Bakla tezgâhlarla buluştu… Peki faydaları neler?

Bahar aylarının en güzel sebzelerinden biri olan bakla; vitamin, mineral, lif ve protein içerir. Özellikle bitkisel protein ve folat bakımından zengindir. Bugünlerde tezgâhlarda sıkça rastladığımız sebze olan baklanın faydalarını Diyetisyen Şeyma Yılmaz anlatıyor.

Haberin Devamı

Bakla; çinko, manganez, magnezyum, fosfor, bakır, demir, potasyum, selenyum, kalsiyum mineralleri, tiamin (B1 vitamini), folat (B9 vitamini) ve hemen hemen tüm B vitaminlerini içerir. Beslenme düzeninizde baklaya yer açmak, bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olur. 100 gram pişmiş iç bakla; yaklaşık 8 gram protein, 5 gram lif içerir ve 110 kaloridir.

PARKINSON HASTALARINA BAKLA UYARISI

Bakla, Parkinson hastalığı belirtilerinin azalmasına yardımcı olabilir. Parkinson hastalığı, beyindeki dopamin nörotransmitter maddesini üreten hücrelerin kaybı nedeniyle bu maddenin yeterli miktarda üretilememesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Bakla, vücudun dopamine dönüştürdüğü bir bileşik olan levodopa (L-dopa) bakımından zengindir. Bu nedenle bakla tüketimi, yapılan bazı araştırmalara göre düşük dopamin seviyeleri ile karakterize olan Parkinson hastalığı belirtilerinin azalmasına yardımcı olabilir. Ancak bakla, Parkinson hastalığında kullanılan ilaçların etkisini artırabileceğinden bu hastalarca mutlaka hekime danışılarak tüketilmelidir ve ilaç yerine geçmediği unutulmamalıdır.

Haberin Devamı

Bakla zengin manganez, bakır içeriği ve diğer minerallerle kalsiyum emiliminin artmasına yardımcı olarak kemikleri güçlendirir.

Bakla tezgâhlarla buluştu… Peki faydaları neler

BEBEK BEKLEYEN ANNE ADAYLARI MUTLAKA TÜKETMELİ

200 gram pişmiş iç bakla, günlük folat ihtiyacının yaklaşık %50’sini karşılar. Dolayısıyla bebek bekleyen kadınlar için folat zengini bir besindir. Folat, anne karnındaki bebekte beyin ve omurilik gelişimini destekleyen, bebekte nöral tüp defekti adını verdiğimiz doğumsal kusurların oluşmasını engelleyen bir vitamindir.

Demir içeriğiyle kansızlıktan korur. Baklanın C vitamininden zengin besinlerle birlikte tüketilmesi vücutta demir emilimini artırır.

KİLO VERMEYE YARDIMCI OLUYOR

200 gram pişmiş iç bakla yaklaşık 10-11 gram lif içerir. Sağlığımız açısından günlük ortalama 25 gram lif alınması gerektiği düşünüldüğünde 200 gram iç baklanın bu rakamın neredeyse yarısına denk geldiği görülür. Protein ve lif açısından zengin baklayı diyetinize eklemeniz tok kalmanıza yardımcı olurken kilo vermenizi de sağlar. Ayrıca içerdiği çözünebilir lifler sayesinde kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.

Haberin Devamı

Bakla tezgâhlarla buluştu… Peki faydaları neler

KALP VE DAMAR SAĞLIĞINI KORUYOR

Bakla, magnezyum ve potasyum içeriğiyle kan basıncının düzenlenmesine, kalp ve damar sağlığının korunmasına yardımcı olur.
Glukaz 6-fosfat dehirogenaz ( G-6-PD) yetersizliği görülen kişiler bakla ve bakla içeren herhangi bir gıda tüketmemelidir.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL 

YANINDA İYİ GİDER: FIRINDA KITIR BALIK

Yazarın Tüm Yazıları