Boşalma denetimini öğrenme becerisi nasıl kazanılır?

Filmlerde çiftler tutkuyla sevişir, seks hayatları kusursuzdur ama gerçek hayatta...

Haberin Devamı

Erkeğin cinsel heyecanını kontrol edememesi, cinsel ilişkilerinin çoğunda ne zaman boşalacağını gönüllü ve bilinçli şekilde denetim altına alamaması olarak bilinen erken boşalma; cinsel birleşmelerin hemen hepsinde ya da sık olmak üzere, çok az bir uyarılma ile erkeğin; henüz boşalmayı istemediği bir anda, vajinaya girmeden önce, vajinaya girer girmez ya da girdikten çok kısa bir süre sonra boşalması olarak tanımlanır. Bu nedenle erken boşalma, sanıldığı gibi bir hastalık değil, utanılası, korkulası bir durum ise hiç değildir; çiftin cinsel uyum sorunu ve boşalma refleksi üzerinde istemli bir kontrolün sağlanamaması durumudur.

BOŞALMA KONTROLÜ İÇİN...

Boşalma kontrolünü öğrenmede gerekli olan birtakım önemli beceriler vardır. Bunlar; nefes kontrolü, gevşeme ve rahatlama, boşalma duyumunun ilk hissedildiği anı belirlemek, boşalmanın düzenlenmesi, yakınlık için işbirliği yapmak, cinsel hazzı arttırmak, performansa odaklanmaktan vazgeçmek, partneri tatmin etmeye çalışmanın dayanılmaz ağırlığından kurtulmak, filmlerdeki sahnelerle gerçek hayatı birbirine karıştırmamak olarak sıralanabilir.

Haberin Devamı

NEFESİNİ KONTROL EDEN NEFSİNİ DE KONTROL EDEBİLİR...

Cinsel yanıt döngüsü olarak bilinen cinsel istek, cinsel uyarılma, plato ve boşalma evrelerini sağlıklı bir şekilde yaşayabilmek ve boşalma denetimini sağlayabilmek için nefes kontrolünü öğrenmek, boşalma denetimi egzersizlerini düzenli yapmak, açık iletişim kurmak, ön sevişmeyi uzun tutmak, düzenli spor ile kondisyonlu olmak ve beslenmeye dikkat etmek önem taşır. Nefes kontrolü, nefsin kontrolünü sağlar! Erken boşalmanın üstesinden gelmeye çalışan bir erkek; aşk kaslarını alıştırmak için, bir çiçeği koklar gibi derin bir nefes almalı ve bir mumu üfler gibi nefes vermelidir.

Nefes alırken vücudundaki kasları kasmalı, verirken gevşetmelidir. Derin nefes aldığında, aşk kaslarını olabildiğince kasmalı, birkaç saniye nefesini tutmalı ve daha sonra yavaşça nefesini verirken aşk kaslarını tamamen gevşetmelidir. Bu süreçte mümkün olduğunca yavaş bir şekilde ritmik olarak nefes alıp vermelidir. Bu sayede aşk kaslarını gevşemeye programlayan ve nefesini kontrol etmeyi başaran bir erkek zamanla boşalmasını da kontrol etmeyi öğrenebilir. Ayrıca cinsel ilişki sırasında da aşk kaslarının gevşek olması çok ama çok önemlidir. Sevişme sırasında hazza ve aşk kaslarının gevşek olmasına yoğunlaşan erkek, zamanla cinsel ilişki sırasında da boşalma kontrolünü kalıcı bir hale getirmeyi başarabilir.

Haberin Devamı

GEVŞEME VE RAHATLAMA...

Boşalma denetimini öğrenme becerisi nasıl kazanılır

Boşalma denetiminde öğrenilmesi gereken ilk becerilerden biri, cinsel uyarılma sırasında bedeninizi nasıl rahatlatacağınızı ve gevşeteceğinizi öğrenmektir. Fizyolojik gevşeme ve rahatlama vücudunuzun sağlıklı cinsel işleyişinin temelidir ve cinsel haz almak için gereklidir. Özellikle boşalma denetiminde rol alan aşk kasları üzerinde istemli ve denetimli kontrolünüzün olması çok önemlidir. Makat, testisler (yumurtalık) ve penisin olduğu genital bölgeyi çepeçevre saran aşk kasları kasıldığında boşalma denetiminizi kaybedersiniz. İdrar yaparken aşk kaslarını gevşetir, idrarınızı tutarken kasarsınız, boşalma denetimi için bunun tam tersini yapmanız gerekir; yani hem sevişirken hem de cinsel ilişki sırasında aşk kaslarınızı hep gevşek tutmanız gerekir.

