GeriSağlık Böbrek Taşında Son Teknoloji
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Böbrek Taşında Son Teknoloji

Böbrek Taşında Son Teknoloji

Böbrek taşı, kesisiz cerrahi müdahale ile yok ediliyor.

Böbrek taşı, artık kesisiz cerrahi müdahale ile yok ediliyor. Uygulanan yöntemde, idrar yolundan böbreğe ulaşılıyor ve taşın olduğu yer lazerle kırılıyor. Bu yöntem sayesinde de böbrek gelişiminin olumsuz etkilenmesi ve böbrekte kanama riskinin gerçekleşmesi söz konusu olmuyor.

Yetişkinlerde hastalığın görülme sıklığının yüzde 15 oranındayken, çocuklarda daha nadir görüldüğünü ancak ciddi bir sağlık sorunu olduğunu belirten Ürolog Doç. Dr. Ali Ünsal, çocuklardaki taş hastalığının altta yatan başka bir hastalıktan kaynaklandığını açıkladı.

Ünsal, çocuklarda ilk sırada genetik geçişli “sistünüri” adı verilen hastalığın geldiğini ifade etti. İdrardaki bir maddenin fazla olmasının taş oluşumuna yol açtığını anlatan Ünsal, bu çocuklarda taş hastalığının üç yaşından önce ortaya çıktığını dile getirdi.

Ünsal, böbrek kanalında doğuştan bir takım darlıkların ve enfeksiyonların da taş oluşumuna neden olduğunu ifade etti. Bu nedenle çocukluk dönemi taş hastalığında, taşla ilgili sorunun ortadan kaldırılmasının ardından altta yatan hastalığın da mutlaka belirlenmesi ve tedavi edilmesi gerektiğini vurguladı.

Yöntem Hangi Durumlarda Uygulanıyor?

Böbrekteki taşların alınmaması durumunda, bunun enfeksiyona yol açabildiğini belirten Ünsal, “Çocuklarda bulantı, kusma, yüksek ateş olabilir. Zamanla, böbreklerde harabiyete neden olabilir. Bu durum böbrek kaybına kadar gidebilir. Bazen, taş hiç ağrı yapmazken böbrekte çürüme görülebilir” uyarısında bulundu.

Bu yöntemden faydalanabilmek için, böbrekteki taşın çok sert ve 2 santimetrenin üstünde olması şartı aranıyor. Bunun yanı sıra teknik, taşın bir santimetrenin üstünde, ancak böbreğin alt kısmında ve taş kırmaya uygun olmaması halinde yapılabiliyor.

A.A 

False