GeriÇocuk Sağlığı Bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir? Uzmanlardan tavsiyeler...
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir? Uzmanlardan tavsiyeler...

Bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir? Uzmanlardan tavsiyeler...

Son günlerde grip vakaları arttı. Havaların soğuk olduğu bu dönemde bağışıklık sistemini güçlü tutmak önem taşıyor. Uzmanlar hem yetişkinler hem de çocuklar için bağışıklık sistemini güçlendiren önerilerde bulundu.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİREN 4 ALTIN KURAL

Bağışıklık sistemimizi güçlü tutmanın her mevsim önemli olduğunu vurgulayan Diyetisyen Şeyma Yılmaz, konu ile ilgili tavsiyelerde bulundu.

Bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir Uzmanlardan tavsiyeler...

1. Yeterli ve dengeli beslenin: Bağışıklık sistemini güçlendirmek için çok yemek değil yeterli ve dengeli beslenmek önemlidir. Her besin farklı besin öğesi içerir. Bu nedenle tek başına hiçbir besin ya da besin ögesi bağışıklığımızı güçlü tutmamızı sağlayamaz. Bu nedenle besin çeşitliliği ve et, süt, ekmek grubu, meyve-sebze, yağ besin gruplarından yeterli tüketmek oldukça önemlidir. Protein, karbonhidrat, esansiyel yağ asitleri, posa, vitamin ve minerallar bakımından yeterli ve dengeli beslenmek güçlü bir bağışıklık sistemi için elzemdir.

2. Probiyotiklere sofranızda yer açın: Araştırmalar probiyotik içerikli gıdaların bağışıklık sistemimiz için faydalı olduğunu göstermektedir. Probiyotik alımı sindirim sisteminin zararlı etkenlere karşı korunma ve savunma sistemini geliştirir. Probiyotik besin tüketimiyle birlikte bağırsaktaki yararlı bakterilerin çoğalması, zararlıların yerleşmesini önler. Bu nedenle bağışıklık sistemimizi güçlendirmek ve bağırsak sağlığımız için probiyotik özellikli yoğurt, kefir gibi gıdaların tüketimi çok faydalıdır.

Bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir Uzmanlardan tavsiyeler...

3. Vitamin ve minerallerin gücünden yararlanın: Günde en az 5 porsiyon mevsiminde taze meyve sebze tüketin. Taze meyve-sebze tüketimi antioksidan, vitamin-mineral alımı açısından oldukça önemli yere sahiptir. Vitamin kaybı olmaması açısından meyve doğrandığında bekletilmeden tüketilmeli, sebzeler ise çiğ ya da az su ile pişirilerek yenmelidir. Mineral ve vitaminler vücudumuzun savunma sistemi için gereklidir. Kivi, turunçgiller, çilek, nar, ananas, kuşburnu gibi meyvelerin yanı sıra maydanoz, roka, karnabahar, lahana, domates, ıspanak, brokoli ve Brüksel lahanası gibi sebzeler de C vitamini açısından zengindir. C vitamini vücudumuzun enfeksiyonlara karşı savaşmasında güçlü bir antioksidandır. Bunun yanında A ve E vitaminleri de diğer antioksidan vitaminlerdendir. Yağlı tohumlar ve bitkisel yağlar E vitamininden zengindir. E vitamini hücreleri oksidasyona karşı korur, hücre zarının dayanaklığını ve görevini yapmasını sağlar. Balık yağı, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler ve sarı-turuncu besinlerde bulunan A vitamininin, bağışıklık sistemini güçlendirmede ve kanseri önlemede önemli rol oynadığı bilinmektedir. Bunların dışında D vitamini, B grubu vitaminleri (özellikle B12 vitamini ) ve minerallerden çinko, demir, selenyum da bağışıklık sisteminin desteklenmesi ve dengelenmesinde önemli rol oynar. Vitamin ve mineraller, günlük doğal besinlerle yeterli miktarda karşılanamıyorsa, multivitamin suplemanları gibi vitamin-mineral destekleri hekim kontrolünde alınabilir.

4. Güçlü bir bağışıklık sistemi için bol bol su tüketin: Toksinlerin vücuttan atılması, sindirim sisteminin temizlenmesi ve hastalıklardan korunmak için günde en az 10-12 bardak su içmeye özen gösterilmelidir.

