GeriSağlık Bu bitkiler kanserle savaşıyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bu bitkiler kanserle savaşıyor

Bu bitkiler kanserle savaşıyor

Bitkilerin tüm yararlarına karşın yanlış kullanımları halinde sağlığımızın düşmanları haline dönüşebileceğini unutmamak gerekiyor. Medikal Onkoloji ve Fitoterapi Uzmanı Prof. Dr. Hakan Karagöl, yararları bilimsel çalışmalarla ispatlanmış bitkisel ilaçların, diğer hastalık gruplarında olduğu gibi kanser tedavisinde de önemli bir yeri bulunduğunu belirtti.

Bitki tedavilerini, uygun hastalarda kemoterapiye destek olarak kullanan Prof. Dr. Hakan Karagöl, halk arasında yaygın olan düşüncenin aksine fitoterapi tedavilerinin alternatif değil tamamlayıcı tedaviler olduğuna dikkat çekiyor ve ekliyor: “Kanserin tedavisinde kullanılan bitkiler klinik çalışmalardan geçmiş, kanserin tedavisinde etkinliği literatür bilgisine girmiş ve insanlarda kullanım için onaylanmış bitkilerden elde edilen doğal bileşenler olmalıdır.”

AKCİĞER KANSERİNDE GEVEN OTU, KALIN BARSAK KANSERİNDE KETEN TOHUMU ETKİLİ

Bu bitkiler kanserle savaşıyor

(Geven otu)

Sadece zerdeçalın etken maddesi olan kurkumin ile ilgili 5.000'e yakın hücre, hayvan ve insan çalışmalarının yapıldığını görüyoruz. Dolayısıyla da bu literatür incelendiği zaman pek çok kanser türünde bitkilerin etkili olduklarını görebiliyoruz. Latince isimi Astragalus membranaceus olan ülkemizde Geven Otu olarak bilinen Asya kökenli bitki akciğer kanserlerinde oldukça etkili bir tedavi desteği olarak kullanılmaktadır.

Türkiye'de çok miktarda bulunan çörek otu, akciğer kanserlerinde etki edebileceği gösterilen bir diğer bitki türüdür. Ancak ülkemizde ve dünyada pek çok farklı alt türü olan bu otların hangisinin kanser hastalığında güvenle kullanılabileceğini söyleyecek kişi yine fitoterapi uzmanlığı da olan bir onkoloji uzmanı olacaktır.

Zerdeçal ve tansiyon problemi yaşamayan hastalarda yeşil çay kullanılabilecek bitkilerdendir. Kalın barsak kanserlerinde keten tohumu, çörek otu, coriolus versicolor isimli bir mantar türünün etkili olduğu belirtilmiştir.

Prostat tümörlerinde de ısırgan kökü destek olarak fayda ettiği gösterilmiştir. Yine doamteste bulunan likopen maddesinin, prostat kanserinde fayda sağladığı gösterilmiştir. İdrar yoluyla ilgili semptomların azalmasında bazı hastalarda fayda sağlamaktadır.

Bu bitkiler kanserle savaşıyor

(Isırgan kökü)

Kanser tedavisinde fitoterapinin tedavi sürecine dahil edilmesiyle, üremekte olan kanser hücrelerinin engellenmesinde kemoterapi ve radyoterapiye destek sağlanması (antikanserojen etki), kronik iltihap odaklarının iyileştirilmesi (antiinflamatuar etki), serbest oksijen radikallerinin vücuttan nötralize edilerek uzaklaştırılması (antioksidan etki), bağışıklığın güçlendirilmesi ile bağışıklık sistemini daima kanserle savaşır duruma getirilmesi sağlanabilmektedir. 

Bitkilerle tedavinin diğer bütün hastalıklarda olduğu gibi çok dikkatli ve konunun uzmanı olan bir "Fitoterapist Onkolog" tarafından önerilmesi gerekir. Çünkü bu bitkiler özellikle birden çok çeşidinin birlikte kullanılması ile toksik etkileri de ortaya çıkabilmektedir. Kimyasal yapılar olmaları sebebiyle kemoterapi ve radyoterapi ile kullanımlarında ciddi etkileşimlere girerek, toksik etkileri söz konusu olabilmektedir.

[fotogaleri=2503,990,2155]

False