Serdar Özgüç
Serdar Özgüç
Serdar Özgüç

Bronşite iyi gelen bitkiler nelerdir?

Bronşiti doğal yollarla nasıl atlatabiliriz? Tıbbi bitkileri ve uçucu yağları kullanarak, balgamlı öksürükle nasıl başa çıkabiliriz? Bronşite iyi gelen ev yapımı karışımlar nelerdir?

Haberin Devamı

Tıbbi bitkiler, Bronşit'in hoş olmayan semptomlarını ortadan kaldırarak, solunum yollarının açılmasını sağlarlar. Balgamlı ve kronik öksürüklerin yanı sıra, sinüzite bağlı geniz akıntısıyla, reflüyle, alerjik nezleyle savaşacak en az 7-8 şifalı bitki olduğunu unutmayın. Sadece bunlarla sınırlı değil. Verem ve kanser gibi hastalıklarda da yardımcı olabilecek bitki dünyasını önemsemek gerekir.

BRONŞİT VE BALGAMLI ÖKSÜRÜĞE DOĞAL ANTİBİYOTİK

Bedenin koruyucu özelliklerini geliştiren ve iyileşmeyi hızlandıran uçucu yağların antibakteriyel özellikleri vardır. "Doğal antibiyotik" olarak da adlandırılan bu yağlar, bronşitten ve balgamlı öksürükten muzdarip olanların daima elinin altında olmalı. Uçucu yağlar bitkilerin yaprak, reçine, çiçek gibi organlarında, bazen de tamamında bulunur. Uçucu yağları, Buhar distilasyonu yöntemiyle elde edilen ve kolayca gaz haline dönüşebilen, ışıktan çabuk etkilenebilen "bitki özleri" olarak adlandırabiliriz.

Haberin Devamı

Bronşit tedavisine destek olarak kullanılan tıbbi bitkiler 2 farklı özelliğe sahip: Bunlar arasında uçucu yağlar içerenler olduğu gibi, "Saponin" maddesi ihtiva edenler de mevcut. İşte bronşitte ve balgamlı öksürükte kullanılan en popüler bitki ve esansiyel uçucu yağların faydalı etkileri:

'ORMANLARIN KRALI' LADİN

Ciğerlerin gücünü artıran ladin, önemli bir şifalı bitki. Hatta bir çok kültürde şifasına vurgu yapılarak "Ormanların kralı" olarak anılır. Yapraklarındaki uçucu yağlar, dahilen ve haricen üst ve alt solunum yolların hastalıkları ve soğuk algınlığında etkilidir. Ancak bronşial astımı olanlar kullanmamalıdır.

ÖKALİPTUS KOLAY BALGAM ÇIKARMAYI SAĞLAR

Ökaliptus ise yapraklarındaki uçucu yağlar nedeniyle soğuk algınlığında, bronşitte kullanılır. Balgamı yumuşatır ve rahat çıkartılmasında etkilidir. 6 yaş altı çocuklarda özellikle aromaterapide, "Ökaliptus citrata" ve "Ökaliptus radiata" uçucu yağlarının kullanımı içeriklerindeki bileşenlerden dolayı daha uygundur.

BALGAM SÖKTÜRÜCÜ JOJPBA YAĞLI TARİF:

Çocuklarda bronşitte 30 ml jojoba yağı içerisine 3-4 damla "ökaliptus citrata" damlatılır gece yatarken göğüs kafesine masaj yapılır ve tülbentle örtülerek etkinlik artırılır. Böylece balgamlı öksürüğün daha çabuk atılması sağlanır.

Haberin Devamı

HEM ÇOCUKLARA HEM YETİŞKİNLERE SARIÇAM

Sarıçam tıbbi bitkisinin içerdiği uçucu yağlar balgam söktürücü özelliği ile bronşitte destek olur. KOAH ve Astım hastalarında spazmı artırabilme olasılığından dolayı önerilmemektedir.

Bronşite iyi gelen bitkiler nelerdir

BRONŞİTİN BULAŞMASINI ÖNLEYEN TARİF:

10 yaş üzeri çocuklarda ve yetişkinlerde bronşitte 100 ml buhurdanlık içerisine 2-3 damla sarıçam uçucu yağı ve 2 damla mersin uçucu yağı ilave edilir ve hastanın yattığı odada bir köşeye konulur, 2 saatte bir yenilenir. Böylelikle ev halkına bulaşması önlenmiş olur.

10 yaş üzeri çocuklarda 30 ml jojoba yağı içerisine 3 damla sarıçam uçucu yağı ve 2 damla mersin uçucu yağı konur ve göğüs kafesine masaj yapılır.

