Yasemin Soytürk Özseren
Yasemin Soytürk Özseren
Yasemin Soytürk ÖzserenYazarın Tüm Yazıları

Bel fıtığı tedavisi nasıl yapılır?

Omurga yapısı kapsamında omur adı verilen kemiklerin arasında bulunan ve disk olarak adlandırılan fizyolojik oluşumlar mevcuttur. Dikler fiziksel yapının ana elemanlarındandır ve çekirdek ve bir bu çekirdeği çevreleyen bir kılıftan oluşur. Fıtık denilen oluşum bu çekirdeğin etrafındaki kılıf yapısından dışarıya doğru çıkması olayıdır.

Haberin Devamı

Fıtık oluşumu oluştuğu yere göre rahatsızlığa isim verir. Yani bel aralığında olursa bel fıtığı, boyun kısmında görülürse boyun fıtığı adı verilir. Bel bölgesindeki fıtıklarının tedavisi için %10 oranında ameliyat gerekebilirken kalan %90 kısım tedavisi için ameliyatsız tedavi yöntemleri uygundur. Bu tedavi yöntemleri arasında Geleneksel tamamlayıcı tıp metotları oldukça sık şekilde kullanılmaktadır.
En sık görülme yaş aralığını 30 ila 50 yaşlar arasında gösterebiliriz.

BEL FITIĞININ OLUŞUM SÜRECİ NASILDIR?

Disk olarak bahsettiğimiz yapıda biyokimyasal bir değişimin olmasıyla birlikte başlayabilir. Kişinin yaşında ilerleme ile diskte bulunan kollajenin tipinde değişiklik meydana gelir. Bu değişimler üzerine travmatik bir durumun da olmasıyla birlikte disk dejenerasyonu hızı artar. Annulus fibrozusta küçük yırtıklar oluşur. Tekrar eden rotasyonal durumlar bu yırtıkların birleşerek büyümesine neden olur. Bu yırtıklardan dışarı doğru çıkış yapan çekirdek fıtıklaşır. Hareketliliğin azalması ve tek bir seviyede oluşan bu fıtıkla mekanik denge bozulur ve komşu omurların üzerine daha fazla yük binmesine neden olur. Bir üst veya alttaki disklerde dejeneratif değişiklikler oluşmaya başlar.

Haberin Devamı

Bel fıtığı ağrısı bacaklarda ve belde hissedilir. Bel fıtığı ağrısı kişi öksürdüğünde ya da benzeri bir hareket yaptığında kişiyi rahatsız hissettirecek ağrı oluşturabilir.

Bazı durumlarda bel fıtığından farklı rahatsızlıklarda söz konusu olabilir, bu durumları doktorunuza belirterek farklı bir sıkıntı varsa çözülmesini sağlamalısınız. Bu durumlar;

Bel ağrısı şikayetinin 20 yaş altı 55 yaş üstü kişilerde ciddi hissedilmesi, şiddetli bir travma geçirilmesi, gece ağrılarında sürekli artış, sırtta ağrı, kanser niteliğinde hastalık öyküsü, açıklanamayan kilo kaybı, eşlik eden ateş, Sistemik hastalıklar, yapısal bozulma, harekette aşırı kısıtlılık, idrar yapma güçlüğü, yürüyüş bozukluğu olarak sıralanabilir.

Yazarın Tüm Yazıları