Haberin Devamı

BOŞALMA DUYUMUNUN İLK HİSSEDİLDİĞİ ANI BELİRLEMEK...

İkinci beceri boşalma duyumunun ilk hissedildiği anı belirlemektir. Bu an, trafikte "sarı ışık" benzeri bir durumu temsil eder, yani kırmızı ışıktan önce durmanız için sizi uyarır. Bu noktaya geldiğinizde durmanız gerekir, çünkü vücudunuzda sarı ışık yandıktan sonra kırmızı ışık yanacaktır, yani boşalmanın kaçınılmaz olduğu noktaya gelinecektir ve artık boşalma denetimi için vaktiniz kalmayacaktır. Gerçekte, boşalmanın kaçınılmaz olduğu an boşalma sürecinin başladığı ilk 3 ila 10 saniye arasıdır. Birçok erkek en yoğun cinsel haz duygularını boşalmadan bir ya da iki saniye önce hissettiklerini söyler ama bu bir yanılgıdır çünkü erkek hem sevişme hem de cinsel ilişki sırasında vajina içinde gidip gelirken en az boşalma anı kadar cinsel haz hissedebilir, "sonuç" olan boşalma gibi "süreç" olan cinsel ilişkiden de yoğun cinsel haz alabilir.

Haberin Devamı

BOŞALMANIN DÜZENLENMESİ...

Üçüncü beceri boşalmanızı düzenlemeyi yani cinsel haz için sabretmeyi ve cinsel hazza doymayı öğrenmektir. Cinsel haz için sabretmede, yüksek düzeyde uyarılmayı boşalmadan sürdürmeyi öğrenirsiniz. Cinsel hazza doyma ile de, kendi bedeninizdeki duygulara ve duyumlara odaklanmayı, sabırla cinsel haz almayı, gevşeme ve rahatlama sağlayarak boşalmayı geciktirip bedeninizin cinsel hazla dolmasını sağlarsınız. Daha sonra boşalma denetimi için sarı ışıkta "istemli durmayı" ve boşalmak istediğinizde "istemli boşalmayı" deneyimlersiniz.

UYUMLU VE YAKIN PARTNER İLİŞKİSİ...

Erken boşalma çoğu zaman çiftin cinsel uyum sorunudur ve bu nedenle boşalma denetiminde dördüncü beceri, çift olarak işbirliği yapabilmektir. Beslenmek, su içmek ve nefes almak yaşamın, seks yapmak ise partner ilişkisinin bir gerekliliğidir. Ama seks yapmak, görev veya mecburiyet değildir, zoraki olmamalıdır, istekle ve bazen kendiliğinden olmalıdır. Uzun süreli ilişkilerde cinsel tutkuyu sürdürmenin şifresi, duygusal açıdan partnerle bütünleşirken kendin olarak kalabilme yeteneğidir. Bunun için kişinin kendini bir şey yapmaya mecbur hissetmemesi ve performansıyla ilgili endişe duymaması gerekir. Bu rahatlık, çiftin uyumuyla birleşince ve partnerle birlikte çift olarak hareket edildiğinde boşalma denetiminin öğrenilmesi kolaylaşır. Ayrıca bütün bu çabaların amacı bir çift olarak yakınlık, rahatlık, zevk ve eğlenceyi arttırmaktır.

Haberin Devamı

CİNSEL HAZZI ARTTIRMAK...

