Ülkü Sarpkaya
Ülkü Sarpkaya
Ülkü Sarpkaya

Bel ağrılarında ‘proloterapi’ yöntemi

Bel ağrılarının sıklıkla görülebildiğini belirten Proloterapi Eğitmeni Uzm. Dr. Ülkü Sarpkaya, ilaçla geçmeyen bel ağrılarında kullanılan ‘proloterapi’ uygulamasını anlattı.

Haberin Devamı

Bel ağrıları çok sıklıkla görülen ve ciddi iş gücü kayıplarına sebep olan bir durumdur. Bel bölgesi beş adet omur ve aralarındaki disklerden oluşur. Disklerin ortasındaki çekirdekte taşma olduğunda bu duruma “bel fıtığı” denir. Fıtığın taştığı alanda oradan geçen ilgili sinire baskı ve buna bağlı bacağa yayılan ağrı ve uyuşma şikayetleri görülebilir. Tablonun daha ilerlemiş durumlarında omurlar ve disklerde yıpranmalar, yüksekliklerinde azalmalar ve osteofit denilen yeni kemik oluşumları görülür. Hastanın tablosuna sabah uyandığında veya uzun süre hareketsiz kaldığında belde görülen tutukluk da eklenir. Bu tabloya bel kireçlenmesi, daha da ilerlemiş durumlarda omurilikte daralma, bacaklara yayılan ağrılar ile giden tabloya da spinal stenoz denmektedir.

Haberin Devamı

Tedavide hastanın bilgilendirilmesi, hasta hekim iş birliği ve hastanın günlük yaşam aktiviteleri sırasında, içinde yaşadığı mekanların düzenlenmesi ve aktiviteleri sırasında nasıl davranması gerektiğinin öğretilmesi çok önemlidir.

DOKUNUN İYİLEŞMESİNİ SAĞLIYOR

Proloterapi, bağ ve tendonların eksik iyileşmesini onarmak için kullanılan ve dokuda yenilenme sağlayan bir enjeksiyon tedavisidir.

Kronik ağrının başlıca nedeni, ligaman hasarıdır. Yaralanan bağların tam olarak eklem stabilitesini düzeltmek için doğru şekilde tedavi edilmesi gerekir. Proloterapi, bağları tedavi eder ve yeniden yapılandırır.

Proloterapi uygulamaları; dokunun iyileşmesini sağlayan özel bir proloferatif solüsyonla veya kişinin kanındaki trombosit / büyüme faktörlerini konsantre edilerek enjekte edilmesiyle yapılır.

Bel ağrılarında ‘proloterapi’ yöntemi

İLAÇLA VEYA FİZİK TEDAVİ İLE GEÇMEYEN BEL AĞRILARINIZ VARSA…

Bel ağrılarında proloterapi yapıldığında, uygulama yapılan bölgelere dokunun iyileşme hücreleri gelir ve doku tamiri gerçekleşir. Adeta bel korsesi varmış gibi bel güçlenir. Fıtık da kendiliğinden resorbe olur. Proloterapi; uygulanan bölgede tamir ve yenilenme sağlayan bir tedavi olduğundan, proloterapi ile bel kireçlenmeleri ve spinal stenoz yani kanal darlığında da çok etkili sonuçlar almak mümkündür. Bu yüzden ilaç tedavisi veya fizik tedavi ile geçmeyen veya sıklıkla tekrarlayan bel ağrısı durumlarında; bacaklarda kas gücü kaybı yani mutlak ameliyat endikasyonu yoksa proloterapi ameliyat öncesi muhakkak başvurulması gereken bir tedavidir. Proloterapi; hastanın tedavi sırasında çalışmaya, günlük işlerine, sporuna veya eğitime devam edebileceği güvenli bir seçenektir.

Haberin Devamı

Bel ağrılarında proloterapi ile bağların ve ligamanların tamiri sağlanarak ağrı tedavi edilir. Bel kaslarının güçlendirilmesi için de kişiye özgü hazırlanan egzersiz programları çok önemlidir.

Egzersiz programı hazırlanırken ağrının nedeni, hastanın yaşı, sosyokültürel yapısı ve başka hastalıkları olup olmadığına dikkat edilmelidir. Egzersiz programıyla lokal kan akımının attırılması, zayıf kasların güçlendirilmesi, kas spazmının çözülmesi, mobilitenin arttırılması, ağrının azaltılması ve hastaya doğru postürün ve iyileşebileceğine karşı güvenin sağlanması amaçlanır.