasıl göründüğüyle ilgileniyorlar. Bu durum da burun ameliyatlarına olan ilginin günden güne artışına ve ciddi bir talep oluşmasına neden oldu. Tabii ki talebi karşılamak ve işini en iyi şekilde yapmak çabası yanında sosyal medyanın ihtiyacına cevap verebilmek ve markalaşma adına burun ameliyatları da kendi payına düşeni aldı. 

Kişiye özel rinoplasti, diamond rinoplasti, nomor rinoplasti, preservation rinoplasti, italyan burun estetiği, babynose, piezo burun estetiği gibi isimlerle burun estetiğine verilen isimler listesi uzayıp gidiyor. Peki, bu kadar çok teknik farklılığı ya da isimlendirme olması şaşırtıcı değil mi? Sonuçta bu kadar sık gerçekleştirilen burun ameliyati bu kadar karmaşık olmamalı diye düşünülebilir. Ancak bir teknikte ne kadar çok değişiklik ve farklılık var ise bu hala mutlak doğrunun olmadığını gösterir.

Haberin Devamı

Burun estetiğini özel kılan burnun tek başına güzel olmasının yetmediği yüzle uyumlu, bir harmoni içinde yüze yerleştirilmesi gerekliliğidir. Bu nedenle, çok güzel burunlar yapılmasına rağmen doğallıktan uzak ve yapay görünümler meydana çıkabiliyor, bu da güzellik algısının oluşmamasına neden oluyor. Yüzünüzün tam ortasında yer alan bir organın bunca ayrıcalığa sahip olması da şaşırtıcı olmasa gerek. Burun ameliyatını yaparken yüzün tüm yapıları ele alınmalı, bir bütün olarak yola çıkılmalıdır. Alın, çene, yanaklar, dudaklar, gözlerin pozisyonu, ayrıca doğal burun tanımlamalarına uygun tüm açılar hesaplanmalı ve en doğru ameliyat tekniğine tamamen yüzün yapısına göre karar verilmelidir.

Günümüzde çeşitli görüntüleme cihazları ve simülasyon programları da ameliyat öncesi planlama ve hastaların beklentisini anlama açısından biz cerrahlar için çok kullanışlı ekipmanlar olarak yerini aldı. Tüm bu gelişmeler ışığında burun ameliyatları tüm dünyada en çok uygulanan estetik cerrahi prosedürü olarak yerini koruyor ve Türk cerrahlar tarafından da başarıyla uygulanıyor. Her yıl binlerce burun ameliyatı başarıyla uygulanıyor ve insanlar gündelik hayatlarına özgüveni daha yüksek olarak dönebiliyorlar.

Haberin Devamı

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu, kişilerin bu ameliyata karar verirken çok iyi değerlendirme yapmaları gerektiği gerçeğidir ki bu da günümüz popüler kültürü yansımasının en büyük sorunudur. Bazen biz plastik cerrahlar, bize başvuran hastaların beğendikleri ünlülerin burunlarını ya da ellerindeki bir fotoğraftaki burnun aynısını istediğine tanık olabiliyoruz ancak modanın geçici burnumuzun ise ömür boyu bizimle kalıcı olacağını akıldan çıkarmamamız gerekiyor.

Yüzle uyumlu olmayan ama çok popüler olan yalnız size uyum sağlamayan bir burnun ilerleyen hayatınızda ne gibi zorluklar yaşatacağını göz ardı etmemek gerektiğine dikkat çekmek istiyorum. Doğal güzelliğin modasının asla geçmeyeceğini ve yapılacak işlemlerdeki taleplerinizi değerlendirirken bunu ön planda tutmanızı tavsiye ediyorum.

Sevgiyle kalın...

Yazarın Tüm Yazıları