Tuğçe Ergen
Tuğçe Ergen
Tuğçe Ergen

Buharlı pişiriciler ile sağlıklı yemekler hazırlayın!

Buharda pişirme yöntemi ile fazladan aldığınız yağdan tasarruf edersiniz. Nasıl mı?

Haberin Devamı

Son zamanlarda tüm dünyada “organik beslenme” yeni bir trend haline geldi. Evet, gıdanızı seçerken oldukça özen gösteriyor ve en organik gıdayı mevsiminde tüketmeye dikkat ediyor olabilirsiniz. Peki, bu gıdalarda doğru pişirme yöntemlerini uyguluyor musunuz? Unutmayın ki yemekleriniz sadece lezzet sınavından geçmiyor! Sağlıklı besinin en önemli püf noktası sağlıklı bir pişirme yöntemine tabi tutulmasıdır. Besinlere uyguladığınız pişirme yöntemleriyle besinlerin besleyici değerlerini azaltabilir, artırabilir ya da beslenme örüntünüzdeki yağ dengesini aşabilirsiniz.

Pişirme yöntemi olarak besinden maksimum fayda sağlayacak, yağı azaltacak en akıllı yöntem buharda pişirme yöntemidir. Uzak Doğu ve Çin mutfaklarında sıklıkla tercih edilen bu yöntem ile besinin rengini, kokusunu, vitamin mineral değerini, posasını ve aromasını kaybetmeden sağlıklı yemekler hazırlamak mümkün.

Haberin Devamı

HANGİ BESİNLERİ BUHARDA PİŞİREBİLİRİZ?

Karnabahar, brokoli, brüksel lahanası gibi “brassica” sebze grubu buharda pişirme tekniğinde en sık kullanılan sebzeler arasındadır. Ancak bunun dışında alışık olmadığımız havuç, enginar, bezelye, kabak, börülce, patates, fasulye, bakla, pazı, domates gibi sebzelerin tamamını da buharda pişirebilirsiniz. Ayrıca buharda pişirme, bazı balıklar ve de yumurta için de uygulanabilecek sağlıklı bir pişirme yöntemidir.

Buharlı pişiriciler ile sağlıklı yemekler hazırlayın

VİTAMİNLİ MUTFAKLAR İÇİN BUHARDA PİŞİRME TÜYOLARI

  • Buharda pişirilen yemeklerin suda pişirilen yemeklere oranla daha fazla vitamin içerdiğini unutmayın. Suda pişirdiğiniz yemeklerde, suda eriyen vitaminler olan B ve C grubu vitaminler ve minerallerde kayıplar meydana gelir.
  • Buharda pişirme yöntemi ile fazlandan aldığınız yağdan tasarruf edersiniz. Nasıl mı? Her gün 1 çorba kaşığı kadar eksik yağ tüketirseniz ayda 2700 kaloriden tasarruf ederek yılda 4.6 kg‘a veda etmiş olursunuz. Üstelik bunun sadece zayıflamaya değil ailenizdeki tüm bireylerin genel sağlığına katkısı da düşünüldüğünde mutfağınızda sağlık devrimi yaratmanız kaçınılmaz olur.
  • Sağlıklı mutfaklar için öncelikle sağlıklı pişirme yöntemlerini esas alan ev aletleri (buharlı fırınlar, buharda pişirmeyi esas alan küçük ev aletleri) edinin. Tabii mutfağınızda buharlı pişiriciniz yoksa başka yollar da mümkün. Geniş bir kabın üçte birini suyla doldurun. Suyu kaynamaya bırakın, sonra daha küçük bir süzgece besinlerinizi yerleştirin. Besinlerin suya temas etmediğinden emin olun. Tencerenizi kapatın ve besinlerinizi buharda sağlıkla pişirmeye bırakın.
  • “Sebzelerimin vitamini bol olsun” diyenlerdenseniz alarmınızı kısa süreli kurun! Sebzelerin faydalarından daha iyi yaralanmak istiyorsanız renklerinin canlı kalmasına, parlak ve hafif diri olmasına dikkat edin. Böylece hem sebzelerin vitamin mineral değerlerini korur hem de daha çok antioksidan alırsınız.

Buharlı pişiriciler ile sağlıklı yemekler hazırlayın

  • Buharda pişirme yöntemi ile besin içerisindeki nişasta yumuşar, sebzelerin yumuşak hale gelmesi sağlanır, böylece sindirim kolaylaşır ve glisemik indeksi düşürerek daha uzun süre tokluk hissi sağlarsınız.
  • Buharda pişirme yöntemi ile sebzeler kendi doğal tatlarını da korurlar. Aromalı tatlara açıksanız alt bölmedeki pişirme suyunun içerisine aromatik baharatlar ya da otlar ilave edebilirsiniz.
  • Detoks öncelikle mutfağınızda başlar. Mutfak detoksunun 1. aşaması mutfağa sağlıklı besinler sokmanız, 2. aşaması ise onları sağlıklı bir şekilde pişirmenizden geçer.
  • Mutfağınıza bir sebze günlüğü asın. O gün mevsimine göre belirlediğiniz günün sebzesini buharda pişirin ve her gün sebzenizin rengini farklı farklı seçmeye özen gösterin. Böylece ailenize sağlıklı ve kolay bir yeme alışkanlığı kazandırırsınız.
  • Brokolinin gücünden maksimum şekilde faydalanmak istiyorsanız pişirme yönteminiz kısa süreli buharda pişirme olmalı. “Nutrition and Cancer” dergisinin söylediğine göre brokolinizi koyu yeşil renge dönüşene kadar suda haşlayarak tüketiyorsanız, kanser savaşçılarının büyük kısmına döktüğünüz suyuyla birlikte ‘’hoşçakal’’ diyorsunuz demektir. Brassica sebzelerinizi suda haşlamak yerine buharda pişirmeyi tercih edin. Buharda 2-4 dakika pişirdiğiniz parlak yeşil renkteki brokoliyi tüketerek bu savaşın galibi siz olun.
  • Gelecekte en güzel anılarınızı unutmak istemiyorsanız balığınızı buharda pişirin. Balığın yararlı yağından faydalanmak istiyorsanız asla kızartmamalısınız. Omega-3’ten faydalanabileceğiniz en doğru yöntem, buharda pişirme yöntemidir, unutmayın!