Bir türlü doymak bilmiyor musunuz?

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Türkiye obezitede, Avrupa sıralamasında birinci sırada yer alıyor. Elbette obezitenin oluşumunda farklı pek çok faktör bulunuyor. Bu faktörlerin başında stres geliyor. Yani obezite aslında alınan kalorinin verilen kaloriden fazla olması değil.

Haberin Devamı

Stres, hangi kaynaktan gelirse gelsin stres hormonu olan kortizol adlı hormonu artırır. Bu kaynak hava, su, toprak kirliliği gibi çevresel etkenlerden kaynaklı olabilir, psikolojik, fiziksel stres olabilir. Kortizol artınca stresten yemeler başlar ve insülin direnci oluşur.

Tam bu noktada besin tercihleri yaparken stres altında yanlış kararlar veririz. İnsülin direnci oluştukça tokluk hormonu leptin de işlevsiz hale gelir. Leptin direnci oluşur. Asıl sorun da budur. Doymak nedir bilmeyen bir vücuda sahipsiniz artık! Bu döngüyü düzenli fiziksel aktivite, yeterli ve dengeli beslenme, zihinsel arınma çalışmaları, nefes çalışmalarıyla kırabiliriz. 

Bir türlü doymak bilmiyor musunuz

Haberin Devamı

Stresi yönetmeye başlayınca besin tercihlerini de sağlıklı yapabileceğiz. Ancak yine de birkaç tavsiye vermek iyi olabilir: 

  • Diyet, diyabetik ürünlerden uzak durun. İçindekiler bilgisi olan hiçbir şey vücut için uygun değildir. 
  • Kilo vermek için açlık diyetleri yapmak yerine stresi yönetmeyi öğrenmek gerekiyor. Vücudu aç bırakmanız stres seviyenizi artırır. 
  • Tam acıkınca yemek, tam doymadan sofradan kalkmamak stresi yönetmenize iyi gelecek. Ancak, sağlıklı yemeklerden oluşan bir menü ile bunu yapın. 
Yazarın Tüm Yazıları