GeriSağlık Bu beslenme önerileri meme kanserine karşı koruyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bu beslenme önerileri meme kanserine karşı koruyor

Bu beslenme önerileri meme kanserine karşı koruyor

Yanlış beslenme, meme kanseri riskini arttıran en önemli faktörler arasında yer alıyor. Uzmanlar meme kanserine yakalanma riskini düşürmek için ilk olarak beslenme alışkanlıklarının değişmesi gerektiğini vurguluyor.

 “1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı” öncesinde Uzm. Dyt. Nilay Keçeci Arpacı meme kanserine karşı beslenme önerilerinde bulundu.

HER GÜN LİMONLU YEŞİL ÇAY İÇİN

Doğru besinleri seçmek ve düzenli olarak tüketmek, meme kanseri ile savaşta atılan en önemli adımdır. Yapılan birçok araştırma gösteriyor ki; mucizevi bir antioksidan olan yeşil çay, kanser hücrelerinin oluşmasını engellemektedir. Her gün bir bardak yeşil çayı C vitamini kaynağı limon ile birlikte tüketmek ise çok daha faydalıdır. Meme kanserine karşı koruyucu olan bu ikili aynı zamanda vücuttaki fazla suyun atılmasını da sağlamaktadır.

SABAH MEYVEYE, AKŞAM SEBZEYE AĞIRLIK VERİN

Sabah ve akşam öğünlerinde antioksidan ve antikansinojen içeriği yüksek olan meyve ve sebzeler tüketmek meme kanserine yakalanma riskini azaltabilmektedir. Bu plan çerçevesinde sabah kahvaltılarında meyve, akşam yemeklerinde ise antioksidan özelliği yüksek olan sebzelere yer verilebilir. Özellikle ananas ve siyah üzüm antioksidan etkisi yüksek besinlerdir. Meme kanserine karşı koruyucu diyebileceğimiz sebzeler arasında ise ilk sırayı brokoli almaktadır. Brokoli; haşlanarak, çorba olarak ya da salata olarak sıklıkla tüketilebilir. Brokoli gibi enginar ve semizotu da antikanserojen besinlerdendir.

EV YAPIMI KEFİRİ ARA ÖĞÜNLERDE TÜKETİN

Araştırmalara göre her derde deva olarak bilinen kefirin düzenli tüketimi, kanser riskini yüzde 55 oranında azaltmaktadır. Özellikle evde mayalanarak hazırlanan kefirin düzenli olarak tüketilmesi meme kanserine karşı koruyucu olabilmektedir. Bileşimindeki en önemli mineral olan selenyum ile hücreler üzerinde antioksidatif etki göstermektedir. Ara öğün olarak her gün bir bardak tüketilebilen kefir, yüksek probiyotik etkisi ise aynı zamanda sindirim sistemini düzenlemekte ve bağışıklığın kuvvetlenmesine de yardımcı olmaktadır.

İKİ GÜNDE BİR BAKLAGİLLER SOFRADA YER ALMALI

Yüksek oranda lif içeren, kompleks karbonhidrat baklagiller toksik ve kimyasal maddelerin vücuttan atılımını kolaylaştırarak kanser riskini azaltmaktadır. Özellikle nohut, meme kanseri ile savaşta yüksek lif içeriği ile dikkat çekmektedir. Nohut gibi yüksek lif içeriğine sahip barbunya da 2 günde bir olacak şekilde beslenme planına dahil edilebilir.

HER GÜN SARIMSAK YA DA SOĞAN TÜKETİLMELİ

Kanserle mücadelede doğru besinlerin tüketilmesi büyük önem taşımaktadır. Sarımsak ve soğan hem bağışıklık sisteminin güçlenmesi hem de kanser hücrelerini engelleyen özellikleri ile ön plana çıkmaktadır. Soğan içerdiği allisin ile meme kanseri üzerinde önleyici etkilere sahip olabilmektedir. Salatalarda çiğ ya da yemeklerde pişmiş şekilde tüketilebilir. Yine yüksek oranda allisin içeren sarımsak da taze olarak salatalarda tüketilebilir. Pişirilecekse de soyulduktan 15 dakika kadar sonra bu işlem gerçekleştirilmelidir. Sarımsağı soyup hemen pişirmek anti-kanser özelliklerini yok edebilen bir kimyasal tepkimeye yol açabilmektedir.

ET BİR, SEBZE İSE İKİ AVUÇ ÖLÇÜSÜNDE OLMALI

Fazla kilolu olmak ve aşırı yağlanmak meme kanseri riskini arttırabilen unsurlardır. Sağlıklı yaşam için ne çok kilolu ne de çok zayıf olunmalıdır. İdeal kilo ve yağ ağırlığına sahip olmak meme kanserinden korunmada oldukça önemlidir. Bu nedenle aşırı yağlı, kızartma ve kavurma gibi ürünlerden uzak durulması gerekir. Tabaklarda yağlı besinlerden olan et bir avuç ölçüde, antioksidan fazlası olan sebzeler ise 2 avuç ölçüde olmalıdır.  

False