GeriSağlık Benleri aldırmak zararlı mı?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Benleri aldırmak zararlı mı?

Benleri aldırmak zararlı mı?

Benleri olan kişiler mutlaka güneşten korunmalılar.

Dermatoloji Uzmanı Dr. Fatma Yıldız, benler hakkında merak edilen 3 soruya cevap verdi.

1. Benleri aldırmak zararlı mı?

Hayır, kesinlikle benleri aldırmak zararlı değildir. Fakat hangi benin, nasıl alınacağına mutlaka uzman doktor karar vermelidir.
Öncelikle benin iyi huylu mu, kötü huylu mu olduğu tespit edilmelidir. Bunun için dermatoskop denilen özel cihazlarla beniniz incelenir. İyi huylu olduğuna emin olunursa, ben cerrahi olarak veya lazer ile alınabilir. Eğer kötü huylu olduğu konusunda bir şüphe varsa doktorunuz kesin tanı için önce biyopsi önerebilir. Biyopsi ile kesin tanı koyduktan sonra benin alınması daha uygun olur. Görüldüğü gibi kötü huylu benlerin de alınması gereklidir. Yani halk arasında kötü huylu benler alınmaz inanışı doğru değildir. Tabi ki kötü huylu benleri alınması çok daha zor bir işlemdir. Öncelikle daha ileri incelemeler yapılmalıdır.
Benin iyi huylu olduğuna emin olduktan sonra almak çok kolaydır. Lokal anestezi yeterli olur. Cerrahi olarak yani keserek alınabileceği gibi lazer ile alınabilir.

2. Benleri aldırdığımızda iz kalır mı?

Büyük benlerde iz kalabilir. Benleri cerrahi olarak yani keserek aldırmak genelde ince bir çizgi olarak iz bırakır. Benleri lazer ile almak iz konusunda daha avantajlıdır. Özellikle küçük benlerde iz kalmaz. Fakat büyük benlerde benden biraz daha küçük, cilt renginden daha açık bir renk, ciltten daha çökük bir iz kalabilir. Genellikle cildiniz kendini onardıkça, bu izler zaman içinde bir miktar azalır. İşlemden önce doktorunuza iz kalıp kalmayacağı, iz kalacaksa ne kadar bir iz kalacağını sormalısınız.

Benleri aldırmak zararlı mı

3. Benleri olan kişiler nelere dikkat etmeliler?

  • Benleri olan kişiler mutlaka güneşten korunmalıdır. Güneşe ani, yoğun ve direkt maruz kalmayın.
  • Özellikle saat 11:00 ve 15:00 arası güneş ışınına maruz kalmaktan kaçının.
  • Güneş kremi yüksek koruma faktörlü olmalı. Yetişkinler için en az 15, çocuklar için 30 ve üzeri, UVA ile UVB ışınlarından eşit derecede koruma sağlıyor olmalıdır.
  • Güneş kremi güneşe çıkmadan yarım saat önce kullanılmalı ve her iki ya da üç saatte bir tekrarlanmalıdır.
  • Deniz kıyısı gibi açık çevrelerde şemsiye altında oturmak yeterli değildir ve ilave güneş koruma yöntemleri uygulanmadıkça, yansıyan UV ışınlarından dolayı güneş yanığı oluşacaktır.
  • Aynı şekilde, bulutlu, bahar ya da yaz günlerinde, önemli miktarda güneş ışınının bulutların arasından geçip ciddi güneş yanıklarına sebebiyet vereceğini de bilmeliyiz.
  • Kıyafetlerimiz, güneş ışınından korunmanın en iyi yoludur. Tercihen sıkı dokunmuş bir giysi olmalıdır. Geniş kenarlı şapka ve gözlükler kullanılmalıdır. Artık mayolar da dahil olmak üzere çocuklar için 50 faktöre kadar korumalı giysiler piyasada mevcuttur.

Dermatoloji Uzmanı Dr. Fatma Yıldız

False