Nihat Tanfer
Nihat Tanfer
Nihat Tanfer

Bir günde diş estetiği

Ciddi hasar görmüş veya çürümüş dişlerinizi onarmak için bir dental kurona mı ihtiyaç var? Cevap ‘evet’ ise işte size müthiş bir haber! Dental kuron için gerekli olan prosedür sadece bir günde yapılabiliyor. Geliştirilen yeni teknoloji sayesinde diş dokusu bilgisayar ortamında oluşturulduğu için ölçü almaya gerek kalmıyor. İstenilen porselen restorasyonlar için sadece bir seans yeterli oluyor. Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Nihat Tanfer, bir günde diş estetiğini anlatıyor…

Haberin Devamı

DENTAL KURON NEDİR?

Dental kuron, hasar görmüş veya çürük bir diş üzerinde direkt olarak uygulanan ince bir kaplamadır. Bir dizi diş kusurunun düzeltilmesi için kullanılabilir. Bunlar basit bir dolguyla kurtarılması mümkün olmayan diş kaybının önlenmesi, kök kanalı onarımı, tek bir eksik dişin tamamlanması için uygulanabilir. Dental kuronlar, gülüş tasarımı ile diş estetiğinde iyileştirme yapmak için de kullanılabilir. Dişlerin boyutu, şekli ve rengi, seramik bir dental kuron ile geliştirilebilir veya eski haline getirilebilir.

AYNI GÜN KURONLARI NASIL UYGULANIR?

Geleneksel olarak, diş kuronları ayrı bir tesiste inşa edilir ve yerleştirmek için diş hekiminin kliniğine sevk edilir. Bu yöntem, iki veya daha fazla randevuyu gerektirir ve bu birkaç haftalık bir süre alabilir. Bu süre zarfında yerleştirilen geçici kuron kırılma eğilimindedir ve çoğu kez acil durumlara neden olabilir. CAD/CAM (CEREC) tekniği ile diş hekiminiz tek bir ziyarette dental kuronunuzu hazırlayabilir. Bu teknikle dolgu veya kaplama yapılacak olan dişin, 3 boyutlu optik ölçümü bilgisayar kamerası ile yapılır ve dijital ortama aktarılır. CAD/CAM ile tek porselen kaplamalar, porselen inlay, onlay (dolgu), porselen köprüler ve laminalar bir günde yapılır.

CAD/CAM TEKNİĞİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Bir günde diş estetiği, onarıcı bakım gerektiren hastalar için bir takım avantajlar sunar. Bir günde diş estetiği, diş bakımı için harcamak zorunda olduğunuz süreyi azaltır, normal yaşantınıza hiç ara vermeden estetik bir gülümsemeyle hızlı bir şekilde dönebilirsiniz. CAD/CAM dijital görüntüleme tekniği sayesinde, dişlerinizi ve çevresindeki tüm dokuları ayrıntılı bir şekilde görüntüleme imkanı sunar. Bu teknik, dişlerinizin tedavisinin çok daha uygun bir şekilde planlamasına yardımcı olur. Ayrıca tedavi sırasında ve sonrasında yüksek koruma ve kontrol imkanı sağlar. Bir günde diş estetiğinde geçici protez kullanımına gerek olmaz. Hastalara sunduğu en önemli konfor ise bilgisayar ortamında ölçü alınabilme imkânıdır. Diğer tekniklerdeki gibi ölçü kaşığı kullanımına gerek olmadığından hasta hiçbir şekilde bulantı hissi yaşamaz. Hızlı bir şekilde hazırlanabilmesi ve hemen uygulanabilmesi en avantajlı özellikleridir. Bunun yanı sıra zengin materyal seçeneği sunması, metal kullanmadan porselen restorasyon yapılması, son derece dayanıklı olması ve estetik görünmesi diğer önemli avantajları olarak sayılabilir.

BİR GÜNDE DİŞ ESTETİĞİNİN BAKIMI NASIL YAPILIR?

Tek ziyarette dental kuron yerleştirdikten sonra, alanın sağlıklı olmasını sağlamak, diş çürüğü ve diş eti hastalığını önlemek için düzenli diş hijyeni alışkanlıklarını sürdürmeye devam etmelisiniz. Dişlerinizi iki dakika süreyle günde iki kez fırçalamalı ve her gün en az bir kez diş ipi ile özellikle kuron tabanının etrafındaki alanı temizlemelisiniz. En önemlisi ise ağız ve diş sağlığınızı korumak. Diş hekiminizi altı ayda bir düzenli olarak ziyaret etmelisiniz.