Deniz Zünbülcan
Deniz Zünbülcan
Deniz Zünbülcan

Bağışıklık kalkanı: Mor lahana

Kırmızı lahana olarak da bilinen mor lahana, faydalarını okuyunca bol bol tüketmek isteyeceğiniz bir sebze olacak. İsterseniz salatasını yapın isterseniz turşusunu yiyin. İşte bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara meydan okuyan mor lahananın yararları...

Haberin Devamı

Bağışıklık sistemi, mikroplarla savaşılabilmesi için gerekli olan bir sistemdir. Bu sistem vücuda mikrop girmesini önler veya vücuda giren mikrobun yayılmasını engeller. Sağlıklı bir bağışıklık sistemi, kişinin kendisini iyi hissetmesini, enerjik ve sağlıklı olmasını sağlar. Güneşli havaların yerini yavaş yavaş yağmurlu ve serin günlerin almasıyla beraber çoğu kişi hastalık ile karşı karşıya kalıyor. Çoğu kişinin hasta olmasıyla beraber mikropların giderek daha fazla yayılmaya başlaması da bağışıklık sistemi zayıf çoğu kişinin hastalanmasına neden oluyor. Bu dönemde hastalıklardan korunmanın yolu ise bağışıklık sistemimizi güçlendirmekten geçiyor. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmeniz için öncelikle yeterli ve dengeli beslenme modelini benimsemeniz çok önemliyken bazı besinlerden de destek alabilirsiniz. Bunlardan bir tanesi de sadece bağışıklık sistemi için değil vücut için de birçok faydası bulunan mor lahana.

Haberin Devamı

Bağışıklık kalkanı: Mor lahana

• Sindirim sisteminin düzgün çalışabilmesinde önemli bir nokta olan lif tüketimi için mor lahana çok önemli bir besindir.

• Mor lahana baş ağrısını kesmede de etkilidir. Başa kompres edilerek kullanılabilir.

• Mor lahana sülfür içerir. Bu sayede cildi yenilemede ve sivilcelerin tedavisinde etkilidir.

• Her rengin antioksidan kapasitesi farklıdır. Mor lahana rengine ait güçlü antioksidanları içerir. İçerdiği bu antioksidanlar sayesinde gelişebilecek felç riskini azaltmakta etkilidir.

• Mor lahana tüketimi mide ve bağırsak kanseri oluşmasını engelleyebilir etkidedir.

• İçeriğindeki antioksidanlar ve diğer maddeler sayesinde kan akışını hızlandırıcı etki yapan mor lahananın damar sağlığına da olumlu etkileri vardır.

• Düşük kalorisi ve yüksek C vitamini içeriği ile mor lahananın kilo verme üzerine de olumlu etkileri vardır.

• K vitamini içeriği yüksek olan mor lahananın beyin fonksiyonlarına da olumlu etkileri vardır.

Haberin Devamı

• İçeriğindeki antosiyanin maddesi sayesinde sinir siteminde hasara uğrayan bölümlerin onarılmasında da olumlu etkileri olabilir.

• Kış aylarında artan üst solunum yolu hastalıklarının tedavisinde etkilidir. Balgam söktürücü olarak tüketilebilir.

Bağışıklık kalkanı: Mor lahana

MOR LAHANA TURŞUSU NASIL YAPILIR?

Malzemeler

Bir yuvarlak mor lahana
Kaya tuzu
1 su bardağı organik üzüm sirkesi
4 diş sarımsak
Su ve kavanoz

Yapımı

Mor lahana güzelce yıkanır ve doğranır. Doğranan lahanalar kaya tuzu ile ovulur. Yaklaşık 1-2 saat bekletilir. Daha sonra kavanoza doldurulur. Sarımsaklar eklenir. Sirke, su ve biraz tuz karıştırılarak kavanoza ilave edilir. Ağzı kapatılarak dolapta birkaç gün bekletilir.
Kullanacağınız sirkenin herhangi bir koruyucu madde içermediğine emin olun. Organik sirke kullanmaya dikkat edin. Ödem sorunu, tansiyon sorunu gibi rahatsızlıklar yaşıyorsanız turşu tüketirken dikkat etmelisiniz. Mor lahana, tiroid hastası olan kişiler için dikkatli tüketilmesi gereken bir besindir. Herhangi bir sağlık sorunu yaşıyorsanız uzmanınıza danışarak tüketmelisiniz.

Hürriyet Aile Özel