GeriSağlık Bel Çevreniz Kaç Santim?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bel Çevreniz Kaç Santim?

Bel Çevreniz Kaç Santim?

“Metabolik Sendrom” sizde de olabilir mi?

Lütfen elinize bir mezura alın ve belinizi en ince yerinden ölçün. “Kadınsanız bel çevreniz 80 cm’in, erkekseniz bel çevreniz 94 cm’in üzerinde ise çok dikkat etmeniz gerektiğini söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Ayça Kaya, tüm bunların nedenlerini anlatıyor.

Dünyada yeni tanımlanan bir hastalık olan “Metabolik Sendrom” sizde de olabilir mi acaba? Bel çevreniz belirttiğimiz ölçülerin üzerinde ise, ailenizde de şeker hastalığı, kalp hastalığı, tansiyon yüksekliği gibi hastalıklar var ise biran önce genel sağlık taramasından geçmenizin vakti gelmiş demektir.

Metabolik sendromun ülkemizde görülme sıklığı kadınlarda %40, erkeklerde ise %28 oranında saptanmıştır. Genel olarak her üç kişiden biri bu hastalık için risk altındadır.

Metabolik Sendrom Nasıl Ortaya Çıkar?

Metabolik sendromun ortaya çıkmasında genetik yatkınlık, çeşitli yağ dokusu bozuklukları, fiziksel inaktivite, fazla yağlı beslenme, sigara ve alkol tüketiminin artması gibi faktörler etkilidir. Oturarak iş yapanlarda görülme sıklığı daha fazladır.

İşte Bu Hastalıktan Korunmanın Yolları

- Kızartılarak yapılmış yiyeceklerden, yağlı soslardan, şarküteri ürünlerinden ve cipslerden uzak durun.

- Basit şeker ve yağ oranı yüksek tatlıları (baklava, kadayıf, kremalı pastaları) nadiren ve çok kontrollü tüketin.

- Alkollü içkilere ve şekerli meşrubatlara dikkat edin. Haftada 1-2 kadeh alkol tüketin. Bunu da mümkünse kırmızı şarap olarak tercih edin. Meşrubat olarak da ayran, taze sıkılmış meyve suyu ve şekersiz bitki çayı için.

- Asla aç kalmayın. Az az, sık sık yemeye özen gösterin. Özellikle ara öğünlerde meyve ve yoğurt tüketimine özen gösterin.

- Kırmızı eti haftada 2 kez tüketin. Balık, tavuk, hindi etini daha ağırlıklı olarak tercih edin. Her yemeğin yanında bol bol salata yemeyi ihmal etmeyin.

- Her gün en az 30 dakika tempolu yürümeye çalışın.

- Tartı ile barışık yaşayın. Fazla kilolarınızdan kalıcı olarak kurtulun. Günlük kilo kontrolünüzü yaparak bir daha kilo almamaya çalışın.

- Yılda bir defa doktorunuza başvurarak, sağlık risk analizinizi yaptırmayı ihmal etmeyin. 

False