NEFİS KOKULU KEKİK ŞİFA DEPOSU: İNATÇI ÖKSÜRÜKLE SAVAŞIYOR

Kekik balgamlı öksürükten kurtulmak gerektiğinde, kullanım listesinde ilk sıralarda olmalı. İçerdiği uçucu yağlar ile kramplı öksürüklerde spazm çözücü ve balgam söktürücüdür. Uçucu yağı ağız yoluyla alındığında doğrudan alveol denilen hava kesecikleri üzerinden etki eder. Bu nedenle inatçı öksürükte krampı giderir. Astım hastalarında kullanılır.

Haberin Devamı

ASTIM İÇİN BİTKİSEL TARİF:

100 ml buhurdanlık içine 3 damla "Ökaliptus radiata" veya "Citrata uçucu yağı" ve 2 damla nane uçucu yağı damlatılır. Eğer astım hastasında enfeksiyon da varsa bu karışıma 1 damla da kekik uçucu yağı eklenir. 2 saatte bir yenilenebilir ve günde 3 kere tekrarlanabilir..

KARATURP BALGAMI YUMUŞATIYOR, MİKROP GİDERİYOR

Rafanol isminde kükürtlü uçucu yağ içeren Karaturp, mikrop giderici özelliği ile bilinir. Balgamı yumuşatıcı etkisi, kükürt içeren bu uçucu yağından kaynaklanır.

İNATÇI BALGAMLI ÖKSÜRÜK İÇİN KARATURPLU TARİF

Karaturp, halka şeklinde dilimlenip üzerine bal döküldüğünde birkaç saat sonrasında balla birlikte karaturpun suyu da akmaya başlar ve bu "şurup" halini alır. 5-10 tatlı kaşığı gün içerisinde alınarak üst solunum yollarında inatçı balgamlı öksürüğün giderilmesinde kullanılır.

Haberin Devamı

MİKROP ÖLDÜRÜCÜ ANASON VE BALGAM YUMUŞATAN BOZOTU

Anason uçucu yağı da mikropları öldürücü özelliğe sahip. Küçük dozlarda dahi kirpiksi epiteller üzerine etkisini göstererek balgam söktürücü etkiyi güçlendirir. 8 yaş altındaki çocuklarda kullanımı önerilmez.

BALGAM  SÖKTÜREN VE YUMUŞATAN ANASONLU TARİF:

Yetişkinlerde 4 damla anason uçucu yağı ve 6 damla ökaliptusu 30 ml jojoba yağı içerisine konur ve günde 2 kere göğüs kafesine masaj yapılır. Bozotu (Karaderme) ise solunum yollarında balgamın yumuşatarak atılmasını sağlayan başka bir şifalı ot. İçerdiği uçucu yağlar akut ve kronik bronşit tedavisinde destekleyici olarak kullanılır.

Bronşite iyi gelen bitkiler nelerdir

BALGAM SOKTÜRÜCÜ JAPON NANELİ TARİF

Tıbbi nane uçucu yağı ve Japon nanesi uçucu yağı dahilen ve haricen bronşitte ve balgamlı öksürükte kullanılabilir. Tıbbi nanenin yapraklarından elde edilen uçucu yağlar, bronşit, öksürük, üst solunum sistemi hastalıklarında haricen kullanılmaz ama buhurdanlık içerisinde kullanılır. Oda büyüklüğüne göre damla sayısı belirlenir. Japon nanesinin uçucu yağı, dahilen ve haricen üst solunum yolu hastalıklarında kullanılır. Japon nanesi uçucu yağı, bronşitte yoğun olan mukusun akışkan hale getirilip atılmasında ve solunum yollarının rahatlatılmasında kullanılır. Balgam söktürücüdür.

Haberin Devamı

Yetişkinlerdeki bronşiti iyileştirmeye yardımcı bir tarif:

BALGAM SÖKTÜRÜCÜ MASAJ YAĞI TARİFİ

30 ml jojoba yağı içerisine 6 damla mersin uçucu yağı ve 4 damla ökaliptus uçucu yağı ilave edilir, karıştırılır. Bu karışım masaj yoluyla gece yatmadan gögüs kafesine sürülür. Çocuklarda bu formül yarı doz olarak kullanılır.

BRONŞİTE İYİ GELEN HODAN YAĞLI TARİF

Bir başka formül de hodan yağı içeriyor. Bronşitte sadece yetişkinlerin kullanacağı bu formülün tarifi ise şöyle:

Bir çay kaşığı hodan sabit yağı içerisine, 1 damla frankincense uçucu yağı, 1 damla ökaliptus globulus uçucu yağı ve 1 damla niaouli uçucu yağı konur. Burun deliklerinin kenarına sürülür ya da 1 damla "Frankincense uçucu yağı", 1 damla "Ökaliptus globulus uçucu yağı", 1 damla niaouli uçucu yağı ve 1 damla selvi uçucu yağı gece yatarken hastanın yastığına damlatılır ve uyurken soluması sağlanır.