GeriSağlık Balgam söktürücü ev yapımı doğal yöntemleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Balgam söktürücü ev yapımı doğal yöntemleri

Balgam söktürücü ev yapımı doğal yöntemleri

Uçucu yağlar antibakterial özelliklere sahip olduğu için iyileşmeyi hızlandırır. Uçucu yağlar, buhar distilasyonu yöntemiyle elde edilen ve kolayca gaz haline dönüşebilen, ışıktan çabuk etkilenebilen "bitki özleri"dir. Bu nedenle doğal antibiyotik olarak bilinirler. Özellikle balgamlı öksürüğün tedavisinde her zaman elimizin altında olmasında yarar var. Fitoterapist Dr. Serdar Özgüç'ün balgam söktürücü bitkisel tariflerini sizin için derledik.

İşte bronşitte ve balgamlı öksürükte kullanılan en popüler bitki ve esansiyel uçucu yağların faydalı etkileri:

BALGAM SÖKTÜRÜCÜ JOJPBA YAĞLI TARİF:

Çocuklarda bronşitte 30 ml jojoba yağı içerisine 3-4 damla "ökaliptus citrata" damlatılır gece yatarken göğüs kafesine masaj yapılır ve tülbentle örtülerek etkinlik artırılır. Böylece balgamlı öksürüğün daha çabuk atılması sağlanır.

BALGAM SÖKTÜRÜCÜ SARIÇAMLI TARİF

Sarıçam tıbbi bitkisinin içerdiği uçucu yağlar balgam söktürücü özelliği ile bronşitte destek olur. KOAH ve Astım hastalarında spazmı artırabilme olasılığından dolayı önerilmemektedir. Hem çocuklar hem de yetişkinlerin kullanımına uygundur.

BALGAM SÖKTÜRÜCÜ VE İNATÇI ÖKSÜRÜK GİDERİCİ KEKİK YAĞLI TARİF

Kekik, balgamlı öksürükten kurtulmak gerektiğinde, kullanım listesinde ilk sıralarda olmalı. İçerdiği uçucu yağlar ile kramplı öksürüklerde spazm çözücü ve balgam söktürücüdür.

Uçucu yağı ağız yoluyla alındığında doğrudan alveol denilen hava kesecikleri üzerinden etki eder. Bu nedenle inatçı öksürükte krampı giderir. Astım hastalarında kullanılır.

BALGAMI YUMUŞATAN BALLI KARATURP TARİFİ

Rafanol isminde kükürtlü uçucu yağ içeren karaturp, mikrop giderici özelliği ile bilinir. Balgamı yumuşatıcı etkisi, kükürt içeren bu uçucu yağından kaynaklanır.

Balgam söktürücü ev yapımı doğal yöntemleri

İNATÇI BALGAMLI ÖKSÜRÜK İÇİN KARATURPLU TARİF

Karaturp, halka şeklinde dilimlenip üzerine bal döküldüğünde birkaç saat sonrasında balla birlikte karaturpun suyu da akmaya başlar ve bu "şurup" halini alır. 5-10 tatlı kaşığı gün içerisinde alınarak üst solunum yollarında inatçı balgamlı öksürüğün giderilmesinde kullanılır.

BALGAM YUMUŞATAN ANASON YAĞLI TARİF

Anason uçucu yağı da mikropları öldürücü özelliğe sahip. Küçük dozlarda dahi kirpiksi epiteller üzerine etkisini göstererek balgam söktürücü etkiyi güçlendirir. 8 yaş altındaki çocuklarda kullanımı önerilmez.

BALGAM  SÖKTÜRÜCÜ VE YUMUŞATAN ANASONLU TARİF:

Yetişkinlerde 4 damla anason uçucu yağı ve 6 damla ökaliptusu 30 ml jojoba yağı içerisine konur ve günde 2 kere göğüs kafesine masaj yapılır. Bozotu (Karaderme) ise solunum yollarında balgamın yumuşatarak atılmasını sağlayan başka bir şifalı ot. İçerdiği uçucu yağlar akut ve kronik bronşit tedavisinde destekleyici olarak kullanılır.

Balgam söktürücü ev yapımı doğal yöntemleri

BALGAM SOKTÜRÜCÜ JAPON NANELİ TARİF

Tıbbi nane uçucu yağı ve Japon nanesi uçucu yağı dahilen ve haricen bronşitte ve balgamlı öksürükte kullanılabilir. Tıbbi nanenin yapraklarından elde edilen uçucu yağlar, bronşit, öksürük, üst solunum sistemi hastalıklarında haricen kullanılmaz ama buhurdanlık içerisinde kullanılır. Oda büyüklüğüne göre damla sayısı belirlenir. Japon nanesinin uçucu yağı, dahilen ve haricen üst solunum yolu hastalıklarında kullanılır. Japon nanesi uçucu yağı, bronşitte yoğun olan mukusun akışkan hale getirilip atılmasında ve solunum yollarının rahatlatılmasında kullanılır. Balgam söktürücüdür.

GÖĞSÜ YUMUŞATAN MASAJ YAĞI TARİFİ

30 ml jojoba yağı içerisine 6 damla mersin uçucu yağı ve 4 damla ökaliptus uçucu yağı ilave edilir, karıştırılır. Bu karışım masaj yoluyla gece yatmadan gögüs kafesine sürülür. Çocuklarda bu formül yarı doz olarak kullanılır.

ÇOCUKLARDA BRONŞİTE NE İYİ GELİR?

False