GeriSağlık Böbrek taşının çaresi kara turpta!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Böbrek taşının çaresi kara turpta!

Böbrek taşının çaresi kara turpta!

Hem tedavi ediyor hem de taş oluşumunu önlüyor...

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turan Civelek, kara turbun idrar yolundaki taşların tedavisinde kullanılması amacıyla yürütülen çalışmadan olumlu sonuç alındığını bildirdi.

Civelek, gazetecilere yaptığı açıklamada, Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ile yürüttükleri araştırmaya göre halk arasında bilinen adıyla "idrar yolları taşları"nın, insan ve hayvan sağlığı açısından ciddi bir sorun teşkil ettiğini belirtti. Bu hastalığın oldukça yaygın olduğunu vurgulayan Civelek, şu bilgileri aktardı:

TAŞ OLUŞUMUNU DA ÖNLÜYOR

Böbrek taşının çaresi kara turpta

"Toplumun yaklaşık yüzde 12'sinin bu hastalıktan muzdarip olduğu rapor edilmiştir. İnsanlarda renal (böbrekle ilgili) taşların yüzde 70-80'i ise oksalat ile kombine olmuş kalsiyumdan oluşur. Günlük hayatta tüketilen ve halk arasında idrar taşlarının tedavisinde yer yer kullanımına rastlanılan kara turbun, renal kalsiyum-oksalat kristal birikimi üzerine aktivitesini ve yan etkilerini araştırdık. Elde ettiğimiz sonuçlar, mevcut idrar veya böbrek taşı tedavi yöntemlerine alternatif veya ek olabilme potansiyeline sahip, profilaktik özellikte fitoterapotik yeni bir yaklaşım ortaya koydu."

Bu yönde değerli veriler elde ettiklerini bildiren Civelek, "Kara turbun, taş tedavisinin yanı sıra taş oluşumunun önlenmesi yönüyle yani korunma amaçlı kullanılabileceği bitkisel bir ilaca doğru giden yolda ilk adım atılmıştır" dedi.

AA

KIRMIZI TURP BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYOR. TURBUN DİĞER FAYDALARINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN!

False