GeriSağlık Bilinçsiz tüketilen vitaminler hasta edebilir!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bilinçsiz tüketilen vitaminler hasta edebilir!

Bilinçsiz tüketilen vitaminler hasta edebilir!

Hastalıklardan korunmak için aldığınız vitaminler sizi hasta edebilir...

Vitamin ihtiyacını doğal besinlerden almak yerine bilinçsizce ek vitaminler kullanmak ise hastalıklara davetiye çıkarıyor. Yanlış vitamin karaciğer ve böbrek sağlığını tehdit edebilir. Bilinçsizce tüketilen A vitamini karaciğer bozukluğuna; C vitamini, böbrek taşına ve mide rahatsızlıklarına yol açabilmektedir.

Kişinin vitamin eksikliği varsa isteğine bağlı olarak değil doktor kontrolünde ek vitaminleri alması gerekmektedir. Gereksiz yere alınan A vitaminin fazlası vücutta birikip karaciğer zehirlenmesine yol açabilmektedir. ABD'de yapılan bir bazı bilimsel araştırmalar da aşırı vitamin kullanımı ile ilerlemiş prostat kanseri arasında bağlantı olduğu da gösterilmektedir.

Bilinçsiz tüketilen vitaminler hasta edebilir

 HEMOLİTİK ANEMİLERDE C VİTAMİNİ ALMAYIN

Fazla c vitamini alınması oksalat taşlarını oluşturuyor. Kişinin hasta olduğu zamanlarda ilk başvurulan C vitamini tüketimi olmaktadır. Ancak yüksek dozda ve uzun süre C vitamini alınması oksalat taşları oluşturabilmektedir. Anemik hastalarda demirle birlikte C vitamini alınması önerilir ancak demir birikimi olan hemokromatoz durumlarında ve hemolitik anemilerde C vitamini önerilmemektedir.

Bilinçsiz tüketilen vitaminler hasta edebilir

DOĞAL BESLENMELER VİTAMİN İHTİYACINI KARŞILAYABİLİR

Kullanılması gereken vitaminlerde öncelikle bir hekime başvurulmalıdır. İhtiyaç duyulan miktar kişiden kişiye farklılık gösterebileceğinden mutlaka doktor kontrolünde olunması gerekir. Genellikle büyüme ve gelişme çağında, hamilelikte, ileri yaşlarda, kronik hastalığı olanlarda, alkolizmde eksikliği belirlenen vitaminler kullanılmaktadır. Vitaminlerin tavsiye edilen günlük miktarları ‘RDA’ olarak tanımlanmaktadır. Bu değerler vitaminlerin etiket bilgilerinde yer almaktadır. Çünkü belirli hastalıklarda kişiye daha yüksek oranda vitamin tavsiye edilir. Ayrıca ilaçlar vitaminlerin aktivitelerini engelleyebilmektedir. Doğal beslenmeler günlük vitamin ihtiyacı karşılanabilir. Doğal yollarla sebze ve meyve ağırlıklı ve dengeli bir beslenmeyi tercih edilmelidir. Mevsimine göre uygun miktarlarda tüketilen taze meyve ve sebzeler en zengin vitamin ve mineral kaynaklarıdır.

İHA

False