GeriSağlık Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler

Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler

Güçlü ve sağlıklı bir bağışıklık sistemi için 10 mucize besin!

Bizi hastalıklardan ve enfeksiyonlardan koruyan bir savunma mekanizması olan bağışıklık sistemimiz oldukça karmaşık bir yapıya sahip. Güçlü ve sağlıklı bir bağışıklık sistemi, enerjimizi daha iyi kullanmamıza ve dolayısıyla daha iyi hissetmemize yardımcı oluyor, enfeksiyonlara karşı bizi koruyor, kanser hücrelerini yok ediyor, yaşlanma sürecini yavaşlatıyor. Ayrıca, ciddi operasyonlar sonrası toparlanma ve iyileşmenin kolaylaşması yine güçlü bir bağışıklık sistemi sayesinde mümkün. 

Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler

ET GRUBU YİYECEKLER

Yeterli protein almak bağışıklık sisteminin güçlenmesi için önemlidir. Et, tavuk, balık, kurubaklagiller, deniz ürünleri gibi farklı protein kaynakları mutlaka beslenmenizde yer almalı. Cinsiyet, boy, kilo, genel sağlık durumu gibi bireysel farklılıklara göre miktarlar değişebilir, ancak ortalama olarak her gün 3-4 porsiyon et grubu tüketilebilir. Avcunuzun içini kaplayan miktarda et, eliniz büyüklüğünde tavuk ya da balık, 4-5 yemek kaşığı kurubaklagil 1 porsiyon et grubu demektir. Protein yetersizliği bağışıklık sistemini zayıflatacağından, bu gruptaki yiyecekleri dönüşümlü olarak beslenmenize dahil edin.

Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler

ZENCEFİL VE ZERDEÇAL

Özellikle mide bulantısına karşı etkili olduğunu bildiğiniz zencefil, ayrıca kolesterolün düşmesine, karaciğeri korumaya, pıhtılaşmayı geciktirmeye ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Kök zencefil olarak kullanılabilir. Zerdeçal ise, son yıllarda yapılan çalışmalarda sağlık üzerine olumlu etkileri gösterilmiş bir baharat. Kalp-damar hastalıklarının önlenmesinde, kolesterolün düşürülmesinde rol oynayan, iltihap önleyici gibi özelliklere sahip zerdeçal, güçlü bir bağışıklık sistemi için de beslenmemizde yer almalı. Yaklaşık 1 tatlı kaşığı zerdeçalı çorbalara, et ve tavuk yemeklerinize ekleyerek tüketebilirsiniz.

YULAF

B vitaminlerinden zengin yulaf, kan şekerini yavaş yükselttiği için tok tutucu özelliği ile bilinen kaliteli bir karbonhidrat. Bunun yanı sıra, içerisinde bulunan lif sayesinde kalp hastalıklarını önleyici ve bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği var. 2-3 yemek kaşığı yulafı süte veya yoğurda karıştırarak tüketebileceğiniz gibi, ev yapımı kurabiyelerinize ve omletinize dahi ekleyebilirsiniz.

 

Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler
 

BALIK

Vücudun üretmediği ve bu nedenle mutlaka besinlerle almamız gereken, faydaları saymakla bitmeyen omega 3 yağ asidinin en önemli kaynağı balık. Hastalık yapıcı bileşiklerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlayan omega 3; somon, sardalye, uskumru ve ton balığında yüksek miktarda bulunur. Haftada en az iki kere ızgara veya buğulama şeklinde balık tüketmeye özen gösterin.

 

Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler
 

SARIMSAK

Güçlü bir antioksidan olan sarımsağın tansiyon düşürücü, damar tıkanıklığını önleyici, bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği var. Sarımsağı salata soslarınızda, et ve sebze yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Ancak, tansiyonu çok düşük kişiler ve alerjisi olanlar sarımsak tüketimine dikkat etmeli.

 

Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler
 

PROBİYOTİKLER

Bağışıklık sisteminin güçlü olmasında bağırsaklar önemli bir rol oynar. Bağışıklık sistemini zayıflatacak her türlü olumsuz durum bağırsakları etkileyerek, gaz, şişkinlik, ishal, kabızlık gibi problemlere neden olur. Bağırsak florasını ve dolayısıyla bağışıklık sistemini güçlendiren probiyotikler mutlaka beslenmede yer almalı. Her gün en az 1 kâse yoğurt veya 1 su bardağı kefir tüketilebilir.

YUMURTA

Bağışıklık sisteminde görev yapan hücrelerin çoğalması ve yenilenmesi için proteine ihtiyaç duyulur. Bu noktada devreye en kaliteli protein olan yumurta girer. A ve B vitaminleri, demir, çinko, folik asit içeriği ile haftada 3-4 kere tüketebileceğiniz yumurtayı sofralarınızdan eksik etmeyin.

 

Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler
 

ÇÖREK OTU

İçerisindeki bileşikler sayesinde kanserden korunmaya ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardım eden çörek otunu her gün 1 tatlı kaşığı kadar yoğurdunuza, salatanıza veya lor peynirine ekleyerek tüketebilirsiniz.

DOMATES

İçerisinde bulunan likopen sayesinde prostat, meme, sindirim sistemi gibi birçok kanser türüne yakalanma riskini azaltır. Yaz aylarında mutlaka tüketilmesi gereken domatesi, konserve yaparak kış aylarında da tüketmeye devam edebilirsiniz.

 

Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler
 

YAĞLI TOHUMLAR

Ceviz, badem, fındık gibi yağlı tohumlar doymamış yağ asitlerinden zengindir. Kahvaltınızda veya ara öğünlerinizde 1 avuç kadar ceviz, fındık, badem tüketebilirsiniz. Ancak, yağlı tohumlar porsiyon kontrolünün önemli olduğu bir besin grubudur. Aşırı tüketimden kaçının.

False