GeriSağlık Bayram öncesi güvenli seyahat için öneriler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bayram öncesi güvenli seyahat için öneriler

Bayram öncesi güvenli seyahat için öneriler

Bayram tatilinizin zehir olmaması için bunlara dikkat edin!

Kurban Bayramı için tatil planları yapılmaya başladın bile. Yolculuk sırasında kötü sürprizle karşılaşmamak adına tatile çıkmadan önce güvenli yolculuk için yapılması gerekenleri Goodyear sıraladı.

Havaların soğumaya başladığı şu günlerde, yol güvenliği ve sürüş teknikleri açısından çok daha dikkatli ve bilinçli olmak gerekiyor. Türkiye’de her yıl binlerce kazada çok sayıda can kaybı, yaralanma ve maddi hasar ortaya çıkıyor. Kazaların en önemli nedenleri arasında sürücü hataları ve yol koşulları geliyor.

Alınması gereken önlemler

* Trafik yoğunluğu düşük olan alternatif güzergahlar tercih edilmeli, gidilecek güzergah hakkında mümkün olduğunca fazla bilgi edinilmeli ve seçilen yol güzergahı ile tahmini varış zamanı mutlaka yakınlara bildirilmeli.

* Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) verilerine göre trafik kazalarının nedeninin yüzde 87.5’i sürücü kusurundan kaynaklanıyor. Bayramda özellikle şehirler arası yollarda trafik her zamankinden yoğun olacak. Sürüş hatalarını en asgariye indirmek için yola dinlenmiş olarak çıkılmalı.

* Yeni alınan araçların özellikleri tam olarak öğrenilmeli.

* Araçlar hız limitlerinde, yol şartlarına göre kontrol edilebilecek hızda ve araç takip mesafesi kuralına uyularak kullanılmalı.

* Direksiyon başında cep telefonu ile konuşulmamalı. Direksiyon başında sigara içilmemeli.

* Ekim ayında yağmurlar sıklıkla yağdığı için, yolların kaygan olma ihtimali çok yüksek. Doğru lastik seçimi özellikle kaygan zeminde araç kullanımını kolaylaştırıyor ve sürücü hatalarını azaltıyor. Uzmanına danışarak doğru lastik seçilmeli.

* Her 200 kilometrede veya 2 saatte bir 10-15 dakika dinlenme molası verilmeli.

* Araçta çocuk varsa yetişkinlerden çok daha çabuk yorulacağı ve sıkılacağı unutulmamalı molada kan dolaşımını arttıran hareketler yapılmalı ve eller ile yüz yıkanmalı.

* Mutlaka emniyet kemerini takılmalı.

* Gece sürüşleri dışında da, şehirler arası yollarda, yağmurlu ve sisli havalarda gündüzleri de farlar açık tutulmalı.

* Otomobilde çocuklar varsa çocuk koltuğunda seyahat etmeleri sağlanmalı.

* Kaza yapmamak için doğru ve kurallara uyarak araba kullanılmalı.

* Yolculuk öncesi araçların periyodik bakımları yaptırılmalı. 

False