Beşinci beceri aldığınız cinsel hazzı ve zevkinizi arttırmaktır. Sanılanın aksine, sevişmekten ve cinsel birliktelikten daha çok haz alırsanız boşalma süreniz uzar. Kendi kendine boşalma kontrolü için öneriler bazı tekniklerde çok yanlış bir şekilde zihnin başka düşüncelerle meşgul edilip cinsel hazzın ve zevkin azaltması vurgulanır. Bu yanlış teknikler arasında şunlar da vardır: üst üste iki prezervatif takmak, penis başına duyarsızlaştırıcı krem sürmek, borçlar ya da arabanın bakımı gibi erotik olmayan şeyler düşünmek ya da yüzden geriye üçer üçer saymak gibi dikkat dağıtıcı şeyler düşünerek alınan cinsel hazzı azaltmak bunlara örnek verilebilir. Tüm bu dikkat dağıtıcı eylemler cinsel uyarılmayı azaltır, alınan hazzı azaltır ama boşalma kontrolünü sağlamaz. Çünkü duygularınız ve bedeniniz üzerindeki farkındalığınızı ortadan kaldırır, ki bu da boşalma kontrolünün en önemli kaynağıdır. Ayrıca bu dikkat dağıtıcı teknikler ileride sertleşme sorunu ve cinsel isteksizlik gibi daha başka cinsel sorunlar yaşamanıza da yol açabilir.

PERFORMANSA ODAKLANMAKTAN VAZGEÇMEK...

Çiftin ilişkisinde cinsel tutkunun yok olmasının en önemli nedenlerinden biri başaramama, tatmin edememe, yetersiz kalma gibi düşünce ve duygulara yol açabilen performans anksiyetesidir. Bu nedenle performansa dayalı yaklaşımlardan kurtulmak, sizin hem boşalma kontrolü sağlamanızda hem de bir çift olarak cinsellikten haz almanızda faydalı olacaktır. Boşalmanız üzerinde istemli ve denetimli kontrol sahibi olmak ve boşalma sürecinden daha çok keyif almak, partnerinizi tatmin etmekten ve onun boşalıp boşalmadığından emin olmaya çalışmaktan çok daha farklıdır. Çünkü cinsellik yaşarken boşaldığını ifade eden her üç kadından biri, hiçbir zaman cinsel birleşme sırasında boşalmamıştır, bu beklenti hatalıdır.

Cinsel performansınıza kafayı çok takarsanız ve partnerinzi tatmin etmeye çalışırsanız cinsel ilişkinin zevkini çıkaramazsınız. Çünkü insan sahip olmadığını paylaşamaz, tatmin olamazsa tatmin edemez, haz duyamazsa haz veremez. Beyhude bir çaba içinde olan erkek, boşalmadan zevk almaktansa, sadece performansını yargılamış olur. Ayrıca erkeğin performansına odaklanması ve seksle ilgili mantıksız beklentileri partnerinin dikkatini dağıtır. Erkek bir seks makinesi değildir, değişken ve karmaşık duygu, düşünce ve davranışları olan bir insandır. Unutmayın ki, boşalmayı kontrol etmeyi öğrenmenin en önemli hedefi cinsel zevki ve ilişkiden alınan tatmini arttırmaktır. Bu nedenle bir ilişkide cinselliğin, arzu ve tatminin rolünü anlamak, uyarılma ve boşalmadan çok daha önemlidir.

HERKES KENDİ CİNSEL TATMİNİNDEN SORUMLUDUR

Birbirini tatmin etmeye çalışan veya yeterince tatmin edemediğini düşünen çift zamanla ilişkisinin sıkıcı olduğunu düşünmeye, cinsellikten soğumaya ve erken boşalma, iktidarsızlık, cinsel isteksizlik, orgazm olamama, uyarılma bozuklukları gibi cinsel işlev bozuklukları yaşamaya başlayabilir. Bunları yaşamamanın tek yolu, cinselliği görev ve baskı aracı olarak görmemektir. Çünkü seks yapmak; rahatlamış ve gevşemiş bir halde, sevişmenin ve dokunmanın verdiği hazza odaklanarak, haz alıp haz verebilme, ruhu ve bedeni paylaşabilme, ne olursa olsun bir şekilde boşalabilme bilim ve sanatıdır. Bu nedenle, kimse kimseyi yatakta tatmin etmek zorunda değildir. Herkes kendi cinsel tatmininden kendi sorumludur. Buna "sorumluluk alma modeli" denir, bunun zıttı “pasif kalma modeli”dir. 

