GeriSağlık Bronşit nedir? Bronşitin belirtileri nelerdir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bronşit nedir? Bronşitin belirtileri nelerdir?

Bronşit nedir? Bronşitin belirtileri nelerdir?

Solunum yollarımız burunda başlar, akciğer alveolleri dediğimiz bölgede biter.Üst ve Alt Solunum yolu Soluk alıp vererek yaşamsal değeri olan oksijeni alıp, karbondioksiti vermemizi sağlar. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Nafiz Karagözoğlu konu hakkında önemli bilgiler verdi.

Bronşit nedir Bronşitin belirtileri nelerdir

Soluk Borusunun Ses tellerinin olduğu Larenks bölgesinden itibaren Alt Solunum Yolları başlar. Burundan aldığımız oksijenli havayı Akciğer Alveollerine taşıyan borulara Bronş(Bronch) denir. Günlük hayatımızda en sık bildiğimiz solunum sistemi hastalıklarının başında BRONŞİT(BRONCHİTİS) gelir.

Akciğerlere hava taşıyan bu bronş borularının iç yüzünün iltihaplanmasına BRONŞİT denir.Bronşitin akut ve kronik olarak iki farklı türü vardır.
Akut bronşit genellikle grip, kızamık, boğmaca veya tifo gibi hastalıklar sırasında görülür.Akut kısa sürede başlar ve tedavi olur.

Kronik bronşit daha ciddi ve uzun süren bir iltihaplanmadır.Tedavi edilmeyen veya tekrarlayan Bronşite Kronik Bronşit denir.Tedavi edilmezse tekrarlayan şikayetler ve tüm bedeni ilgilendiren yeni, ek hastalıklara neden olur.Sigara içenlerde, bağışıklık sistemi zayıf olanlarda, alerjisi olanlarda Kronik Bronşit sık görülür. Geç ve güç tedavi edilir.Bronşitte öksürükle birlikte gelen balgam şeffaf, tükürük benzeri veya sarı yeşil olabilir. Sebep olan mikroplara göre bu renk değişir.

BRONŞİT BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Geçmeyen öksürük
  • Nefes darlığı
  • Hırıltılı Solunum
  • Balgam (genellikle şeffaf, berrak, bazen gri veya yeşil olabilir)
  • Göğüs rahatsızlığı ve ağrısı
  • Hafif ateş, üşüme ve ürperme
  • Yorgunluktur.

AKUT BRONŞİT BELİRTİLERİ NELERDİR?

Geçmeyen öksürük: Bronşitin neden olduğu öksürük bazen kuru olmakla birlikte genellikle balgamla birlikte görülür.
Bronşit öksürüğü yoğun ve şiddetlidir.Nadir de olsa öksürüğün şiddeti yüzünde hastanın bayıldığı durumlar yaşanmaktadır.Akut bronşite neden olan iltihap tedavi edilse dahi kuru öksürük günlerce sürebilir.

Hırıltılı Solunum: Akciğerlere hava giriş çıkışını sağlayan boruların (bronşlar) iltihap veya balgam nedeniyle daralması
kişinin hırıltılı nefes alıp vermesine yol açar.Aynı nedenden ötürü nefes darlığı yaşanabilir.

Balgamın Rengi: Balgam genellikle şeffaftır.Ancak sarı, sarımsı gri ve yeşil renkte olabilir.Çok nadir olarak kanlı olarak görülebilir.Daha çok kronik bronşitte görülen sarı, gri ve yeşil balgam zatürre, akciğer apsesi, bronşektazinin bir belirtisi olabilir.

Diğer Belirtiler: Hasta öksürüğe ve enfeksiyona bağlı olarak halsiz düşebilir.Hafif ateş ve ara ara ürperme yaşanabilir.Öksürük göğüs bölgesinde rahatsızlık ve ağrıya yol açar.

KRONİK BRONŞİT BELİRTİLERİ NELERDİR?

Yukarıdaki akut bronşit belirtilerine ek olarak kronik bronşitte öksürük aylarca (en az 3 ay) sürebilir.Genellikle her yıl tekrar eder.Öksürük sabahları, nemli havalarda ve kış aylarında artabilir.KOAH ve ASTIM ismiyle bilinen hastalıklar da bronşit tipleridir.

BRONŞİTTE NE ZAMAN DOKTORA GİTMELİ?

Eğer öksürüğünüz 3 haftadır devam ediyorsa,uykunuzu bölüyorsa veya tamamen engelliyorsa,hafif ateş 4-5 gündür devam ediyorsa,
38 derece ve daha yüksek ateşle birlikte görülüyorsa,yoğun balgam varsa, balgam pas rengindeyse,artan oranda yeşil balgam görülüyorsa,balgamda kan varsa,nefes darlığı ve hırıltılı oluyorsa mutlaka doktora gidin.

BRONŞİT TEŞHİSİ NASIL KOYULUR?

Doktorunuz ne tip belirtiler gösterdiğiniz konusunda sizden detaylı bilgi aldıktan sonra fiziksel muayene yapacaktır.Akciğerlerin ve solunum kanallarının durumunu görmek için akciğer filmi isteyebilir.
Akciğer filmi zatürre riski bulunup bulunmadığının belirlenmesi için de kullanılır.Akciğerlerin fonksiyonunu tam olarak yerine getirip getirmediğini öğrenebilmek için hücrelere ulaşan oksijen miktarını
ölçen test yapılabilir.Bu test parmağa takılan ve nabzı kontrol eden bir sensör aracılığıyla yapılmaktadır.Bakteriyel enfeksiyon şüphesi varsa balgamdan örnek alınarak bakteri incelemesi yapılabilir.

BRONŞİT TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Akut bronşit genellikle herhangi bir kalıcı hasara neden olmadan iyileşebilir.Bronşit tedavisi için hastalarda görülen bulgulara yönelik şikayetlerin tedavisi yapılır.Ateş düşürücüler ve ağrı kesiciler, öksürük kesici şuruplar,balgam parçalayıcı şuruplar,alerji azaltan ilaçlar bronşitin şikayetlerini azaltmada kullanılır.bu tedavilerin hangisinin hastaya uygun olduğunu komşular, eczanedeki çalışan yakınlarımız değil Doktorlar karar verir.Tam ve doğru yapılmayan tedaviler kronik Bronşit, Zatüree başta olmak üzere farklı hastalıklara neden olabilir.

Sigara içen hasta mutlaka sigaraya ara vermelidir bırakabiliyorsa bırakmalıdır.Bronşit tedavisinde antibiyotik kullanımı kişiye göre doktor tarafından belirlenir.Tedavi süresi hastalığın şiddetine göre 5-14 gündür.Ek olarak antiviral ilaçlar influenza için kullanılır.

Enfeksiyonel akut bronşit tedavisinde ana amaç belirtilerin hafifletilmesidirEskiden akut bronşit tedavisinde kullanılan antibiyotikler günümüzde etkisi kaybetmiştir.Tedavisinde kuru öksürük, balgam gibi belirtilerin mümkün olduğunca hafifletilerek hastanın rahatlaması hedeflenir.Dinlenmek ve bol sıvı almak akut bronşitin iyileşme süresini kısaltır.

False