GeriSağlık Bazı salatalar hamburgerden daha kalorili!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bazı salatalar hamburgerden daha kalorili!

Bazı salatalar hamburgerden daha kalorili!

Salatalara eklenen yüksek kalorili soslardan uzak durulmalı.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, tek başına zayıflatma sürecinde bir işe yaramadığını belirtti. Kaya, salata tüketirken dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı:

  1. Salatayı asla tek başına bir öğün olarak tüketmeyin.
  2. Salatalar aslında iyi birer lif kaynağıdırlar. Yemekle birlikte tüketilirse midede şişer ve mide hemen boşalmaz.
  3. Yemeğe çorba yerine salata ile başlarsanız, çiğneme duygunuzu tatmin edeceğiniz için ana yemeği daha az yersiniz.
  4. Salata ile başladığınız yemekte 1 bardak ayran veya yoğurt yemeyi ihmal etmeyin. Salata ve ayranınız bittikten sonra bir et veya sebze yemeği tercih edebilirsiniz. Yanında da sağlıklı beslenmek adına bir dilim esmer ekmek eklemeyi unutmayın.
  5. Salata ile başladığınız yemekte, yudum yudum iki bardak su içmeye özen gösterirseniz. Midenizde doluluk hissedersiniz ve yemeği daha az yersiniz. Aynı zamanda kabızlık çekenler için de iyi bir çözüm olur. Çünkü su salata ile birlikte bağırsakta süpürge etkisi gösterir.
  6. Salataya et, tavuk, balık, yumurta eklediğinizde doygunluk sürenizi arttırırsınız. Aynı zamanda tek çeşit beslenmekten kaçınmış olursunuz.
  7. Bazen salatalarınıza haşlanmış kuru baklagil (kuru fasulye, nohut, mercimek vb.) eklemekten çekinmeyin. Çünkü kuru baklagiller, hem çok iyi bir karbonhidrat, hem çok iyi bir lif hem de kısmi protein etkisi göstererek salatanızı daha besleyici hale getirir. Ancak haşlanmış kuru baklagilde 4 yemek kaşığından fazla koymamaya özen gösterin. Çünkü 4 kaşık kuru baklagil 1 dilim ekmek ve yarım porsiyon proteine tekabül eder.

Bazı salatalar hamburgerden daha kalorili

SALATA SOSUNUN TUZAĞINA DÜŞMEYİN

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ferin Batman ise salatalara eklenen yüksek kalorili soslardan uzak durulması gerektiğinin altını çizerek şöyle konuştu:

“Salatalara bolca eklenen soslar, zeytinyağı, mısır, badem, fıstık, kızarmış ekmek, tavuk gibi besinler, salataların kalorisini birdenbire yükseltebilir. Özellikle restoranlarda bazı salatalar, sosları eklendiğinde 1000 kalori civarına çıkar. Salata ısmarladığınızda içinde ne olduğunu mutlaka sorun. Salatanın özel bir sosu varsa üstüne döktürmeyin. Yanında getirmelerini söyleyin ve kendiniz ilave edin.” 

ZAYIFLATAN SALATA TARİFLERİ İÇİN TIKLAYIN!

False