GeriSağlık “Böcek burger” mi?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

“Böcek burger” mi?

“Böcek burger” mi?

20 yıl sonra biz de böcek yiyebiliriz.

Gıda sanayinde görev yapanlar önümüzdeki 5-7 yıl içerisinde et fiyatlarının iki katına çıkacağını ve etin lüks gıdalar arasında yer alacağını belirtiyor. Gıda Uzmanı Morgaine Gaye’e göre et tüketimi giderek zorlaşacak ve böcekler beslenmenin temel maddelerinden biri haline gelecek.

Gıda uzmanının 20 yıl sonrasındaki yiyecek tahminleri korkutan türden. Batı'da çoğu kişinin ucuz ve bol etle büyüdüğünü belirten Gıda Uzmanı Morgaine Gaye "Fiyat artışı nedeniyle eti yeniden lüks gıda arasında görmeye başlıyoruz. Bu nedenle etin yerine geçecek yeni ürünler arıyoruz" diyor.

Gaye, böceklerin beslenmemizde temel maddelerden biri haline geleceğini iddia ediyor. Hollanda'daki Wageningen Üniversitesi'ndeki araştırmacılar böceklerin ete eş değer önemli bir protein kaynağı olduğunu belirtiyor. İnsanların yiyebileceği türden 1,400 böcek bulunuyor ve bunlar sığıra kıyasla daha az masrafla, daha az su tüketerek ve çevreye daha az zarar vererek üretilebiliyor.

Böcekten yapılma burger

Bu böcekler toplayıcılık yaparak beslenenlerin yediği türden ham bir şekilde tabağımıza gelmeyecek tabii. Böcekten yapılma burger ve sosisler görünüm olarak etten yapılanlara benzeyecek. Gıda uzmanı Gaye, çekirge ve cırcır böceklerinin öğütülerek burgerlerde kullanılacağını açıklıyor.

Böceğe yatırım

Hollanda hükümeti böceklerin temel beslenmeye girmesi için ciddi bir para ayırıyor. Araştırmalarda ve böcek çiftliklerini düzenleyecek yasaların hazırlanmasında kullanılmak üzere bir milyon euro ayrıldı.

Dünya nüfusunun önemli bir bölümü gündelik besinlerinin bir parçası olarak böcek tüketiyor. Tırtıl ve çekirge Afrika'da, ağustos böcekleri Tayland'da, yaban arısı ise Japonya'da gözde yemekler arasında yer alıyor.

“Böcek” kelimesine alternatif

Deneysel Gıda Derneği ile ortaklaşa çalışan Gaye, Avrupalılar ve Kuzey Amerikalılar açısından böceklerin imajını değiştirmek gerektiğini, bunun bir parçası olarak “böcek” kelimesi yerine “mini besi hayvanı” teriminin kullanılabileceğini vurguluyor.

Kaynak: ntvmsnbc 

False