Suat Canbay
Suat Canbay
Suat Canbay

Bilinçsiz hareketler fıtığa yol açabilir!

Beyin, Sinir ve Omurga Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Suat Canbay; Akut bel fıtığına (Acil) ilk 6 veya 8 saat içerisinde yapılan müdahalelerde sonucun daha iyi olacağını, 72 saatten sonra ise geç kalınabileceğini belirtiyor.

Haberin Devamı

BEL FITIĞI NEDİR, NASIL OLUŞUR?

Bel fıtığı, bel bölgesindeki omurgaların arasındaki disk eklemlerinin kayması ya da hasar görmesi nedeniyle ortaya çıkar. Disklerin hasar görmesi ile sinirler sıkışır ve fıtık ortaya çıkar. Her bel fıtığında cerrahi müdahale gerekmeyebilir. Ancak hastaların doğru zamanda ve doğru teknikle tedavi edilmeleri büyük önem taşıyor.

Bilinçsiz hareketler fıtığa yol açabilir

DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR!

İnsanların birçoğu hastalıklar konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıkları için kulaktan dolma bilgiler ile hareket ediyor. Şiddetli acılar çekmelerine rağmen bir doktora başvurmak yerine hiçbir bilimsel temele dayanmayan yöntemler uygulamayı tercih ediyorlar. Bel fıtığı da şiddetli bel ağrıları nedeniyle kişinin günlük hayatını olumsuz yönde etkileyerek, yaşam kalitesini düşürüyor. Bu ağrılardan kurtulmak için bilinçsizce uygulanan tedavi yöntemleri ise kişilerde kalıcı hasarlara neden olabiliyor.

Hastalar genellikle sert bir zeminde sırtüstü yatmanın ve sürekli hareket etmekten kaçınıp daha çok oturarak istirahat etmenin ağrıları azaltan bir etkisi olduğunu iddia ediyor. Ancak bacaklarını karnına doğru çekerek yattıklarında daha rahat ederler. Çünkü bu şekilde omurların arası açılarak, sinirlere daha az baskı uygulanır. Öte yandan uzun süre oturulduğunda bel kısmına çok fazla yük biner ve bu durum ağrılara neden olur.

Bilinçsiz hareketler fıtığa yol açabilir

BEL FITIĞI TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Basit bir uygulamayla tedavi olabilecekken, bilinçsiz hareketler nedeniyle ameliyata kadar gidebilen sonuçlarla karşılaşılabiliyor. Bel fıtığı başlangıç safhasında ameliyat gerektirmiyor. Sedenter bir hayat, yatak istirahati, omurganın yükünü azaltmak (kilo verilecek, ağır yük taşınmayacak), Fizk tedavi genellikle yeterli oluyor. Ancak bu tedavilere yanıt vermeyen ve ağrıları devam eden hastalarda cerrahi müdahale uygulanıyor.

Ameliyat gereken fıtıklara müdahale etmekte geç kalınmaması önemli. Zamanında müdahale edilmezse, bacakta güç kaybı ve idrar tutamama gibi kalıcı hasarların oluşması, ağrı ve uyuşmanın tam olarak geçmemesi muhtemeldir. Bel fıtığı tedavisi olan bir hastalık, ancak cerrahi müdahale gereken bir durumda ameliyattan çekinmemek gerekir.