GeriSağlık Bitter çikolata, kalp sağlığını koruyor!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bitter çikolata, kalp sağlığını koruyor!

Bitter çikolata, kalp sağlığını koruyor!

Vücutta antidepresan etkisi yaratan bitter çikolatanın diğer faydaları...

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Diyetisyen Zülal Yalçın, Kurban Bayramı’nın da gelmesi ile beraber tüketimi artan çikolatanın sağlığa etkilerini ve bitter çikolatanın faydalarını anlattı.

Çikolatanın ana maddesi kakaodur. Bitter çikolata ise az şeker, kakao yağı ve kakaodan oluşur. Kakaonun miktarı artıkça çikolata sertleşir ve acılaşır. Fakat kakaonun içerisinde bulunan antioksidan öğeler de artan kakao miktarıyla fazlalaşır. Kakao kırmızı şaraba oranla iki, yeşil çaya oranla 3 kat daha fazla antioksidan madde içermektedir. Antioksidanlar vücuttan kimyasal olaylar sonucu ortaya çıkan ve hücreleri yıkıma uğratan serbest radikallerin zararlı etkilerini azaltmakla görevlidir.

BİTTER ÇİKOLATANIN FAYDALARI

Bitter çikolatadaki “flavanoid” adı verilen antioksidan öğeler serbest radikalleri devre dışı bırakarak kalp sağlığını korur. Serbest radikaller tıkalı damara yol açan kandaki kötü kolesterolü artıran “flavanoller” arter duvarını genişleterek kanın damar içinde daha kolay akışını sağlayan nitrik oksit üretimini atırırlar. Nitrik oksit kan basıncını azaltarak tansiyonun düzelmesine yardımcı olur.

Bitter çikolata kadınların psikolojileri üzerinde olumlu etki yaratan endorfin hormonunun salgılanmasına yardımcı olur. Bu hormon mutluluk hormonu olarak da bilinir. Salgılandığında kişi kendini mutlu hisseder.

Bitter çikolata vücutta antidepresan etkisi yaratan serotonin miktarını arttırır. Stres hormonlarının düşmesine yardımcı olan potasyum içeriği de yüksektir.

Bilişsel performansı etkileyen doğal bir uyarıcıdır. Kahvede olan kafeinden daha hafif olan teobrabin içerir.

Bağışıklık ve üreme sistemi üzerinde etkili olan demir ve çinko seviyeleri de oldukça iyidir.

BİTTER ÇİKOLATANIN KALORİSİ

Tercih edilirken bitter çikolatanın kakao oranının %75 ve üzeri olmasına dikkat edilmelidir. Kalori kısıtlaması yapan kişiler porsiyonu kontrol etmeli ve içerdiği şeker miktarına dikkat etmelidir. 20 gr bitter çikolata bir porsiyondur ve 100 kaloridir. Sağlık üzerindeki faydaları göz önünde bulundurularak günlük beslenme örüntümüzde bir ara öğünde tercih edilip tüketilmelidir.

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Diyetisyen Zülal Yalçın

False