GeriSağlık Biber gazı kör eder mi?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Biber gazı kör eder mi?

Biber gazı kör eder mi?

Kontakt lens kullanan ve gaza maruz kalan kişiler ne yapmalı?

İstanbul’da Gezi Parkı direnişi ile başlayan ve Türkiye’nin dört bir yanında yaşanan eylemlerde polisin göstericilere karşı yoğun bir biçimde uyguladığı biber gazı kullanımı günlerdir konuşuluyor. Uzmanlar, kalabalıkları dağıtmak için kullanılan bu ürünün, direkt olarak insanlara karşı uygulanmasının çok yanlış olduğunu belirtti ve biber gazına maruz kalan kişilerde ne gibi problemler yaşanacağını açıkladı.

Biber gazına maruz kalan kişilerde cilt, gözler ve solunum sistemi etkilenir. Ciltte, kızarma ve yanma hissiyle kendini gösteren biber gazı solunum yollarını da ciddi şekilde etkiler ve nefes almayı zorlaştırır. Bununla birlikte nadir olarak kalp ritminde yavaşlama, tansiyon düşmesi ve solunum yetmezliği ile ani ölüm dahi görülür.

Biber gazının gözlerde yarattığı etki 5 ila 10 saniye içinde ortaya çıkmakta olup 30 ile 60 dakika içinde azalır. Gözlerde kızarma, ağrı ve sulanmayla birlikte, kişi gözlerini açamaz hale gelir. Görmede bulanıklık ardından geçici görme kaybı ortaya çıkabilir. Bu durum panik ve korku hali ile birleşince kişide oryantasyon problemleri yaratır. Gözlerde düzelme görülse bile tekrarlayan gaz maruziyetlerinde problemler oluşur, neticesinde korneada bulanma ve buna bağlı olarak görmede kalıcı kayıplar yaşanır.

Gözlerinizi suyla yıkamak çare değil!

Biber gazına maruz kalma durumunda ilk yapılması gereken şey; maddeyi uzaklaştırmak ya da ortamdan uzaklaşmaktır. Sonrasında gözler kapalı iken bol sabunlu su ile yüzün yıkanmasıdır. Bu durum, göze ulaşan madde miktarını azaltarak biber gazının kötü etkilerini minimum seviyeye indirir. Göze gelen maddelerin uzaklaştırılması için gözleri suyla yıkamak pek etkili bir yöntem değildir çünkü biber gazı suda çözünmez. Yağlı pomatların uygulanması göze nüfus etmemiş maddenin emilmesini sağlayarak biber gazının etkilerini azaltmakta en etkili çözümdür.

Lenslerinizi temizleyip tekrar kullanmaya çalışmayın!

Kontakt lens kullanan ve gaza maruz kalan kişiler kontakt lensini derhal çıkararak atmalıdır. Kontakt lens maddeyi emdiği için rezervuar görevi görür. Lense yapılan temizlik ve bakım işlemleri maddeyi uzaklaştırmaz. Bu nedenle lensin derhal atılması göz sağlığı açısından çok önemlidir.

False