Boşalma denetimini öğrenme becerisi nasıl kazanılır

Herkesin cinsel istek, uyarılma ve tatmin olma konusunda yardımcı olan kendine özgü bir şartlar zinciri vardır. Herkesin şartlarını talep etme ve isteme hakkı vardır; ancak çoğu kişi kendisini, partnerini cinsel olarak uyarması gerektiğine ve tatmin olmasının ancak partnerinin elinde olduğuna ve istediği şekilde uyarılmazsa veya tatmin olmazsa hem kendinin hem de partnerinin eksik olduğuna inanır. Cinsel terapistler olarak, kişiyi cinsel açıdan harekete geçiren kuvvetin bilinçli veya değil, kişinin kendisi olduğunu vurguluyoruz.

STRES HORMONLARI ERKEN BOŞALMAYA YOL AÇIYOR…

Boşalma denetimini öğrenme becerisi nasıl kazanılır

Erken boşalan erkekler genellikle sevişmeyi boşalmak için katlanılması gereken bir angarya olarak görüyor. Çoğunlukla cinsel yaşamlarında partnerini mutlu etmeyi bir görev olarak algılıyorlar. Bu nedenle cinsellik yaşarken yoğun bir baskı ve stres yaşıyorlar. Cinsel yaşamın düşmanı olan baskı ve stres, erkekte adrenalin adı verilen stres hormonunun salgılanmasına yol açar. Adrenalin salgılandığında, boşalma refleksinde önemli bir yer tutan aşk kasları, istemsiz olarak kasılarak erken boşalmaya neden olur. Bu durumda kadın boşalamaz veya orgazm olamaz.

SEVİŞMENİN VERDİĞİ HAZZA ODAKLANILMALI

Erkek kadını boşaltma görevini yerine getiremediği için, üzerinde tatmin etme baskısını daha yoğun hisseder ve daha çok strese girer. Bu kısır döngü erken boşalmanın zamanla çiftin cinsel uyumsuzluğu halini almasına yol açar. Oysaki erkek cinsellik yaşarken, kadını tatmin etme zorlantısından vazgeçtiğinde, boşalmayı hedef olmaktan çıkartıp sevişmenin verdiği hazza odaklanabildiğinde, cinsel birliktelik sırasında aşk kaslarını gevşek tutmaya çalıştığında, ritmik şekilde nefes aldığında ve cinsel ilişki sırasında ritmik olarak vajina içinde gidip geldiğinde mutlu cinselliğin tadına varabilir ve istediği zaman istemli olarak boşalabilir.

HAYAT FİLMLERDEKİ GİBİ DEĞİL...

Filmlerde, seks her zaman mükemmeldir. Çiftler daha dokunmaya başlar başlamaz hemen uyarılırlar; tutkuyla sevişirler, seksleri kusursuzdur, birbiri ardına çoklu boşalmalar yaşarlar ve hatta nerdeyse bütün gün sevişmeye devam ederler. Erken boşalmayla ilgili modern cinsel terapi yaklaşımları filmlerdeki çiftler yerine gerçek çiftler için uygundur, mükemmel bir fantezi modelini değil gerçek ve sağlıklı bir ilişkiyi tarif eder, güzel sevişme sanatını öğretmeyi hedefler.

AMAÇ BOŞALMAK OLMAMALI...

Doğası gereği insan cinselliği çok değişkendir. Eğer seksin tek amacı boşalmak olsaydı, erkek ve kadın ayrı ayrı mastürbasyon yaparlardı ve cinsel bir ilişkiye girmelerine gerek kalmazdı. Woody Allen, "Mastürbasyonu tercih ederim. Çünkü daha iyi sınıftan kişilerle karşılaşıyorsun o yolla" demişti, çünkü mastürbasyon hem daha kolaydır hem de kontrol kişinin kendi elindedir. Ancak erkek ve kadınların büyük çoğunluğu çift olarak seks yapmayı mastürbasyona tercih ederler. Bu nedenle erken boşalma tedavisinde yeni cinsel terapi yaklaşımı sezgilere aykırı görünebilir. Çünkü önerilen egzersizler yani aşk oyunları penis uyarılmasını ve erotik zevki arttırmayı içerir. Ancak artan farkındalığınızın boşalma kontrolünü de arttırdığını görürsünüz. Yani aşk oyunları erotik duygu ve duyumlara odaklanmayı vurgular, onları yok saymayı değil…

Yazarın Tüm Yazıları