ÇOCUKLARIN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ NASIL GÜÇLENDİRİLİR?

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nevin Cambaz Kurt, çocukların bağışıklık sistemini güçlendirmek için ebeveynlere önerilerde bulundu.

Bebeklerde bağışıklık sistemi için en önemli besin anne sütüdür. Anne sütünün içeriğindeki immunoglobulinler ve koruyucu diğer faktörler bebeğe doğrudan geçmekte ve onu bir ömür boyu koruyacak olan bağışıklığının temelini oluşturmaktadır. Özellikle ağız denen (kolostrum) ilk gelen sarı renkli anne sütü oldukça değerli olup tek bir damlasını bile zayi etmeden bebeğe vermeye çalışmalıdır, bu aynı zamanda onun ilk aşısıdır. Bebekler ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmeli, mümkünse 2 yaşa kadar emzirme devam ettirilmelidir.

Bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir Uzmanlardan tavsiyeler...

1- Dengeli beslenmek önemli: Dengeli beslenmede yağ, karbonhidrat ve proteinden, vitamin ve minerallerden dengeli ölçüde almalıdır. Çocuklarda öğünlere dikkat edilmeli, atlanmamalıdır. Sabah kahvaltısı en önemli öğündür. Kahvaltıda yumurta, peynir, zeytin tüketmeye özen göstermelidir. Haftada 2 gün kuru baklagiller yemeli. Haftada 2 gün balık tüketmeli. Bol sebze ve meyve gibi vitamin ve posadan zengin besinleri tüketmeli. Dengeli beslenmede proteine yer vermek te önemlidir. Yumurta, süt ve süt ürünleri, kırmızı et ve beyaz et gibi hayvansal protein, kuru baklagiller gibi bitkisel proteinlere soframızda daha fazla yer vermeliyiz. Bol zeytinyağı ve köy tereyağı kullanmaya daha çok yer vermeliyiz. Meyve ve sebzeleri karbonatlı su ile 15 dakika beklettikten sonra kabuğu ile çocuğa tükettirmeye dikkat etmeliyiz, böylece hem posadan zengin hem de vitamin ve mineral açısından yeterli beslenme sağlamış oluruz.

2- Şekerli yiyeceklerden uzak durmak: Yapılan bir araştırmada 100 gr şekerin vücudun savunma hücresi olan lökositlerin fonksiyonlarını 4-6 saat boyunca %60 baskıladığı gösterilmiş. Çünkü glukoz, C vitamini reseptörleri ile yarışmaktadır. Çocukları güçlü bir bağışıklık için şekerli gıdalardan uzak tutmalıyız.

3-Pakete girmiş gıdaları almayın: Marketlerde satılan cips, çikolata, gofret, bisküvi gibi hazır gıdalardan, hamburger, kola gibi fast food dediğimiz beslenme tarzından uzak durmak. Batı tarzı fast food beslenme bağışıklık sitemini olumsuz etkileyerek daha kolay hastalanmaya zemin hazırlar. Hamburger yerine çocuklara peynirli domatesli sandviç seçeneği sunulabilir.

4- Probiyotik tüketimi önemli: Yoğurt, kefir, ayran, boza, ev yapımı sirke, şalgam suyu gibi probiyotikten zengin besinler tüketmek, bağırsaktaki probiyotikleri beslemek gerekiyor. Bağırsaklarımızdaki probiyotikler bağışıklık sistemimizin olmazsa olmazıdır. Ev yapımı yoğurt selenyum içeriği ile de bağışıklık sistemini destekler. Öğünlerde yoğurt, ayran, cacık, kefir tüketmeye çocukları alıştırmalıyız.

5- D vitamini takviyesi: Kışın güneşin olmadığı zamanlarda çocuklara 1 yaş üstü 600 Ü, 1 yaş altı 400 ü günlük D vitamini takviyesi vermek gerekir. Güneşin olduğu dönemde günde 20 dakika, güneş ışınlarını dik geldiği zamanda güneşten istifade etmek gerekir.

Bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir Uzmanlardan tavsiyeler...

6- Bol su içmek: Su tüketimi bağışıklık sistemi için önemlidir. Çocuğun idrarının rengi su tüketiminin yeterli olup olmadığı konusunda fikir verir. Yeterli su tüketen çocukların idrar rengi berraktır. Koyu renkli idrar yeterince su içmiyor demektir.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL 

False