Burun estetiğinde iyileşme süreci nasıldır?

Burun estetiği sonrası iyileşme süreci kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Bu değişiklik kişinin deri yapısı, genel sağlık durumu, operasyon sonrası cerrahın vereceği talimatlara uyumu ve cerrahın kullandığı cerrahi tekniğe bağlı olarak ortaya çıkar.

Haberin Devamı

MORLUK VE ŞİŞLİK OLUŞMA RİSKİ DÜŞÜKTÜR

Burun estetiği ameliyatından sonra kullanılan tekniğe göre değişiklik gösterse de uyuşma ve şişlik riski modern teknik ve teknolojiler sayesinde daha düşük olmaktadır. Bu belirtiler burun estetiğinden sonraki birkaç gün içinde hızla iyileşme ve azalma sürecine girer. Göz çevresinde genellikle şişlik oluşmaz, sadece burun ucunda zamanla hızla düzelecek olan hafif bir his kaybı yaşanır. Burun kemiğine müdahale edildiği durumlarda morarma ve uyuşma oluşmasının nedeni ise yumuşak dokunun zedelenmesidir. Kırmadan törpüleme teknikleri ile yumuşak dokuya zarar verme oranı düşük olmaktadır.

Herhangi bir burun estetiği sonrası çok hafif bir burun akıntısı olabilir. Burun estetiğinden sonra burun ucunuzun altına küçük bir “bıyık” tipi sargı bezi takılır. İlk 24-48 saat içinde, bu emici sargının genellikle 10-20 kez değiştirilmesi gerekir. Burun estetiğinden sonra bu beklenen bir durumdur.

KORUYUCU BANT KULLANIMI

Sadece bir septoplasti ve / veya burun ucu estetiği yapılmışsa, koruyucu bant kullanmaya gerek olmayabilir. Kemiğe müdahale edildiği durumlarda genellikle ameliyatın bitiminde burnun dış tarafına hafif bir bant ve içine ise silikon ateller yerleştirilir. Hem iç hem de dış burun koruyucu malzemeleri burun estetiğinden 5 ile 7 gün sonra çıkarılır.

BURUN TIKANIKLIĞI

Burun estetiğinin basit ama en can sıkıcı belirtilerinin başında geçici burun tıkanıklığı oluşma sorunu gelir. Burun ameliyatlarından sonraki ilk hafta az da olsa yaşanabilir. Burun estetiğinden sonraki ilk hafta içinde iç burun splintleri çıkarıldıktan sonra önemli ölçüde rahatlama yaşanır. Artık herhangi bir tıkanıklığın, birkaç hafta sonra kademeli olarak iyileşmesi beklenebilir.

Burun estetiği; burun ucunda, üst ön dişlerde veya ameliyattan sonra ağzın çatısında uyuşma olması beklenmelidir çünkü burun estetiği tipik olarak bölgedeki sinirlerin bir kısmının geçici olarak bozulmasına neden olur. Hisler genellikle burun estetiğinden birkaç hafta ve nadiren bir iki ay içinde aşamalı olarak dönecektir.

BURUN ESTETİĞİNDE KOKU VE TAT ALMA

Geniş kapsamlı burun estetiği ameliyatlarından sonra koku veya tat alma konusunda geçici de olsa hafif azalma görülebilir. Bu, yine, ameliyat sırasında burun içindeki bazı sinirlerin bozulması nedeniyledir. Bu değişiklikler burun estetiğinden sonraki ilk 1-2 hafta içinde iyileşmeye başlar.

Her ne kadar şişliğin çoğu birkaç ay içinde çözülse de, yine de burun ameliyattan sonra bir yıla kadar iyileşmeye devam eder.

Kaynak: Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Güncel Öztürk

Yazarın Tüm Yazıları